Reklama

Reklama

Tento nadpřirozený thriller sleduje homosexuální pár Malika (Jeffrey Bowyer-Chapman) a Aarona (Ari Cohen), kteří čelí homofobním výhrůžkám poté, co se přestěhují do vzdáleného amerického města, aby zde vychovávali svou dospívající dceru. Vyhrožování je stále zákeřnější a Malik začne mít podezření, že zde působí ještě temnější síly. (Cinemax)

(více)

Recenze (28)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Dva gay partneři (Černoch a Běloch) s dcerou se přestěhují do malého městečka. Už to je horror. Veřejně se objímají, neustále se dotýkají, laškují...Ten tmavší dělá mámu a ten druhý tátu - ten vydělává :-). Dobře natočené, ale ten konec je nějak odfláknutý. OBSAH: 1995 rok. Gay pár Malik a Aaron se stěhují na klidné předměstí se svou dospívající dcerou. Ale naděje na klidný život se rychle vypaří, když v prvních dnech Malik objeví na zdi v obývacím pokoji sprostou nadávku. Aniž to řekne rodině, přemaluje nápis a v tuto chvíli si začne všímat zvláštností v chování zdánlivě přátelských sousedů. Aaron nesdílí podezření svého partnera, ale nemůže se zbavit pocitu úzkosti a rozhodne se dozvědět více o tomto městě a lidech v něm žijících. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Dvaja homosexuáli vychovávajúci pubertálnu dcéru sa presťahujú do malomesta, a zatiaľ čo jeden z nich je optimista a verí, že ich ľudia príjmu, ten druhý začína mať pocit, že im všetci idú po krku. Otázne bude len to, či sú obyvatelia mestečka vraždiaci kult, alebo či je len paranoidný hlavný hrdina s traumami z minulosti. Téma je v tomto prípade jedna z tých originálnejších, hoci tu asi bude mať každý problém stotožniť sa s postavami, čo ťahá film nadol. Nepredpokladám totiž, že niekto môže súcitiť s gayom preto, že sa cíti diskriminovaný. Taktiež škoda, že viacero vecí tu ostalo nevysvetlených. Ale chvályhodné je to, že režisér mal odvahu niečo také natočiť, a pritom som nemal pocit, že by sa snažil brnkať divákom na morálku. Inými slovami, film ma prekvapivo nenasral (ináč by som ho rovno hodil do odpadu). Dvakrát ma dokonca zamrazilo a ako psychologický horor to myslím funguje celkom dobre. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dvaja partneri sa spolu s dcérou jedného z nich presťahujú do pokojného mestečka. Na prvý pohlad ide o príjemné miesto s ústretovými susedmi, ale toto miesto má v skutočnosti svoju temnú históriu a noví obyvatelia velmi rýchlo zistia, že miestni z nich nie sú zrovna nadšení. - Slušný horor od ludí, ktorí sa na indie scéne v Kanade pohybujú už nejakú tú dobu. Rozhodol som sa pozrieť si ho, pretože tu je drvivá väčšina hercov, ktorých som už v nejakom horore videl, a taktiež som si ho všimol na profile mojej oblúbenej užívatelky dubinak. Zhliadnutie nelutujem, pretože si film po celý čas drží vyrovnané tempo, vzťahy a s nimi súvisiace napätie sa celkom intenzívne stupňujú a záver toho síce vela neukáže, ale práve toto si u tohto typu hororov väčšinou cením, pretože ukázať všetko do posledného detailu sa sem jednoducho nehodí. A v podstate sa to skončilo tak, že to má velmi slušne rozpracovaný príbeh pre pokračovanie, ktoré by som si určite pozrel tiež. + herec z AHS: Apocalypse + herec z It + herec z The Order + herečka z Clinger a West of Hell + herec z Scary Movie, The Unspoken a The Blackburn Asylum + herec z The Void + herec z Chilling Adventures of Sabrina a The Order ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nic moc, ale rozhodně ne úplný průšvih. Největším problémem Spirály je, že neobsahuje nic, co by stálo za zapamatování. Jedná se snímek bez jiskry, nápadu a bohužel i bez jakékoliv silné scény, Celý se nese v takovém divném oparu mezi amatérským filmem a festivalovým kouskem. Snaha o narušení diváckého komfortu skrze nejasné vyprávění a oscilaci mezi neznámou sektou a psychickými problémy jedné z postav bohužel troskotá na faktu, že je zatraceně těžké mít vůbec zájem o zjištění pravdy či některou z postav. Samozřejmě je fajn, že se někdo pokusil obrodit žánr hixploitation a přenést do něj aktuální problémy. Tenhle průnik minorit do klasického bělošského maloměsta však zaspal na půli cesty. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čo komu zrobili ti gajovia, že sa im toto deje v životoch! “Dve cikule” a dospievajúca teenka v puberte na vidieku. Už len ten námet znie strašidelne, no mám hororový deň, tak prečo nestrácať čas aj s pičovinami. Ako popravde, vyslovene zle sa na túto prvoplánovanú ducharinu bez nápadu a mimoriadnej snahy vystrašiť nepozerá, akurát si človek musí oči prekryť v okamihoch, keď sa tí dvaja homoši šermujú jazykmi. To sú totiž takmer jediné hororové scény, na ktoré divák v tomto filme narazí. Inak je samotný “Spiral” v pohode stráviteľnou, bez väčšej ujmy akceptovateľnou jednohubkou - akurát, podpriemernou .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

