Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

"Snaha ujet pelotonu je v lidské povaze. Každý z nás občas sní o úniku. O úniku samostatném, občasném či trvalém. Dnešní doba náš ale vede k tomu, abychom šetřili silami a zůstávali v řadě. Abychom dali přednost vytrvalosti před výbušnou silou okamžiku. Pouze šampión má právo uchovat si touhu po vítězství a slávě, onen pozůstatek mládí, hravého a toužícího po výbojích. Nechceme vyprávět o osudech vítězů, neboť o životech velkých mužů se můžeme dočíst v jakékoli encyklopedii. O existenci Ghislaina Lamberta nenajdete zmínku v žádné z nich. A přesto jeho životní příběh má k naší vlastní přirozenosti zdaleka nejblíže..."

Tento poetický prolog uvádí hořkou belgicko-francouzskou komedii Kolo Ghislaina Lamberta, která vypráví o aktérech tak těžkého a nevděčného sportu, jakým je cyklistika. Ten, kdo měl někdy v životě před sebou táhlý kopec, kdy se za každou další zatáčkou objevovalo jen další stoupání a on myslel jen na to, jak zahodí své kolo do příkopu a lehne si do trávy, bude tímto, na první pohled nenápadným, filmem nadšen. Protože, pod místy bláznivou komedií, nalezne hlubokou pravdu o lidském životě a o sportu. Protagonistou příběhu je ve Francii velmi známý a oblíbený komik Benoit Poelvoorde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Černohumorná kritika vrcholového sportu dokáže nadchnout i nás, co o profesionální cyklistice víme pouze to, že existuje. Rozhodně to není komedie, při níž se umlátíte smíchy, ale pár vydařených vtípků se najde. A konečně byl natočen sportovní film, jehož hrdinou není ten první, ale jeden z mnoha ostatních. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Mrazivá komedie, jež je od začátku kritikou profesionální cyklistiky a přeneseně jakéhokoliv profesionálního sportu vůbec. Za možnost sledovat vrcholné výkony mu platíme přeměnou sportu v průmysl. Touha po úspěchu se mění v jeho nutnost bez ohledu na prostředky, kromě nutnosti navenek, mediálně zachovat kredit (kdo přesto promluví, stává se zrádcem). Hrdina začíná v nízkých kategoriích a spíše souhrou náhod, známostí a štěstí se dostává výše. S růstem jeho profesionality roste i tempo filmu. Poslední půlhodinka, kdy se hlavní aktér, zamotaný do pasti reklamy a týmové spolupráce, mění v trosku apatickou k tomu zvrácenému pozdvižení okolo své osoby a posléze v obětního beránka televizního času své firmy, mi vyrazila dech. Film nedoporučuji nikomu, kdo si nechce zproblematizovat případné iluze o kreditu profesionálního sportu. 8/10 ()

Reklama

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmový kousek si může opravově vychutnat jen cyklo nadšenec, který si ještě pamatuje doby, kdy také, jako zdejší hvězdy, dřel společně s celým pelotonem řemínky klipsen ještě deset minut po startu...ostatní, řadící se do kolonky "plašanů" (v cyklo hantýrce-absolutní cyklo looser s chlupatýma nohama a vytahaným dresem z trička od vietnamců) nechť si Lamberta vůbec nepouštějí... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Až do konce filmu mě nepřestala udivovat obrazová kvalita. Nechce se mi po tom pátrat, ale museli to točit na nějaký špičkový materiál. Nevím, kdy naposledy jsem byl takhle unešenej z barev. Ten materiál dostal navíc do rukou někdo, kdo to vážně moc dobře uměl s kamerou. Chválit chci i za všechny ty hromadný scény, tohle muselo dát spoustě lidem spoustu práce. Na druhou stranu mě od toho filmu odrazoval způsob vyprávění, styl humoru (?) a hrubě mi nesedl představitel hlavní role. Coby trochu normální člověk na mě působil až v závěrečné scéně, do té doby se choval více či méně retardovaně. Což pro změnu nepovažuju za chybu hereckou, nýbrž scénáristickou. Mám z toho zvláštní pocit. Jako by se na tom filmu potkali lidi, kteří k sobě nepasovali. Výsledek je za mě rozpačitej, stávající skóre přes 75 procent přisuzuju fandům nikoliv oblasti filmu, ale cyklistiky. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejzajimavejsi na tomnhle filmu mi prislo to, ze jsem si az do pulky myslel, ze je to film ze 70. let... :))) Az pak jsem zjistil, ze je z roku 2001. Tu atmosferu a styl sedmdesatkovych francouzskych komedii vystihli tvurci spickove, to je bez debaty. Jinak spise usmevna (neni to zadna rachanda) komedie z cyklistickeho prostredi. 3+ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama