Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

"Snaha ujet pelotonu je v lidské povaze. Každý z nás občas sní o úniku. O úniku samostatném, občasném či trvalém. Dnešní doba náš ale vede k tomu, abychom šetřili silami a zůstávali v řadě. Abychom dali přednost vytrvalosti před výbušnou silou okamžiku. Pouze šampión má právo uchovat si touhu po vítězství a slávě, onen pozůstatek mládí, hravého a toužícího po výbojích. Nechceme vyprávět o osudech vítězů, neboť o životech velkých mužů se můžeme dočíst v jakékoli encyklopedii. O existenci Ghislaina Lamberta nenajdete zmínku v žádné z nich. A přesto jeho životní příběh má k naší vlastní přirozenosti zdaleka nejblíže..."

Tento poetický prolog uvádí hořkou belgicko-francouzskou komedii Kolo Ghislaina Lamberta, která vypráví o aktérech tak těžkého a nevděčného sportu, jakým je cyklistika. Ten, kdo měl někdy v životě před sebou táhlý kopec, kdy se za každou další zatáčkou objevovalo jen další stoupání a on myslel jen na to, jak zahodí své kolo do příkopu a lehne si do trávy, bude tímto, na první pohled nenápadným, filmem nadšen. Protože, pod místy bláznivou komedií, nalezne hlubokou pravdu o lidském životě a o sportu. Protagonistou příběhu je ve Francii velmi známý a oblíbený komik Benoit Poelvoorde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Spojení francouzského smyslu pro humor a hereckého umění Benoît Poelvoordeho opět zafungovalo na výbornou. Celý příběh je spíše satira na cyklistický sport, ale jsou v něm neskutečně absurdní situace, který povolali do práce moje veškerý smíchovody. "Na památku malým závodníkům" . ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jakmile si Ghislain osvojil správné dávkování, neměl už s dopingem žádné problémy." Od profesionálního cyklisty se liším tím, že na těle nosím pár gramů tuku, mám třetinová stehna, nechutná mi Kortizon a neholím si nohy. Přesto na kole najíždím nejeden kilometr každý rok a taktické záměry týmů na Tour de France odhalím ještě před startem, takže jsem se odborným okem podíval i na výkony Ghislaina Lamberta. Ty nestály za moc, takže vybízely k zábavě, ale obávám se, že humor nebyl zpřevodován zcela dle mých potřeb. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Černohumorná kritika vrcholového sportu dokáže nadchnout i nás, co o profesionální cyklistice víme pouze to, že existuje. Rozhodně to není komedie, při níž se umlátíte smíchy, ale pár vydařených vtípků se najde. A konečně byl natočen sportovní film, jehož hrdinou není ten první, ale jeden z mnoha ostatních. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji nápad natočit film, který se v podstatě celý točí okolo profesionální cyklistiky. A jestliže máte alespoň hrubé znalosti tohoto sportu a víte jakými pravidly se řídí "týmová politika" nebo kdo je to lídr, domestik, vrchař či spurtér a že nejslavnější závod je přece Tour de France, bude se vám tato hořká komedie líbit o to víc! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cyklistika ma prilis nezaujima, takze je uspech, ze som film bez naznaku nudy dopozeral do konca. Skoda, ze film nebol viac v komedialnom style, lebo najviac sa mi pacili sceny v ktorych Benoît Poelvoorde predvadzal nieco komicke. Na druhej strane ale ukazal, ze sa nestrati ani v dramatickych ulohach. Vysledkom je zaujimavy film o netradicnej teme. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Mrazivá komedie, jež je od začátku kritikou profesionální cyklistiky a přeneseně jakéhokoliv profesionálního sportu vůbec. Za možnost sledovat vrcholné výkony mu platíme přeměnou sportu v průmysl. Touha po úspěchu se mění v jeho nutnost bez ohledu na prostředky, kromě nutnosti navenek, mediálně zachovat kredit (kdo přesto promluví, stává se zrádcem). Hrdina začíná v nízkých kategoriích a spíše souhrou náhod, známostí a štěstí se dostává výše. S růstem jeho profesionality roste i tempo filmu. Poslední půlhodinka, kdy se hlavní aktér, zamotaný do pasti reklamy a týmové spolupráce, mění v trosku apatickou k tomu zvrácenému pozdvižení okolo své osoby a posléze v obětního beránka televizního času své firmy, mi vyrazila dech. Film nedoporučuji nikomu, kdo si nechce zproblematizovat případné iluze o kreditu profesionálního sportu. 8/10 ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Hořko-sladká pilulka z cyklistického prostředí. I kdyby ses ušlapal k smrti, nestane se z tebe leader, pokud si to manažer a trenér nemyslí. A taky prostá pravda, že vrcholový sport se bez ,,braní " nedá dělat (ostatně berou všichni,nejen v cyklistice), bez toho jsi na chvostu. