Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná dráma, príbeh zo staršieho obdobia v Amerike. Redford ako režisér je veľmi zručný a zdatný. Maličký Gordon-Levitt a mladý Brad Pitt v začiatkoch tiež slušne zahral. Veľmi pekné prostredie. Nejde síce vo filme o niake filozofické a hlbšie veci, ale príbeh je príjemný. Film by mohol byt o niečo kratší. Je to medzi 3* a 4*. 70% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh, odohrávajúci sa v nádhernej krajine pri rieke plnej rýb. Príbeh, ktorý svojím pomaly plynúcim tempom dáva divákovi dosť času nato, aby si ho náležite vychutnal. Príbeh, ktorý vyznávačov akčných scén asi nijako neosloví, ale priaznivcov pekných rodinných príbehov určite áno. Príbeh režírovaný Robertom Redfordom a s Bradom Pittom v druhej hlavnej úlohe. Nádherný príbeh, Pittova postava je jedna z mojich najobľúbenejších a jeho osud ma vážne dojal. Dovolím si citovať slová jeho brata: "V tej chvíli som vedel úplne jasne, že som bol svedkom dokonalosti ... môj brat stál pred nami na brehu rieky, akoby sa ani nedotýkal zeme - slobodný a nezávislý, ako umelecké dielo, ale ja som si práve tak jasne uvedomoval, že život nie je umelecké dielo, a že tento okamih nebude mať dlhé trvanie ... ". Krásny film. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ten popis k filmu je dramatickejší než film sám. Keď si chcem vychutnať horské prostredie alebo americkú divočinu a k tomu vidieť aj drámu a romantiku, tak určite siahnem po Legende o vášni, pretože tam je všetko. Tento film pochádza zo zhruba rovnakého obdobia, no je len odvarom bez nejakého deja. Pre vzrušujúcejší zážitok sa môžete dve hodiny radšej pozerať na akúkoľvek rieku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, co se s Bradem Pittem před kamerou povedlo o dva roky později s Legendou o vášni (tedy výpravný opus podle literární předlohy plný dobrodružství a romance postavený na dramatických konfliktech bratrů a zachycující atmosféru tehdejšího života v Americe), tady sráží nepříliš zajímavý příběh, frázovitost a zdlouhavost v mnoha ohledech. Vypráví o dvou bratrech s odlišnými charaktery ale stejnou vášní pro lov ryb... Jejich otec je od dětství učil naslouchat podivnému hlasu přírody. Ač prožívali cokoliv, udice měli vždycky po ruce. V dospělosti jeden odchází do velkého města za studiem, druhý se stává redaktorem v místním plátku. Lovení ryb sice zůstalo, ale odloučení ještě víc prohloubilo jejich rozdílné povahy. Vitální Pitt tu prokazuje (stejně jako mnohokrát poté) svůj talent, ale pokud měl být „démonickou“ černou ovcí rodiny, tak to tvůrcům v čele s režisérem Robertem Redfordem úplně nevyšlo. Ten předložil naleštěné retro, které sice snímá čarokrásnou přírodu, ale hodně mu schází: emoce, pořádné zvraty, silné vedlejší postavy… ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch krásných pomalu plynoucích příběhů , který pod Redfordovou režií sahá po vysokém hodnocení.Nádherné scény,které by mohly existovat jako samostatné obrazy ,doplňují celý příběh.Není jich ani málo,ani moc.Robert Redfort je mistrně využívá.Rodinná sága jedné presbyteriánské rodiny se všemi úskalími a problémy které přináší život.Uvěřitelné,upřímné,dojemné,ale ne kýčovité. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Několik let přemlouval Robert Redford Normana Macleana k získání práv na ztvárnění jeho novely. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo v Granite Falls (Wyoming), Bozemanu a Livingstonu (Montana) od 17.6 do 31.8.1991. (Tygrys)
  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)

Reklama

Reklama