Reklama

Reklama

Potěšení i bolest – věda lásky

(TV film)
  • Česko Rozkoš a bolest – Věda lásky (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Co je láska? Co způsobuje v našem srdci a v našem mozku? A jak to udělat, aby nám vydržela celý život? Je to vůbec možné? Dá se to vědecky podchytit? Štěstí. Pokušení. A touha. Splynutí s druhým člověkem. Říká se tomu láska. A je to daleko víc než jen silný cit. Projevuje se jako zamilovanost, nešťastná láska, žárlivost, sexuální touha nebo bezpodmínečná láska. V té podobě, jak ji vnímáme my, ji však u jiných živočichů nenajdeme. I proto je tak fascinující, proč se vyvinula tak intenzivně právě u lidí. Je důležité si pod slovem láska nepředstavovat jen romantické vztahy, ale zamyslet se, jakou roli hraje v našich každodenních interakcích. Lidé často uvažují o lásce jako o velmi pasívní zkušenosti. Láska prostě přichází a odchází. Tento postoj může být ale dost nezralý a nezodpovědný, protože jestli chcete mít s někým funkční partnerský vztah, měli bychom vědět o celém procesu a emocích více. A právě tomu chtějí i vědci po celém světě přijít na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je shrnutí základních poznatků. Muže tedy zaujmou ženy se symetrickým obličejem, velkými očima, plnými rty, vysokým tělem a ženskými proporcemi. Muže prostě přitahují zdravé mladé ženy. Ženy u mužů ocení výraznou bradu, široká ramena, úzké boky a často také jistý sociální status. Hlavně ale vůně kvůli odhadu imunitního systému, pokud tedy neberou antikoncepci kdy nic necítí. Hlazení produkuje oxitocin a snižuje napětí. Líbily se mi čtyři zabijáci vztahu kritika, obranářské tendence, nechuť ke spolupráci a pohrdání. Ve v3/4 času se páry míjejí vlivem špatné nálady, únavy apod. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Jasně, pocity provázejí i chemické procesy. A chemickými procesy se dá ovlivnit nálady a mnohé pocity. Ale mám za to, že láska je poněkud vyšší úroveň a nejsem si jist, zda-li pilulka na lásku může fungovat. (vyjma placebo efektu) Ale jinak určitě zajímavý dokument - díky za něj. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě je fajn a rozhodně zajímavé, jak se dá vědecky vysvětlit takový "nesmysl" jakým láska bezpochyby je. A nejen láska jako taková, ale i sexuální přitažlivost a preference. Že si musíme vonět asi už minimálně tušil každý, ale co všechno s námi dělá mozek a obyčejný oční kontakt. Třeba mezi matkou a dítětem. Nicméně je otázkou, zda nám v praktickém využití takové výzkumy opravdu k něčemu jsou, přičemž není pochyb, že to všechno stojí nemalé peníze. A také bych rád vyvrátil závěrečné tvrzení, že život bez sexu a lásky je méně kvalitnější. Obojí (ne)postrádám už několik let a nemyslím, že by můj život byl méně kvalitnější. ()

Reklama

Reklama