Reklama

Reklama

Mrtví muži nenosí skotskou sukni

  • USA Dead Men Don't Wear Plaid (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Úchvatná pocta klasickým filmovým gangsterkám. Jako úchvatnou skládanku notoricky známých filmů první poloviny minulého století, natočil režisér Carl Reiner komediální krimi, ve které se v sestřizích představují nejslavnější hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Chystal se zavřít na pár dní kancelář, když vtom... je soukromé očko Rigby Reardon (Steve Martin) najat krásnou Juliet (Rachel Ward), aby našel vraha jejího otce. Arogantně geniální v hodnocení stop i bezmocně naivní při setkání s krásnými ženami se pouští do vyšetřování. Přestože občas sejde z cesty, nakonec se s pomocí svého kamaráda Phila Marlowa blíží k rozřešení případu. Před nebezpečnou láskou ale Rigbyho neuchrání ani rady jmenovaného přítele... (Řitka video)

(více)

Recenze (91)

Matty 

všechny recenze uživatele

S podobnou nostalgií, s jakou Steve Martin vzpomíná na časy, kdy se v Hollywoodu točily všechny ty skvělé filmy, vzpomínám na časy, kdy Steve Martin hrál ve skvělých filmech jako je tento. K pěti hvězdičkám by stačilo, aby Mrtví muži disponovali krom dlouhé řady bezmála geniálních vtipů pro různě zběhlé diváky („Hrbáč od Matky boží?“ pronesené k Charlesi Laughtonovi) také celistvým příběhem, který by z čekání mezi oněmi vtipy učinil něco víc než pouhé čekání. 85% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poskládané to je skvěle, ale stejně by to možná chtělo celistvější příběh. Je fakt, že ty noirové filmy byly taky hyperpřekombinované, ale takové interview s blondýnkami tam podle mě bylo jen aby tam bylo. Kdyby tam bylo víc absurdity, jako v geniálním finále, nebo ve scénách se sáním kulky, byla by to bomba. Člověk holt musí být opravdový znalec (což nejsem) a fanda noirovek, aby tenhle film plně docenil. ()