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Hodně přesvědčivý komediant Benoît Poelvoorde, /konečně někdo z Francie s komediálním talentem, i když je to Belgičan/ . Slabší druhá polovina, nedotažený příběh. 3,5/5 ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmový kousek si může opravově vychutnat jen cyklo nadšenec, který si ještě pamatuje doby, kdy také, jako zdejší hvězdy, dřel společně s celým pelotonem řemínky klipsen ještě deset minut po startu...ostatní, řadící se do kolonky "plašanů" (v cyklo hantýrce-absolutní cyklo looser s chlupatýma nohama a vytahaným dresem z trička od vietnamců) nechť si Lamberta vůbec nepouštějí... ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Všechny ty peripetie okolo vrcholové cyklistiky jsou sice brány s velkolepým nadhledem, ale výsledkem je stejně snímek, který plně docení jen příznivci tohoto sportu. Od francouzské komedie jsem očekával daleko více humoru a přetáhlá stopáž rozmělňuje i těch málo přítomných vtípků. Mít to větší spád, je výsledný dojem o dost lepší. Pro mě průměr za 2,45* ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejzajimavejsi na tomnhle filmu mi prislo to, ze jsem si az do pulky myslel, ze je to film ze 70. let... :))) Az pak jsem zjistil, ze je z roku 2001. Tu atmosferu a styl sedmdesatkovych francouzskych komedii vystihli tvurci spickove, to je bez debaty. Jinak spise usmevna (neni to zadna rachanda) komedie z cyklistickeho prostredi. 3+ ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Až do konce filmu mě nepřestala udivovat obrazová kvalita. Nechce se mi po tom pátrat, ale museli to točit na nějaký špičkový materiál. Nevím, kdy naposledy jsem byl takhle unešenej z barev. Ten materiál dostal navíc do rukou někdo, kdo to vážně moc dobře uměl s kamerou. Chválit chci i za všechny ty hromadný scény, tohle muselo dát spoustě lidem spoustu práce. Na druhou stranu mě od toho filmu odrazoval způsob vyprávění, styl humoru (?) a hrubě mi nesedl představitel hlavní role. Coby trochu normální člověk na mě působil až v závěrečné scéně, do té doby se choval více či méně retardovaně. Což pro změnu nepovažuju za chybu hereckou, nýbrž scénáristickou. Mám z toho zvláštní pocit. Jako by se na tom filmu potkali lidi, kteří k sobě nepasovali. Výsledek je za mě rozpačitej, stávající skóre přes 75 procent přisuzuju fandům nikoliv oblasti filmu, ale cyklistiky. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - Benoît Poelvoorde (Ghislain Lambert); José Garcia (Claude Lambert); Daniel Ceccaldi (Maurice Focodel); Sacha Bourdo (Denis); Emmanuel Quatra (Riccardo Fortuna); Jean-Baptiste Iera (Fabrice Bouillon); Christelle Cornil (Babette); Jacqueline Poelvoorde-Pappaert (Madame Lambert) ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice povedená a zábavná sonda do světa profesionální cyklistiky, kde tvůrci skutečně dobře věděli do čeho se pouští a která tabu cyklistiky naprosto bez skrupulí nadhodí. Příběh Lamberte je vystavěn velmi zajímavě, sledujeme celou jeho kariéru, která je většinou velice vtipně srážena nepřízní osudu. Nutno říci, že od éry, zde vykreslené, se v cyklistice nic moc nezměnilo, takže aspekty filmu jsou stále velice aktuální. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Jako aktivnímu cyklistovi udělal tento snímek, který patří mezi ojedinělé, velkou radost. Hlavně proto, že cyklistika v tomto snímku je reálná a vůbec už jen úvod, který nás seznamuje s útrapami tohoto nejnáročnějšího sportu, dává napovídat že tento film nebude o hvězdách a lídrech , ale naopak o outsiderech a nosičích vody, kterých je v cyklistickém pelotonu většina a o útrapách tohoto sportu. Je vidět že snímek točili lidé kterým je cyklistika blízká.... mám na mysli koprodukci Belgie/Francie. Vzpomenu-li na americký legrační "pokus" - "Vítězové" s Kevinem Costnerem a americkou představou o ruských cyklistech s plnovousem a "válečnou" přilbou na hlavě, stylem šlapání ala trojkolka s kadencí někde kolem 130 otáček :) za minutu,, musím se smát. Naproti tomu Kolo GL je krásný úsměvný příběh, kde je cyklistika ztvárněna opravdu reálně a ústřední motiv cyklisty, který se stane "hvězdou" a je vtažen do reklamní mašinérie, vycucán a odhozen jako hard je s nadsázkou lehce hořkosladký. Samotný závěr, kdy Lambert rozprodává miniaturky cyklistů a podepíše se mu šampion je až dojemný. Určitě nejlepší film o cyklistice, který jsem měl možnost zhlédnout. ()

