Reklama

Reklama

Žena

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Žena se zrodila z touhy ukázat svět skrz oči ženy. A pak přišly otázky! Jakými fázemi musí žena projít, aby se z malé holčičky stala osmdesátiletá babička? Jaké jsou její sny a touhy a čeho se nejvíc bojí? Co jí nejvíc zraňuje? Co očekává od života, společnosti a mužů? Jak se cítí ve svém těle a vnímá svou sexualitu? Jakou roli hrají v jejím životě krása a vzhled? Jak se změní její život mateřstvím? Co vlastně víme o ženských touhách a proč se jich některé národy tak bojí? Slabá, hloupá, ubrebentěná, žárlivá, rozpustilá a hysterická, ale i jemná, milá, oddaná a skromná: to vše popisuje ženskou “povahu”. Ale jsou všechny ženy doopravdy takové? Výjimečný projekt Anastasie Mikové a Yanna Arthus-Bertranda, věhlasného fotografa a režiséra vizuálně ohromujících dokumentů Home, Planeta Oceán, Země krásná neznámá nebo Člověk, Vám dovolí nahlédnout do nitra více než 2000 žen ze všech koutů světa a snad ho i mužům pomůže pochopit. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (9)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní dokument, který se sebevědomě pokouší o nemožné. Podat komplexní zprávu o situaci žen na této planetě. Tedy zachytit život bezmála čtyř miliard lidských jedinců nejrůznějších kultur, společenských tříd, věku a postavení. Ani třináctidílný seriál, který by mapoval jednotlivé problémy, ve filmu naznačené kratičkými vstupy shrnutými do 2-3 vět, by nebyl o moc úspěšnější. Určitě jsou působivé záběry žen různých národů a ras ve svých tradičních krojích, dojme pohled na ženu znetvořenou útokem kyselinou nebo výpověď dívky, která byla nucena podstoupit obřízku, ale všechno jsou to témata, která by bylo potřeba zařadit do kontextu a ten logicky chybí. V řadě zemí vypadá veřejná debata jako by mužský pohlavní chromozom byl genetickou vadou a ve společnosti měl zavládnout matriarchát. V posledních sto letech šel vývoj technologií, ekonomiky a společnosti vstříc ženské emancipaci a jsou to naopak muži, kteří ztrácejí půdu pod nohama. Nevyjímaje z toho ani tradiční konzervativní společnosti, kde je z podstaty věci muž považován za živitele rodiny, a přitom tradiční způsoby obživy mizí, a tím mizí i šance zakládat rodiny. Ve výsledku dokument určitě neurazí, ale to, co předstírá, splnit neumí a nemůže. Celkový dojem: 60 %. ()

mr.ratus 

všechny recenze uživatele

Být feministkou, tak brojím přesně proti tomuto typu filmů, v kterém jsou ženy zobrazovány jako nemohoucí oběti v rukách mužského světa. Lituji všechny lidské i nelidské bytosti, které zažívají nějaké utrpení,nezávisle na pohlaví či druhých rozlišovacích znaků. Nicméně líčit život ženy jakoby pouhou trnitou cestu slzavým údolím je minimálně kontraproduktivní. Jedinej pozitivní záblesk ve filmu bylo, když líčily objev orgasmu, ale hned nato tvůrci museli přisadit ženskou obřízku, znásilňování ISIS apod. Jistě, dá se tohle všechno vkoncentrovat do hodiny a půl, ale jakou to má vypovídající hodnotu? Za mě pramalou a na tom jsem se shodnul i s dvěma holkama, s kterýma jsme film sledovali. Počkejte až se začnou podobně ublíženecké filmy točit o mužích. Jak s jedním vyjebala nějaká kurva. Jak druhej chtěl mít rodinu ale žena tomu nepřála. Jak měl třetí šéfovou krávu. Jak měl čtvrtej spocený koule ale žádná ženská tomu nerozuměla. Jak pátej chtěl rodit, ale neměl dělohu. A tak dál. Nemám rád tenhle žánr. Žijte život s tím, co vám přináší. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nechte ženy mluvit. Jsou to vesměs krátké vstupy, ve kterých dotyčná neznámá řekne svých pár vět a zmizí. Mnoho jich neřekne nic. Semtam zazní zajímavé věty, asi měli autoři z čeho vybírat. Ale zase to není koncept, který by vydržel hodinu a tři čtvrtě. Zvlášť když drobných ozvláštnění je jako šafránu. Emancipační feministický projekt existuje jen proto, že si autoři řekli, že by měl existovat. Ale hlasem všech žen není, a nejspíš ani být nemohl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tvurce to mel tezke, aby tento dokument vubec drzel pohromade. Zeny v nem hovori o dospivani,  sexualnich vztazich, praci, zneuzivani od rodicu a okoki, o odlisnem socialnim pozadi, utocich kyselinou, jak prezily rakovinu prsu apod. Vyvolava to pestrou paletu emoci. Take krasa techto zen jen ruzna. Zeny maji prokleti, ze se jim v 35 letech plus minus tri mesice zacne prudce zhorsovat kvalita kuze a taji jak zmrzlina. A druhe prokleti je, ze si nedokazi vybrat vhodneho partnera a casto hodnym muzem, ktery by je nosil na rukou pohrdaji, protoze je nepritahuje a vlastne to ani pro ne neni muz. Logika "ze me bije nevadi, hlavne kdyz budou me deti v bezpeci." Pri sledovani jsem si pripadal jako psychoterapeut, ci spise jako kybl na splasky. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Spíše pamflet než dokument, s čímž ale nemám takový problém. Ten mám s tím, že úspěchy žen a boje za rovnoprávnost jsou zde váženy čistě pouze v rámci systému, který je na segregaci a útlaku založen ze své podstaty (stejný problém jako mají současné hlavní LGBT+ proudy, tedy snahu o uznání v rámci nespravedlivého systému namísto snahy o jeho proměnu). Feminismus v této formě pak dochází naplnění opět na úkor jiného společenského aspektu. A pak ho zase časem přešlápne jiná fáze. S vědomím tohoto je pak Woman poměrně zajímavým vhledem do různých ženských témat napříč kulturami, ale jako jednotka boje za rovnoprávnost je to jen zástupce trendu marketingových hesel v čase pozdního kapitalismu postaveného na komodifikaci idejí. ()

Galerie (95)

Reklama

Reklama