Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Několik let přemlouval Robert Redford Normana Macleana k získání práv na ztvárnění jeho novely. (D3VIL)
  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)
  • Natáčení probíhalo v Granite Falls (Wyoming), Bozemanu a Livingstonu (Montana) od 17.6 do 31.8.1991. (Tygrys)
  • Pstruhy, ktoré „hrali“  vo filme, pochádzali z jednej z fariem v Montane. Boli držané v špeciálnej chladenej a prevzdušňovanej nádrži až do „veľkej“ chvíle, keď sa objavili pred kamerami. Neboli použité žiadne háčiky - na spodnú čeľusť pstruha bol priviazaný vlasec, a to pod drobnohľadom predstaviteľov Montana Humane Society. (Arsenal83)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama