Reklama

Reklama

Laal Kaptaan

  • Indie लाल कप्तान (více)

Obsahy(1)

V prostredí 18. storočia sa Naga Sadhu (Saif Ali Khan) v Indii vydáva na cestu cez Bundelkhand, aby hľadal pomstu za nespravodlivosť spáchanú v minulosti. (Grezocrusk)

Recenze (3)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že by to nebol zaujímavý film. Je natočený veľmi realisticky, zvláštnym mlčanlivým spôsobom, vizuálne veľmi zaujímavým, ale nie je to nič z čoho by mi padla sánka a pozerala by som v nemom úžase :-) Ani vyvrcholenie, teda aspoň pre mňa nebolo ničím prekvapivým, celý film proste dáva tušiť záver od začiatku a okamih prekvapenia nepríde. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Výtečná filmařina mající všechny potřebné složky plně pod kontrolou. O faktu, že mám rád historické snímky a navíc z končin, pro které mi srdce plane více než pro jiné, jsem se již zmiňoval v jiných komentářích, ovšem jen tento fakt k dobrému zážitku nestačí. Příběh mě zaujal od prvních minut a nepustil až do samého konce. Ano, není překombinovaný s množstvím zvratů, takže dopředu tušitelný, ale na tom není vůbec nic špatného. Rozhodně lepší než přílišná překombinovanost či tlačení na pilu. Přední devízou je jednoznačně skvěle udržovaná zádumčivá atmosféra osamělého putování za pomstou v nelehké době a zasazení osudů několika lidí a skupinek, které na své cestě Gossain (S. A. Khan) potkal. Každý z nich měl jiné zájmy a tužby, ale na tu krátkou dobu, kdy se střetli, mě tyto malé příběhy nesmírně bavily a zcela určitě nesly své dobré ovoce. Přidávaly tak jednoznačně oživující a obohacující aspekt, toliko potřebný pro celkový úspěch. V dominantně vážných vodách se tvůrci nebáli ani odlehčujících momentů, což musím jen pochválit jako důkaz rozmanitosti. Aneb je moc příjemné vidět práci někoho, kdo ví, co dělá. Další potěšující věcí je skutečnost, že zde není nikdo vykreslen jako čiré zlo (narážím na přítomnost Britů). S tím mají indičtí filmaři (nejen oni) velký problém, nebojím se říci - mindrák. Je zde zcela jasně ukázáno, kdo je hodný, kdo zlý, komu o co jde doopravdy, ale není to prvoplánové či šablonovité. Dobří i špatní lidé jsou roztroušeni po celém světě a ve všech národech. Nemusíme mít někoho ze své minulosti rádi (mnohdy oprávněně), ale tím, že dotyčné budeme ukazovat jen jednostranně negativně (a svoje lidi jako vzor čistoty mravní), ukazujeme jen na svoji zakomplexovanost a neschopnost jít dál, vidět věci jaké jsou doopravdy a dávat toto do historicko-společenských souvislostí. Ať se to týká nás samých, či lidí okolo ze všech míst a časů. To samé platí i o zesměšňování. Čemu se nemůžeme postavit, to zlehčujeme, každopádně se jedná o formu úniku od problému, jenž nic neřeší, pouze oddaluje další střet. Postavy výborné (skupinka bojovných šivaistických sádhuů mě přímo nadchla), herci rovněž, nemohu si v tomto ohledu na nic stěžovat. Co mi však chybělo, byla absence klasické hudby (přítomna jen v krátkých sekvencích a podkresu) a rovněž tanců, toliko typických pro indickou kinematografii. V historickém hávu mají o to větší úchvatně barevnou kompoziční sílu - škoda... I když pro jiné dozajista důvod k radosti. Hodnocení bylo nastaveno po celou dobu na pěti hvězdách, prostě jsem si užíval každou minutu, ovšem zhruba poslední čtvrtina pozvolna ztrácela na síle nakumulované v předchozím dění, takže musím upravit na výsledných slabších pět hvězd. Což nic neubírá na moji velké spokojenosti. Krutý, surový, odcizený je tento svět, plný bytostí s odlišným směřováním, přesto naděje po lepším osudu je všudypřítomná a záleží na každém z nás, po jakých životních stezkách se vydá. Takový je i tento film. ()

Reklama

Reklama