Reklama

Reklama

Potěšení i bolest – věda lásky

(TV film)
  • Česko Rozkoš a bolest – Věda lásky (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Co je láska? Co způsobuje v našem srdci a v našem mozku? A jak to udělat, aby nám vydržela celý život? Je to vůbec možné? Dá se to vědecky podchytit? Štěstí. Pokušení. A touha. Splynutí s druhým člověkem. Říká se tomu láska. A je to daleko víc než jen silný cit. Projevuje se jako zamilovanost, nešťastná láska, žárlivost, sexuální touha nebo bezpodmínečná láska. V té podobě, jak ji vnímáme my, ji však u jiných živočichů nenajdeme. I proto je tak fascinující, proč se vyvinula tak intenzivně právě u lidí. Je důležité si pod slovem láska nepředstavovat jen romantické vztahy, ale zamyslet se, jakou roli hraje v našich každodenních interakcích. Lidé často uvažují o lásce jako o velmi pasívní zkušenosti. Láska prostě přichází a odchází. Tento postoj může být ale dost nezralý a nezodpovědný, protože jestli chcete mít s někým funkční partnerský vztah, měli bychom vědět o celém procesu a emocích více. A právě tomu chtějí i vědci po celém světě přijít na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě je fajn a rozhodně zajímavé, jak se dá vědecky vysvětlit takový "nesmysl" jakým láska bezpochyby je. A nejen láska jako taková, ale i sexuální přitažlivost a preference. Že si musíme vonět asi už minimálně tušil každý, ale co všechno s námi dělá mozek a obyčejný oční kontakt. Třeba mezi matkou a dítětem. Nicméně je otázkou, zda nám v praktickém využití takové výzkumy opravdu k něčemu jsou, přičemž není pochyb, že to všechno stojí nemalé peníze. A také bych rád vyvrátil závěrečné tvrzení, že život bez sexu a lásky je méně kvalitnější. Obojí (ne)postrádám už několik let a nemyslím, že by můj život byl méně kvalitnější. ()

Reklama

Amper01 

všechny recenze uživatele

Jasně, pocity provázejí i chemické procesy. A chemickými procesy se dá ovlivnit nálady a mnohé pocity. Ale mám za to, že láska je poněkud vyšší úroveň a nejsem si jist, zda-li pilulka na lásku může fungovat. (vyjma placebo efektu) Ale jinak určitě zajímavý dokument - díky za něj. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je shrnutí základních poznatků. Muže tedy zaujmou ženy se symetrickým obličejem, velkými očima, plnými rty, vysokým tělem a ženskými proporcemi. Muže prostě přitahují zdravé mladé ženy. Ženy u mužů ocení výraznou bradu, široká ramena, úzké boky a často také jistý sociální status. Hlavně ale vůně kvůli odhadu imunitního systému, pokud tedy neberou antikoncepci kdy nic necítí. Hlazení produkuje oxitocin a snižuje napětí. Líbily se mi čtyři zabijáci vztahu kritika, obranářské tendence, nechuť ke spolupráci a pohrdání. Ve v3/4 času se páry míjejí vlivem špatné nálady, únavy apod. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama