Reklama

Reklama

Výjimečná právnička U Jong-u

(seriál)
  • Jižní Korea Isanghan Byeonhosa Uyeongu (více)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(32)

Geniální právnička U Jong-u právě nastoupila do špičkové právnické firmy, a i když má poruchu autistického spektra, nebojí se žádné výzvy v soudní síni ani v životě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Karmel 

všechny recenze uživatele

Série 1: Hlavní postava, která je autistou není zas až tak inovativní téma, např. bollywoodský film My name is Khan toto téma zpracoval velmi zdařile (i když stopáž je vražedná, jak se na bollywood sluší a patří). Bohužel mne první díl úplně nechytil, ale vydržela jsem. A v posledním jsem si přála, aby všechny předchozí díly byly zpracované tak jako ten poslední. Hlavním tahákem měly zřejmě být soudní spory a milostné vztahy, ale pro mne to nefungovalo. Většina soudních sporů byla velmi bizarní (v negativním slova smyslu). Korejské právo na mne působilo podobně. Zápletky v soudních sporech byly často předvídatelné (strom, napadení od autistického bratra atd.) a ukřičené. A milostné vztahy taktéž slabota. On se do ní opravdu zamiloval jen proto, že ji viděl ve svatebních šatech?! A kde se to najednou vzalo, že si její kamarádka právnička oblíbila toho nepříjemného kolegu?! Postavy jsou prostě napsané dost ploše, kromě Jong-u a Čonga. Aspoňže v posledním dílu napsal scénárista pro Jong-u a Jun-ho velmi hezkou scénu, kterou vkusně a přirozeně vyřešil jejich vztah (mňau). Vlastně celý poslední díl, včetně soudního sporu, byl skvěle napsaný a zpracovaný. A proč stojí za to se na seriál podívat? Určitě výkon Park Eun-bin, která je prostě skvělá. Poslední díl. Hudba je nadprůměrná. Také průběh vztahu mezi starším právníkem Čongem a jeho crew, a hlavně mezi ním a podivnou právničkou U Jong-u. Pěkně napsaný vývoj jejich přátelství, zajímavější než všechny milostné zápletky. A také ty jejich vychytávky (tak typické pro K-dramas): když Jong-u najde řešení, proplouvání kytovců, jejich zvuky. Ale nejlepší ze všeho byly prostě velryby. Ukradly si pro sebe celou show. O nich bych se ráda dozvěděla víc, a to mnohem raději, než o korejském soudnictví. Kéž by namísto soudních sporů ve všech 15-ti dílech kecali o velrybách, plejtvácích, delfínech, narvalech, běluhách, kosatkách, delfínovcích a tak dááál. ()

krisikowa 

všechny recenze uživatele

V takový tý kategorii "večer, kdy nechceš přemýšlet" je to ideální. Je to inteligentní, emočně i obsahově plný, celý aranžmá je hrozně příjemný a hlavně do jisté míry může být pro Evropany exoticky nepochopitelné, jak některé kauzy vznikají. Jde o čest rodiny, jedince, morálka  a tradice má jiný podklad než u nás. Některé zápletky jsou pro nás absolutně nepochopitelné. Ale přesto se do nich dokážeme vcítit. Trochu mi občas vadila ta divadelnost, místy až dětinská. Dialogy proto byly šroubované. Chvílemi jsem měla deja vu, jak jsme na začátku milénia koukali na telenovely, ale vlastně mi to zase tolik nevadilo. Vztah hlavní postavy k otci, matce i příteli byl specifický, ale pochopitelný. A rozhodně se jedná o seriál, u kterého čekáš na další díly.  Rozhodně doporučuju jako párový seriál: hoďka, hoďka a půl na jednu epizodu, málo dílů, občas si můžete pustit i dva, když se chce, je to vtipný, chvilkama romanťárna a nemůžete se dočkat, jak se to vyvrbí. :) Těším se na další sérii. ()

