Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Recenze (163)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro někoho nuda, ale já miluju Redfordovu režii, takže mi délka vůbec nevadila. Nádherný film s fantastickou kamerou a krásnou hudbou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že pro Brada a vlastně pro nás všechny bylo obrovským štěstím, že si ho Robert Redford vybral pro jednu z hlavních rolí do svýho filmu, protože pod jeho režijním vedením odchází z trasy zvaná "pan hezkej" a vydává se na cestu "pan herec" a dnes v roce 2012 po filmu Moneyball můžu směle říct, že na téhle cestě dorazil až na vrchol a jsem moc rád, že jsem viděl film kde před dvaceti ovlád celý příběh a přesto že mu jeho postávala dost nahrávala, protože nebyla plochá, fádní a především předvidatelná jako postavy jeho bráchy a táty, kdyby byl špatnej herec tak by to prostě nezahrál takovým způsobem, že jsem doslova čekal na každý jeho slovo a čin, protože jsem absolutně netušil jak se v příštích okamžicích zachová. Robert Redford musí Montanu milovat, protože tohle nebyly záběry pořízený okem, ale srdcem, opravdu překrásný přírodní scénerie. Film by možná zapad do tuctu dalších s podobnou zápletkou, ale nezapadne, protože je v něm cítit tlukot srdce. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