7/10 pokud jste fanoušky Akt X. Postupnému odkrývání tajemství sice chybí nějaká hutnější infarktová scéna (nemusela by nutně být akční), a věčné nefér lekačky spolu se skřípějícími houslemi jsou už kolikrát vážně otravné, ale jinak super. Zaháčkuje to, solidně napíná, a až do poslední minuty fikaně klame tělem. [HBO GO] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Netradiční rodina se přestěhuje do maloměsta v domnění, tedy Aaron se to domnívá, že doba se změnila stejně jako lidé. A popravdě, že jde o dva gaye, vůbec nehraje roli, respektive jde jen o to, že se od ostatních liší, což potvrzuje i úplný závěr filmu. Hlavním motivem je strach. A strach je to nejlepší, když chcete ovládat druhé. Mysteriózní drama se směrem ke konci promění v pagan horor a připomene všechny ty filmy s pohanskými rituály, kde je třeba najít vhodnou oběť. Poměrně brzy se objeví neklid provázející snímek až do konce, kdy Malik se postupně propadá do temnoty. Jeho největší chybou bylo, že si vše až příliš dlouho nechával pro sebe. A co je nejhorší, když začnete magořit? pořídit si pistoli. Dojde i na střeva ven, byť nejsou vidět. Nejde o artový film, ale snímek spíše pro okrajové publikum. Film rozhodně neobhajuje homosexualitu, nýbrž ukazuje, jak svoboda i v nejvyspělejší demokracii světa má své hranice, co z ní nakonec dělají nesvobodu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Špirála by pôsobila revolučne niekoľko desaťročí dozadu, ale je spracovaná solídne, občas vystraší, atmosféra je občas hutná a scenár slušne vystavaný až do záveru, kedy sa naplní zmysel samotného názvu. Je ale zrejmé, že ide o látku pre niekoho skúsenejšieho, napadá ma napríklad Ari Aster, ktorý by z toho urobil vážne hutnú a zapamätania hodnú záležitosť. Bohužiaľ vôbec nie je rozpracovaná samotná mytológia, dôležitejšia je myšlienka, ale kto sú dotyční, ako vznikli, odkiaľ prišli a tak podobne by mali byť aspoň čiastočne zodpovedané. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Livingdeadom, tá téma je horor, nie film. Černoško teplý s belochom teplým majú dcérenku a všetci v okolí sú voči nim takí zlí, bakaní, fujky. V prvom rade ide o libiotskú propagandu a konštantné vyrábanie obetí z úchylov. Celý film síce dostal obal béčkového mysteriózneho skôr by som povedal thrilleru, ale okrem tejto úchylnej agitky tu zavádza všetky možné politické úsudky, ktoré nie sú ničím iným než propagandou. A za propagandu je odpad, film nemá podliehať spoločenským trendom ani byť na objednávku. Samozrejme očakávam, že sa mi armáda animálnych deviantov a fúzatých queerov v ružových lodičkách za to opäť vyblinká do pošty. Ale s rúškom prosím! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Částečně z toho čiší společenská objednávka, ale to by mi tady ani nevadilo. Problém jsem měl s celkovou formou a s hlavním hrdinou. To tápání mezi realitou a paranoidními stavy mi vůbec nesedělo a přišlo mi strašně průhledné. Ta nejistota, která se měla přenést i na diváka a na které film do určité míry stojí, na mě vůbec nezabírala. Představitel Malika mi pak byl silně protivný. Dal bych přednost klasickému pátracímu pojetí bez jakýchkoliv halucinačních sekvencí. Poměrně drastické finále se mi naopak docela líbilo a to včetně Munroovy poučky, že předsudky jsou špatné. Celkově snadno zapomenutelná záležitost. 35% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pro duševní klid se raději vyhnu peprným poznámkám ke zdejším komentářům a rovnou k filmu. Popravdě, postavami mě to nebavilo až tak, jak by asi mělo, a kvůli tomu se to místy táhlo. Ale zase nemůžu filmu upřít zajímavou zlověstnou atmosféru, která je postupně plíživě budována a vzbuzuje zvědavost. A byť teda dost nezodpovězených otázek zůstává, závěr a pointa mě naopak upřímně překvapila. ()

petrsv odpad!

všechny recenze uživatele

Typický horor lišící se od ostatních leda tak tématem homofobie, což se sice ukáže jako liché, ale nic to nemění na tom, že jde o naprostý odpad. Líbit se to může snad jen zanedbatelné skupině gayů, kteří mají rádi laciné horory. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš sympatické postavy se chovají více či méně nesmyslně. 1) Mladý černoch má očividně spoustu problémů sám se sebou. Je znepokojen řadou záhadných úkazů, jichž je svědkem a o nichž z nejasných důvodů svému partnerovi nic neřekne. Jediné, co tvůrci divákovi nabídnou, jsou opakující se flashbacky z jeho traumatizující minulosti._____ 2) Ta politická agenda se sem hodí jako zvratky do postele a přispěla k nepříjemnému pocitu, který si odnáším._____ 3) Spoiler. Závěrečnou pointou film sice pěkně vrcholí, ale ani náznakem neposkytne odpověď na základní otázku po smyslu konání postav. Po konci snímku víme, že sousedi mají zvláštní stravovací zvyklosti a podivný vztah k času a k lidské podobě, ale ani za mák netušíme, co jsou zač, co tu dělají a proč dělají to, co dělají._____ 4) No a ta malá holka, co si hrála na ducha, je už úplně mimo mísu._____ 5) Pěkní kluci: 24letý Ty Wood (nápadník dcery Tyler) a 23letý přitažlivý Thomas Elms (Matthew, co oblizoval Malika). ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Řemeslně špičkově udělaný, se skvělou atmosférou a díky krátký stopáži to nenudí. Hlavní gay pár jsou navíc naprosto normální dospělý lidi a ne nějaký ufňukaný středoškolačky. Normálně bych tomu dal čtyři hvězdičky, ale celým filmem se táhne dost otravná politická agenda. Celou dobu jsem váhal, mezi třema a čtyřma, ale poslední záběry mě přesvědčily, že mám dát tři. Pro příště by neškodilo míň pokrokových žvástů o tom, jaký skupiny jsou ve společnosti utlačovaný. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy ve stylu buď je hrdina nestabilní magor s paranoickými sklony nebo je to všechno reálná noční můra nejsou zdaleka můj cup of tea. Můj první problém byl s Jeffrey Bowyer-Chapmanem, protože jeho přehrávání bylo na škodu a neměla jsem moc šanci s ním začít soucítit, přesto že s gayi nemám absolutní potíže. Druhý problém byl s tím, že ten scénář prostě nebyl moc zajímavý. Na mě to byla taková moc psychedelická jízda, která bohužel nebyla ani tak atraktivní. Všechny postavy byly extrémně nesympatické a celkový dojem ze Spiral byl spíš takový, že jsem se nudila. Škoda no, vcelku jsem se na to těšila ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Hororová hudba zde hraje po celou dobu, i ve scénách, kde se nic neděje. Zjevně, aby navodila neustálé nepříjemné pocity? Toho ale nelze docílit jen hudbou. Z homosexuální dvojice vypadl takový ten typický pár z hororu - jeden (Malik) tuší, že něco není v pořádku a druhý (Aaron) mu nevěří a každé jeho tvrzení bezpečně zpochybňuje. 70 minut nudy, kde si člověk akorát klade otázku, zda právě Malikovi spíš nepřeskočilo, střídá posledních cca 20, které jsou už mnohem zajímavější a kde jsem i přes počáteční utrpení doufal, že to neskončí uprostřed ničeho a dozvím se skutečnou pravdu. Nešikovně natočený film, který měl nějaký potenciál, ale neuměl ho vůbec využít. Mimochodem, popisek distributora je úplně mimo, k žádnému vyhrožování ani postupnému vyhrocování homofobie ve filmu nedochází, nepočítám-li některé z posledních scén. /// Viděno na Cinemaxu v originálním znění s českými titulky. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

2 homosexuálové s dcerou se přestěhují do nového města. Tam zjistí, že sousedi dělají jakýsi rituál s tím, že každých 10 let někoho zabijou a sní a získají tím nesmrtelnost (pokud jsem ten konec pochopil dobře). Jako námět je parádní bohužel zpracování je horší skoro vše se objeví až zhruba v posledních 20 minutách a beztak se nic moc nedozvíme dostat to do rukou někdo talentovaný je to pecka takhle je to spíše lepší průměr. Optimálně 40 procent 20 procent přihodím za ten konec. ()

TroiMae

všechny recenze uživatele

čsfd v plné kráse :) člověk by rád věděl, jaký ten film je, a místo toho čte jen ventilaci homofobie zdejších uživatelů, kteří mají dost prostoru na Facebooku a musí překážet tedy :/ ()

Reklama

Reklama