Reklama

zbynek.poliv 

všechny recenze uživatele

"Pořád na tebe musím myslet. Jako na velryby. I když nejsi velryba." Není to zrovna obvyklé, abych se o city hlavních nebo i vedlejších postav postav zrovna nějak extra zajímal. A to platí jak pro film, tak pro seriály nebo hry. V naprosté většině je mi to většinou celkem  jedno. Ale přece jen se sem tam ukáže nějaká výjimka, která mě přiváže a nepustí. Advokátka U Jong-U je ta, která mi nedala ani minutu vydechnout, abych si jí nezamiloval. A je jedno, jestli je to kvůli fantastickému herectví, vyobrazení určitého spektra autismu nebo právnickému prostředí, které mě tolik baví. A nejen to, i ty city a vztahy mě tady baví. A to je fakt dost co říct. Postavy jsou skvěle napsané, skvěle zahrané, skvěle skvělé a baví mě po celou dobu. A i když se mi po první nebo druhém díle zdál seriál trochu naivní, dostal si mě na svou stranu opravdu velmi rychle. Celý tenhle příběh má tolik vrstev, které se v hlavním vysílacím čase odehrávají, že vlastně ani nevím, co je hlavním dějem celého seriálu. Ale strašně si to užívám až do konce. ()

jarah 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlý seriál, ale výborná téma nebola spracovaná dostatočne "atraktívne", aby ma pohltila. Možno až priveľmi porovnávam filmy a seriály podobného rázu s jedinečným, a u mňa zatiaľ neprekonaným, spracovaním témy vo filme Benny a Joon. Park Eun Bin je skvelá herečka, ale autistickú advokátku som jej úplne neuverila. Niektoré scény sú naivné a to nespomínam narýchlo upečený záver. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Proč se, do paroma, nemohou Američané podívat na korejský originál a musí chtít tvořit vlastní remake tohoto seriálu? (jediné je omlouvá, že o remaku prý přemýšlí 9 dalších krajin) ■ Extraordinary Attorney Woo (oficiální anglický, zde na ČSFD neuvedený název seriálu) mi nejvíc připomíná seriál Good Doctor z roku 2013. U právničky Woo Young-woo sice není přímo uvedeno, že by měla savantův syndrom, prezentuje však formu autizmu, při které se člověk dovede o sobe docela dobře postarat, je schopen se jako postava vyvíjet a učit, dokáže spolupracovat s ostatními. Co je jedinečné, je prezentování citů a schopnost milovat. Dosud jsem neviděl seriál ani film, ve kterém by autistický člověk byl schopen složitějšího vztahu - tento to dělá a patří mu za to obrovské uznání ❤️. Navíc jsou jednotlivé epizody velmi různorodé - stejně jako existuje spousta druhů kytovců, kteří se od sebe liší velikostí, způsobem života a chováním. Případy, které seriál řeší, odvážně ukazují reálné problémy (nejen) korejské společnosti. Mnohé z příběhů jsou docela nezapomenutelné (nejvíc mi zarezonoval případ dívky s nízkým IQ, která si uvědomuje, že je její milenec gigolo, přesto ho však miluje, chce a nepřeje si, aby byl potrestán - i mentálně postižený člověk má mít právo jít do vztahu s někým, kdo ho využívá). ■ "Jsem narval mezi běluhami." ■ "Kočka svého majitele také miluje." ■ P.S. Bál jsem se porovnání s It's Okay to Not Be Okay, které jsem nedávno viděl, naštěstí se však tyto seriály vůbec porovnávat nedají. ()

Zajímavosti (4)

  • Herečka Eun-bin Park se málem neobjevila v hlavní roli jako U Jung-u, jelikož ve stejnou chvíli dostala nabídku hrát hlavní roli v seriálu Přízeň krále (od r. 2021). Ovšem režisér i scenárista napsali postavu U Jung-u přímo pro Eun-bin. Z toho důvodu se čekalo téměř rok na to, až herečka dotočí svůj předchozí projekt. (mikki089)
  • 16. epizoda 1. série s názvem Though Unusual and Peculiar měla celonárodní sledovanost 17,5 %, což je dosud nejvyšší sledovanost v jihokorejské kabelové televizi. (Jirka_Šč)
  • Názvy soupeřících právnických společností Hanbada a Taesan nejsou náhodné a jsou inspirovány názvy dvou skutečných právnických společností Tae-pyeong-yang (ve světě známá pod zkratkou BKL) a Gwang-jang (ve světě známá pod názvem Lee & Ko). Hanbada znamená „Velké moře“, jelikož je odvozena od názvu společnosti Tae-pyeong-yang, což znamená „Tichý oceán“. Taesan zase znamená „Velká hora“ a název je odvozen od společnosti Gwang-jang, což znamená „plocha nebo náměstí“. Soupeření dvou společností je tak bojem mezi oceánem a zemí. (Muffino)

Reklama

Reklama