První významnější role Brada Pitta dopadla podle mne nad očekávání dobře. Film nabízí zajímavý příběh, výborné herecké výkony a jak už je u Redforda zvykem, bezchybnou režii. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na túto snímku potrebujete vek. Aspoň ja som potreboval. Okolo r. 2004 som jej dal 2*. Po pár rokoch sa to ale zmenilo a musím zvýšiť na 4*. To je zmena, čo? Kovboj Redford sa necháva unášať ojedinelou, divokou, spanilou a v tých dobách akoby ešte arogantným človekom neporušenou americkou divočinou. Herecké výkony kvôli miestami až obdivuhodnej umiernenosti budia u nepozorného diváka dojem neviditeľnosti, ale pravda je presne opačná. V príbehu sa "nič moc" nedeje a dialógy a niektoré scény tlačia na pílu, ale aj v tom je čaro tohto filmu. Brad Pitt v tom období hral aj v druhej epickej ságe o skone jednej rodiny, ale Legenda o vášni ma až tak neuchvátila. Stonásobne umiernenejšia A rieka tečie áno. Vždy, keď ju vidím, si spomeniem na výnimočnú novelu Stephena Kinga Telo. "Pozrel som sa naľavo, kde za továrňou plynula Castle River. Nebola už taká široká, ale bola trocha čistejšia. Stále tiekla pod mostom medzi Castle Rock a Harlow. Železničný most 5 míľ proti prúdu už nestojí. Ale rieka tu je. A ja tiež." ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Řeka ovíjející příběh jako stužka dárek a ta největší ryba na háčku coby symbol a smysl života, ale Ota Pavel to není? Brad Pitt uprostřed velkolepých scenérií, ale Legenda o vášni to není? Konflikt dvou rozdílných bratrů v lůně středostavovské rodiny, ale Na východ od ráje to není, jasný pane - co je to? Je to Redfordova tiše plynoucí řeka s poklidnou hladinou střídanou peřejemi a skrývající záludné spodní proudy, plná bystrých pstruhů i dravých štik, moudrá, divoká řeka, která je vždycky svědkem, ale nikdy soudcem těch, kteří žijí a umírají na jejích březích. Řeka, jakých je možná dost, ale neztrácejí tím svou krásu a působivost. A i kdyby Redford-režisér do konce života vstupoval stále do stejné řeky, nevadilo by mi to. Je sice potřeba filmů objevných, šokujících, neortodoxních, ale já osobně budu vždycky potřebovat ty krásné. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh , Roberta Redforda mám mnohem raději jako režiséra , než herce. Všechny jeho filmy se mi zatím moc líbily. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme se s bratrem naučili nahazovat po presbitariánsku." A já jsem se dozvěděl, že v Montaně se nechodí pozdě do práce, do kostela a na ryby. To se může hodit. A taky tam teče řeka, docela svižně dovádí mezi kameny a je taková "živá", což se o tom snímku moc říct nedá. Je spíše pomalý, melancholický a snad bych si dovolil tvrdit, že i nudný, kdyby ho nedoprovázel veselý škleb toho, který nechtěl opustit ryby, které ještě nechytil. Ten byl trochu jako ta řeka, ale kromě něj a přírody už mě pobavila jen dvojice spálených zad. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hezky natočenej film o ničem. Od první do poslední minuty všechno pomalu plyne a nic moc se tam neděje. Vůbec jsem nepochopil, co tim chtěl básník říci. Snad jenom osud postavy, kterou hrál Brad Pitt, byl aspoň trochu zajímavej. 50% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když Brad začínal, část kritiky do něj byla zamilovaná jako do nastupujícího Redforda a tahle jejich raná spolupráce byla přesně tím, co je dokázalo uspokojit. Nádherný příběh ostatně neměl a dodnes nemá žádné trhliny. V přepisu částečně autobiografických povídek Normana Macleana je muškaření překrásným rámem dramatu jedné seveřanské rodiny z let 1919-1937. Mladý Pitt zde exceluje jako mladší bratr Paul a strhává veškerou pozornost na sebe. Ale samozřejmě je zde ještě Norman, ten starší, v podání Craig Sheffera, a jejich dominantní otec, reveren Maclean (Tom Skerritt). ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, co se s Bradem Pittem před kamerou povedlo o dva roky později s Legendou o vášni (tedy výpravný opus podle literární předlohy plný dobrodružství a romance postavený na dramatických konfliktech bratrů a zachycující atmosféru tehdejšího života v Americe), tady sráží nepříliš zajímavý příběh, frázovitost a zdlouhavost v mnoha ohledech. Vypráví o dvou bratrech s odlišnými charaktery ale stejnou vášní pro lov ryb... Jejich otec je od dětství učil naslouchat podivnému hlasu přírody. Ač prožívali cokoliv, udice měli vždycky po ruce. V dospělosti jeden odchází do velkého města za studiem, druhý se stává redaktorem v místním plátku. Lovení ryb sice zůstalo, ale odloučení ještě víc prohloubilo jejich rozdílné povahy. Vitální Pitt tu prokazuje (stejně jako mnohokrát poté) svůj talent, ale pokud měl být „démonickou“ černou ovcí rodiny, tak to tvůrcům v čele s režisérem Robertem Redfordem úplně nevyšlo. Ten předložil naleštěné retro, které sice snímá čarokrásnou přírodu, ale hodně mu schází: emoce, pořádné zvraty, silné vedlejší postavy… ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pán Redford je skvelý režisér, o tom niet pochýb. Nakrútil pre mňa jeden s najobľúbenejších filmov, na ktorý síce nemám náladu trikrát za rok, ale už nikdy z mojej siene slávy nevypadne. Príbehy ako tento si treba vychutnať a precítiť, potom sa vám príliš dlhý zdať nebude. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film, na který se dobře dívá, ale vlastně není důvod se na něj podívat podruhé. Pěkný, ale ne vyjímečný. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pozdější Legenda o vášni je určitě lepší, ale už tady ukazuje Brad Pitt svůj talent pro tyto bohémské postavy. Redfordova režie, ač se zdá naprosto obyčejná, dokáže s přehledem poutavě odvyprávět osudy jedné rodiny z Montany. Rybaření je zde povýšeno na uměleckou disciplínu. Montana je krásná! 70% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Film oplývá hezkou dobovou atmosférou, podobnou, jakou se daří budovat dílu Lasseho Hallströma. Nic víc jsem ale nepocítil. Prostě "jen" hezký film, zabíraný hezkou kamerou, doprovázený hezkou hudbou a předvádějící dobře obsazené i zahrané role. Pohodička na jedno podívání. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Učarovaly mi scény rybaření. Stále vidím řeku v oparu, který jak šípy protínají zlaté sluneční paprsky, postavu s bičem rozvážně mavájícím nad hlavou a stříbřité vlnky spěchající dál a dál. Impresionistické obrazy musí chytit za srdce nejen rybáře a milovníky přírody. A pak dramatické osudy postav, jež jsou jakýmsi protikladem nádherných scenérií....Být zde více hořkého humoru, cítil bych za tím ještě intenzivněji poetického spisovatele Otu Pavla. ()

Reklama

Reklama