May 

všechny recenze uživatele

Geniální sestřih, vše do sebe perfektně zapadá. Nepochybuji o tom, že by se našli tací (třeba moje maminka), co by ani v nejmenším nezauvažovali nad tím, že je tenhle film stejný jako naprostá většina ostatních. Že je celý natočený stejným režisérem v určitý časový úsek, a ne že se jedná o úchvatnou skládanku starých, pro milovníky notoricky známých, filmů první poloviny minulého století. Steve Martin exceluje, role mu padne jak ušitá, veškeré dialogy pronáší se smrtelnou vážností a scéna se sypáním kávy je opravdu nezapomenutelná pro všechny (kteří mají tu čest, že ji viděli). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavej film, kterej funguje jako slusna detektivka se zajimavou zapletkou, parodie na detektivky a zaroven jako pocta starejm noirovkam. Pokud mi neco neuniklo, ze zacatku tu sice nic neni, ale nekdy po 20 minutach zacnou tvurci cpat do deje jednu scenu ze starejch noirovek za druhou a to tak, ze skutecne kolikrat nepoznate, ze to je z jinyho filmu. Ale obcas to precejen odhadnout jde, jelikoz v hodne pripadech je vzdy zaber jakoby za hlavou. Jinak neprislo mi, ze by tady bylo zase tolik foru, ale kdyz uz sem nakej daj, tak je fakt perfektni, cemuz taky napomaha naprosto skvelej Martin, kterej nejenom, ze vypada, ze je celkem ve forme a hraje skvele, ale navic ma vlasy obarveny na cerno. Takze za ten paradni napad, skvely zpracovani a perfektniho Martina odpustim filmu tech par nezazivnejch mist a je to za slusny 4*. Navic, v jakym jinym filmu by se sesli takovy hvezdy jako Gardner, Lancaster, Bogart, Grant, Bergman, Davis, Douglas, Cagney, Price. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byla opravdu parádní plejáda hvězd stříbrného plátna v originální parodii na noir kriminálky. V tomhle případě v duchu detektivek známého Raymonda Chandlera s jeho nezapomenutelným Phillipem Marlowem. Příběh samotný pro mě nebyl až tak podstatný, jako vybrané scénky s těmi známými legendami, které byly vtipně propojované soukromým očkem Rigbym (Steve Martin). Mimo jiné se tam mihla i tvář Joan Crawfordové o které jsem viděla skvělý životopisný film Drahá maminko, který doporučuju a troufám si říct, že toho nebudete litovat. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, že jsem Vám stoupnul na nohu." - "Nevadí, to byla moje hlava." Vtipná černobílá parodie z roku 1982 plná černého humoru, přesněji parodická koláž pasáží ze starých detektivek s Bogartem (detektiv Philip Marlowe), Laughtonem, Davisovou, Kirkem Douglasem, Lancasterem, Bergmanovou, Grantem a dalšími doplněná dotočeným sjednocujícím dějem pátrání soukromého detektiva v podání Steva Martina a jeho přitažlivé zákaznice Rachel Wardové ("Jste jen ústřižek"). Ani jsem všechny ty hvězdy nepoznal a ty filmy bohužel taky ne, to musím napravit. Jedna hláška střídala druhou a já se bavil. (Rozhodně stokrát lepší fim než nějaký Mazaný Filip.) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ixAyGhUgr0E ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem přítelem ani nepřítelem Carloty a nemám dost sýra na to, abych roztavil USA, takže mne detektiv Rigby může ze svého vyšetřování vynechat. Mne to totiž víc baví z pozice nezúčastněného pozorovatele, který si užívá Rigbyho fantastického poletování mezi noirovými klasikami a snaživě pátrá po tom, co je originál, co je kopie a co je úplná hovadina. Já zkrátka chci žít v parodii, protože dnes nemají ženy to správné vychování. Když jim totiž galantní muž narovná prsa, tak se, místo děkovného narovnání penisu, často dočká jen pravého háku, vulgárních nadávek a citace úryvků z trestního zákoníku. To by se Rigbymu stát nemohlo. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem mohl vidět v rámci PFA, kde jsme probírali parodie. Opravdu exelentní parodie na všechny detektivní filmy padesátých až šedesátých let (mimochodem, ze všech těchto filmů hrají hlavní postavy právě v tomto snímku) s vynikajícím mladým Stevem Martinem, který hraje až moc geniálního detektiva, kterýmu by se nevyrovnal ani James Bond. Pokud někdy potkáte Steveho, tak nikdy opravdu nikdy si od něj neberte jeho specialitu. :) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pocta a parodie filmu noir. Skvělá zábava, kterou jsem si fakt užíval, ale do plného hodnocení přecejen něco chybí. I tak se jedná o neuvěřitelně vtipnej snímek, nastalo dost momentů, kdy jsem vyprsknul smíchy, nad tim, jak to bylo poskládaný dohromady. Nejsem žádnej znalec, takže jsem poznal jen Bogarta, Cary Granta a Kirka Douglase. To ale nevadí, bavil jsem se skvěle i tak. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Výborně vymyšlená komedie, která prokládá historku se Stevem Martinem v hlavní roli soukromého očka se scénami z klasických filmů noir, a to tak, že se tyhle staré scény s dávno mrtvými herci stávají bezprostřední součástí děje, čímž získávají nový - parodický - kontext. Ujetá parodie a pocta filmům pro pamětníky v jednom. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Báječný husarský kousek. Zprvu jsem se sice trochu bál, jestli mi nebude vadit, že jsem všechny citované noirovky neviděl... Ale nevadilo. Ani v nejmenším. Steve Martin byl výborný, Rachel Ward rovněž, a způsob, jakým režisér pospojoval svůj film s těmi cizími, nemá jedinou chybu. "Jestli chcete, abych vyšetřoval smrt vašeho otce, dostanu 10 dolarů za den. Plus výdaje.“ - „Bude stačit 200 dolarů předem, pane Reardone?“ - „Za 200 dolarů zastřelím svoji babičku.“ - „To nebude nutné.“ - „To nikdy nevíte. V posledním případu jsem musel vyhodit vlastního bratra z letadla. Blázen.“ ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Takhle dobře už jsem se dlouho u filmu nepobavil. Sice trochu jednoduchá, ale docela koukatelná parodie na drsnou detektivní školu padesátých let. Vřele doporučuji pro milovníky Steve Martina. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Milujem Noir snímky 50.rokov. Neviem či mám toto brať ako komédiu, alebo ako paródiu na Noir snímky. Ako komédia to rozhodne stojí za vyliž, pretože v hlavnej úlohe je Steve Martin, ktorého považujem za najtrápnejšieho komika. Po pol hodinke som si uvedomil, že sa vo filme objavujú zábery zo starých retro snímkov. Neviem kde autori vzali autorské práva ako na filmy, tak aj na tváre mŕtvych hercov. Každopádne práve to bolo to najlepšie na celej snímke. Nebyť toho tak to ofľusám odpadom. Pretože inak to bola len lacná napodobňovačka skvelých dobových Noir filmov. Inak ostatné je len nuda, dej vás netrápi, všetko je to len zlepenec, aby dávali tie ukradnuté scény hlavu a pätu. Každopádne mám to za sebou a bez ujmi na zdraví. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Radost pohledět, když tvůrci dokáží zparodovat sami sebe, svoji vlastní práci a přitom film neochudí ani příběh, ani o napětí ani o skvělé herecké výkony, nota bene takových hvězd jako jsou K. Douglas, H. Bogart, R. Mitchum. Skvělé dialogy. Hvězdičku ubírám jen kvůli už opravdu až příliš bláznivému závěru. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film s pozoruhodně vysokou koncentrací krásných žen (obzvláště Rachel Ward je zde vyloženě úchvatná), i přesto mě však bohužel moc nebavil. Herectví Steva Martina mě moc nebralo, většinu fórů ve filmu jsem prozíval se znuděným výrazem ve tváři, a povětšinou jsem spíš přemýšlel, jak vlastně asi vznikal scénář takového filmu, než abych se soustředil na jeho děj (pokud zde vůbec lze o nějakém ději mluvit). Pokud jde o mě, za mnohem lepší poctu starým klasickým filmům považuji geniální počiny Final Cut - Dámy a pánové a The Artist. Dead Men Don't Wear Plaid není špatný film a párkrát jsem se tam zasmál, ale podruhé bych se tomu už vyhnul a za zhlédnutí to podle mě bohužel moc nestojí. Btw. potěšilo mě, že jsou na konci vypsány všechny citované snímky. ()

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama