Reklama

Reklama

Sanditon

(seriál)

Série(3) / Epizody(20)

Obsahy(1)

První polovina 19. století. Sanditon se rychle mění. Tato kdysi ospalá rybářská vesnice se proměňuje v módní přímořské letovisko. A spolu se Sanditonem se mění i impulzivní a nekonvenční Charlotte Heywoodová, která vyměnila svůj klidný venkovský domov za rušný společenský život přímořského městečka, plný intrik a nevyřčených přání a tužeb. Děj postupně odhaluje skryté motivace postav, jejichž osud závisí na finančním úspěchu Sanditonu. Lidí jako je vizionářský podnikatel Tom Parker, exotická dědička slečna Lambeová či charismatický, ale komplikovaný Sidney Parker. Sledujte Charlottinu cestu za poznáním sebe sama a nalezením lásky podle vlastních představ... Dramatický seriál, který pro britskou ITV natočila produkční společnost Red Planet Pictures, vznikl na motivy posledního, nedokončeného románu Jane Austenové. Předlohu adaptoval a rozpracoval uznávaný a zkušený autor Andrew Davies, jehož jméno nalezneme například pod seriály Pýcha a předsudek, Pan Selfridge, Jarmark marnosti, Vojna a mír a dalšími úspěšnými televizními projekty. Hlavní hrdinku ztvárnila Rose Williamsová, známá ze seriálů Království a Medicejové. V dalších rolích se objevují známé britské tváře: Theo James, Kris Marshall, Kate Ashfieldová, Anne Reidová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkné hlavně vizuálně. Exteriéry, kostýmy, dobová atmosféra. Obsahově strokrát ohraná naivně romantická pohádka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný vizuál, příjemní herci, diskutabilní scénář. 1) Zpočátku austenoidní společenský román se někde kolem šestého dílu změnil v červenou knihovnu. Konečný switch poněkud zamíchal kartami a z knihovny červené udělal knihovnu karmínovou. Těžko říci, co by na dílo řekla Jane Austenová, jejíž nedokončenou práci pokrývá film jen zhruba v první půlhodině._____ 2) 84letá Anne Reidová si střihla nejzábavnější postavu - lady Denhamovou._____ Přitažlivé muže zastupovali lehce uhrančivý afektovaný 35letý Sidney Parker (Theo James), 26letý Leo Suter (stavbyvedoucí James Stringer) a 34letý Jack Fox (Sir Edward Denham, uchazeč o tetino dědictví)._____ 3) Navzdory oficiálnímu oznámení producentů z podzimu 2019, že další řada se točit nebude, tlak fanoušků dal vzniknout úvahám o tom, že možná svůj názor producenti změní. K tomu ještě coronavirus. No, pokud vím, zatím se tak nestalo. Uvidíme. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Moderní variace na Jane Austen, která ovšem s autorkou mnoho společného nemá (takže přizpůsobte svá očekávání). Charlotte Heywood (Rose Williams) jede na návštěvu do městečka Sanditon, které se snaží získat pověst jako mořské letovisko, a potkává jeho obyvatele. Autora projektu Toma s manželkou, lady Denham, o jejíž dědictví se tahá trojice příbuzných, a především Sidneyho Parkera (Theo James), který se k ní chová jako naprostý hulvát. Ale má osm dílů na to, aby se polepšil, protože jak víme, pod hrubou slupkou se může skrývat dobré jádro. Davies rozehrává klasickou austenovskou hru s několika aktualizacemi - otevřeně se mluví o otroctví a jedna z postav je dokonce černošská dědička, máme tu pár toxických vztahů (zejména skoro incest v rámci trojice tahající se o dědictví), ješitné muže, a pár emancipovaných žen, které se nehrnou do manželství. Bohužel, Davies zachází s Charlotte, jak se mu to hodí a může děkovat Rose Williams, že je tak sympatická. Protože zejména v 6. díle se Charlotte chová, jako kdyby všechny její mozkové buňky spáchaly sebevraždu. Nejenže je sama sobě nebezpečná, příteží pro Sidneyho, ale ještě na potkání vykládá velmi kompromitující zážitky. Mno. Budiž jí to odpuštěno. Musím uznat, že jsem si užívala nejvíc dění kolem Esther Devenham, ale já mám ledové královny v oblibě a její ironické poznámky na lorda Babbingtona stály za to (a celé jejich dvoření stojí za to. Ještě musím pochválit Jamese Stringera (Leo Suter) jako skvělého alternativního nápadníka pro Charlotte, protože u mě teda zvítězil na celé čáře. A tím se dostávám k Sidney Parkerovi. Zcela upřímně pro mě vůbec nefunguje, ale to je nejspíš tím, že Theo James mi přijde příliš agresivní a celkově nesympatický (a ne, na břišáky mě fakt neutáhne). Jeho chráněnka Georgiana je navíc ta nejotravnější postava za hodně dlouhou dobu a to, že bych s ní měla dle scénáře sympatizovat mě neskutečně lezlo krkem. Než zakázanou první lásku budu radši sledovat pletichaření kolem dědictví staré lady, kde se využívá všech (ženských) zbraní. Tradicionalističtí diváci Jane Austen by se měli mít trochu na pozoru, aby nebyli nemile překvapeni. Ale vzhledem k tomu, že já nepotřebuju práci podle šablony, tak jsem byla spokojená. Ačkoliv co se břitkosti a ironie dialogů týče, Davies Jane Austen nesahá ani po kotníky. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Vkusná "austenovská" romantika, která v závěru překvapí.  A za ten netradiční konec přihazuju jednu hvězdu navrch. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Až na to, že se to od předlohy dost odchyluje je to příjemný seriál. Závěr dost netypický, že bych čekala pokračování. Kniha je vtipnější. Seriál trpí současnou potřebou všude strkat nějaké patologické vztahy. ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Bacha, spoiler. Jako ja si to vlastne uzila (holt jsem fanda Austenove - i kdyz ta z romanu Brothers stihla napsat jen kousicek - a regentske doby obecne). Jen ten konec, no... A veskere nadeje na happyend pohrbil clanek o druhe serii, co jsem si hned sla precist... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

trošku mi to připomíná Downton.Atmosférou ,kostýmy.Jen pochybuji že naditý výstřih herečky Spencer(asi) je či není silikonový.V té době to neexistovalo.Velmi dobrá kamera,výběr exteriérů a i interiérů.Kostýmy nejsou nijak okázalé přesně odpovídají majetkovým poměrům rodin o kterých píše scénář.Herečka Ane Reid(?) v roli staré, lišácké tety mi připomíná paní Mary Smith z Downtonu.Výborný překlad který si pohrál s dialogy. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nudné, npříliš zábavné, dialogy hloupé, zápletka stupidní. Jediné co si zaslouží pozornost je výprava, kostýmy a krajina. Za mne dvě slabší hvězdy. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Doklad toho, jak dnešní doba mění historii, v seriálu tak najdete feminismus, gender i antirasismus. Seriál postrádá nápaditost, nedostatek invence se snaží zakrýt rychlý střih. Zcela pak chybí vybroušenost dialogu i vrstevnatost charakteru, tak typické pro dílo J. Austenové. Četli vůbec její dílo? ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia zjavne ponechali záver nedokončený, tak, ako bola reálne nedokončená kniha. Moju mamu to veľmi sklamalo, lebo pri Jane Austen s pravidelnosťou očakávame stopercentný happy end. To spracovanie bolo štandardne pekné, ako sme pri anglických produkciách zvyknutí. Možno v niektorých momentoch odvážnejšie, vzhľadom na fakt, že v niektorých starších filmoch bol aj dotyk ruky pri vystupovaní z koča veľkou, takmer erotickou udalosťou. Navyše v Austenovej románoch sa hlavné postavy väčšinou pohybujú v prostredí strednej a vysokej šľachty, obvykle na vidieckych sídlach. Umiestniť príbeh do modernejšieho mesta bolo osviežujúce. :)) Celkom sa mi páčil casting - chvíľu som si na niektoré postavy zvykala, ale napokon ma dosť bavilo sledovať ich. Mám veľmi rada Krisa Marshalla a Kate Ashfield. Ale najmilším prekvapením bola pre mňa Charlotte Spencer. Jej postava bola zábavná, dojímavá a dosť som jej fandila. Som rada, že sa dočkala svojho "happy endu". ()

Pampa 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Oba hlavní hrdinové byli sympatičtí ale až do šestého dílu z osmi to byla velká nuda. Hlavně se mi nelíbilo, že jsou v seriálu scény, které by cudná Austenová rozhodně nenapsala. Takové nechutnosti se do adaptace jejích děl rozhodně nehodí. I ten konec mě překvapil. Budu si muset přečíst knihu. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Tak co si budem, nejlepší je na tom asi znělka :-D Nečetla jsem předlohu, takže nedokážu posoudit, jak moc by se Austenová divila všem těm nahých chlapům, honitbám při posezení ve dvou v lese, incestům a tak. Každopádně osudy hlavní hrdinky jsou dost nuda (moje nejoblíbenější postava je, světe div se, ne Charlotte, ale Esther) a zejména díly nad rámec nedopsané předlohy mají čistě vykradačský scénář, vidíte v tom kdejaké příběhové klišé od Popelky přes Cyrana po Janu Eyrovou.  Jedna hvězdička za kostýmy (i když bych fakt ráda viděla ženskou, která by si vzala korzet na holý tělo), jedna za hudbu, jedna za celkovou koukatelnost. Hlavně už tu nanynku napotřetí vdejte, prosím, ono to schéma "pusa a nazdar, pusa a nazdar" rychle omrzí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Sanditon je v mnoha ohledech zcela jiný seriál z Anglie 19. století. A to v řadě ohledů. Jen by mě zajímalo, jestli ho opravdu takto Jane Austen napsala. Tak za prvé jedna z hlavních postav je černé pleti. A dokonce má dědit velký majetek. To by v tehdejší Anglii způsobilo doslova poprask. Bohužel, nutno dodat, ale je to tak. Ovšem později slečna Lamb bojuje proti otroctví, nutno ale říct, že její protest je spíše symbolický stejně jako celé téma. Méně symbolické je naznačení sexuálního vztahu mezi muži. To je další nepřijatelná věc v tehdejší společnosti. Sanditon se odehrává v přímořském letovisku, tudíž o slušný vizuál je postaráno. Stejně i dramatické osudy, zápletky a jejich rozuzlení se odehrává v lehce romantickém, pravda značně naivním stylu. Je to vidět hlavně v závěru třetí série, když se třeba jedna z hrdinek vzepře králi a všechny osudy de facto dopadají happy endem jak z Hollywoodu. Na druhé straně seriál působí příjemně stejně jak herecky, tak celkově i v dalších atributech. ()

Kreptry 

všechny recenze uživatele

Po 1. sérii (14. 11. 2019) Mám ráda minisérie, které člověk zkoukne během dvou dnů. Čekala jsem Austenovku, dostala jsem..., něco podobného Austenovce, ale špatné to není (Vím, vím, je to na motivy jejího nedopsaného románu, ale i tak). Konec je takový plytký. Neúplný. SPOILER Povede se Tomovi opravit Sanditon? Nepovede? Vezme si Sidney tu medúzu. Nevezme? Ráda bych si přečetla titulek o začátku natáčení druhé série! KONEC SPOILERU Theo James mi do role Sidneyho Parkera neseděl (jak už napsala Elyssea). Neříkám, že byl špatný nebo že to zahrál špatně, jen by se mi v jeho roli víc líbil mladý pan James Stringer. Ten má na velkou roli v nějaké "period drama" výraz, hlas, prostě všechno. Já jsem v každé scéně s Theem měla pocit, že místo Sidneyho Parkera vidím Tobiase Eatona. Po 2. sérii (7. 8. 2022) No tak jsme se dočkali! Sice bez Sidneyho (upřímně jsem ho tam ani nepostrádala), pana Stringera i lorda Babingtona (ty jsem naopak trochu postrádala), ale zase s Alexanderem Colbournem, kapitánem Fraserem a plukovníkem Lennoxem. Příběh se vůbec nedrží knihy (což nedělal ani v první sérii) a žije si svým vlastním životem, což mu, pravda, občas škodí. Ale na druhou stranu, všechno co má ve správné „period drama“ být, tam je, takže jsem spokojená. Po 3. sérii (19. 11. 2023) Některé dějové linky byly z mého pohledu trošku přitažené za vlasy (u jedné či dvou mám neodbytný pocit, že kdyby nebyly, nic by se nestalo). Celkově ale co do kvality srovnatelné s druhou sérií. Bylo hodně plesů, hodně šatů, lásky, nedorozumění, slz, odcházení a přicházení a taky hlubokých pohledů a házení knih na zem, ale nakonec všechno dobře dopadlo. A o to nám šlo především. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Romantická, naivní, červená knihovna. Ale dalo se na to koukat. Přitažlivé postavy (tedy zejména příjemný pohled na ženské protagonistky), atraktivní prostředí outside & inside, kostýmy, hudba. A jako třešnička na dortu -  parádní originální soundtrack s very British English. Co chtít víc k dobré pozdně večerní náladě. A po shlédnutí kompletních Seasons 2 & 3 v XI/2023 nemohu jinak, než přidat i tu pátou hvězdičku, ač to ve všech směrech skončilo kýčovitým happy ending. ()

Lucinek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, mně se to líbilo a to jsem ohledně “Austenovek” dost přísná. Co seriál dost pozvedlo byla hudba, opravdu skvělá práce. ()

Reklama

Reklama