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Skvělý feeling 70. let (dokonce i kamera respektuje dobové konvence). Cyklistický buildingsromán líčí cestu za úspěchem (a zase dolů) "malého" člověka - cyklisty. Bohužel je tak trochu smolař, neprůbojný introvert, který však dělá, co je v jeho silách, aby dosáhl svého snu a zapsal se do dějin profesionální cyklistiky. Tleskám hereckému výkonu hlavního hrdiny, který vzbuzuje smích už svou pouhou přítomností na plátně. Svět cyklistiky je zobrazen velmi věrně (žádná hollywoodská nerealistická slátanina, chtělo by se říct), jakož i prostý život hlavního hrdiny cloumaného životem (ve své snaze o průbojnost vždycky udělá nějakou hloupost, kterou si všechno pokazí).Tato komedie těží z toho, že realisticky zobrazené věci krapánek zvýrazní či mírně naddimenzuje, ale pořád ještě v mezích realismu. Scény závodu jsou opravdu velmi sugestivní a napínavé. Není to žádná komedie-"řežba", spíš "úsměvný" či "veselý" film, bavit se však budete královsky. A dvakrát tolik, pokud jste někdy seděli na silničce nebo sledovali nějaký cyklistický závod. Bravo! ()

waits 

všechny recenze uživatele

Čím víc máte za sezonu na kole najeto, tím víc se pobavíte, dokonce bych řekl, že teprve letmá zkušenost s jízdou v alespoň amatérském pelotonu dovolí vychutnat si zápolení v oblastních závodech naplno. Kavárenský intelektuál by mohl hodnoceni srazit na tři hvězdy, ale třeba ne, ten by zas mohl ocenit třeba povedenou imitaci přelomu 60-70. let 20. století, kdy se dopovalo tak nějak neorganizovaně a kdy profesionální cyklistice suverénně kraloval Eddie Merckx. Film není čistou komedií, Poelvordeeho výraz vzbuzuje často spíše lítost nebo vyzařuje posmutnělou odevzdanost, ale čas od času probleskne až groteskní humor (souboj o Červenou lucernu při TdFm, Ghislainovo "čištění" zadní části pelotonu atd.] Na vícedenní cyklistické sousředění ideální podívaná! ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zábavný výlet do světa cyklistiky, a to těch slabších závodníků. Trochu roztažené, méně humorné.(50%) ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

„Není důležité vyhrát, ale nečůrat.“ Vtipná trefa do vrcholového sportu, v tomto případě do cyklistiky a její dopingových skandálů. Film vznikl v roce 2001 a dějově se odehrává v ještě starších dobách, silnici kraloval legendární Eddie Merckx, EPO a transfúze krve na hotelových pokojích byly ještě v plenkách a velké kauzy typu Armstrong, Basso, Vinokurov, Contador spaly, proto nečekejte zobrazení sofistikovaných aplikací zakázaných látek a kdovíjak promyšlené skrývání před komisí. Ukázkově je však popsáno celé kolečko od dopování přes odhalení a zákaz soutěžení až po návrat po skončení trestu a nechybí ani exkluzivní zpověď cyklisty v divácky sledované talk show, jejímž cílem je poslední zviditelnění se na konci kariéry a také pošpinění ostatních kolegů. Kromě toho režisér ukazuje rozdílnost pozic lídr a domestik v rámci týmu. Filmu škodí pouze dvě věci: 1) S postupující stopáží mu ubývá šťáva. 2) Nezobrazuje žádný čestný a čistý protipól, člověk tak nabývá dojmu, že dopují všichni a každý tým má egoistického lídra. Cyklistika se na filmová plátna nedostává příliš často a tak nad negativy mhouřím oko a hodnotím čtyřmi hvězdami. ()

Reklama

Reklama