Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Americká nakládačka je inspirován povídkou spisovatele Simona Riche publikované v časopise New Yorker. Seth Rogen se představuje v hlavní roli živořícího dělníka Herschela Greenbauma, který ve dvacátých letech minulého století emigruje do Ameriky v naději, že své milované rodině zajistí lepší život. Jednoho dne se mu však během pracovní směny v okurkárně stane nehoda, při níž spadne do kádě, která ho uvězní na 100 let. Lák ho dokonale zakonzervuje a když se pak znenadání probudí v současném Brooklynu, zjistí, že nezestárnul o jediný den. Vydá se hledat svou rodinu, ale brzy se zarmoucením zjistí, že jediným žijícím příbuzným je jeho pravnuk Ben Greenbaum (také v podání Rogena), vlídný a mírumilovný programátor, který s Herschelem nikdy nemůže najít společnou řeč. (HBO Europe)

(více)

Recenze (93)

tron 

všechny recenze uživatele

„Možnože to poznám pod iným názvom.“ Ktovieako sa mi do toho nechcelo (a to Setha Rogena celkom obľubujem), ale nakoniec som rád, že som sa prinútil. Bohužiaľ nejde o žiadnu pecku. Prvých 30 minút je každopádne krásnych, pôvabných a prekvapivo dojemných („Aký prežil život?“). Určite nečakajte klasickú tupú komédiu, kde divný týpek, ktorý z nejakého dôvodu posledných X desaťročí strávil „mimo svet“, objavuje čaro modernej doby (takže keď počuje niekoho telefonovať z mobilu, myslí si, že dotyčný je posadnutý diablom). Takže prvá polhodinka super a báječná. Bohužiaľ ale potom dej naberie nepríjemný smer, kedy sa proti sebe bizarne a vynútene postavia dve dovtedy veľmi sympatické postavy a zrazu sa z každej stane nesympatický hajzel. Divný koniec to nevylepší. Prvých tridsať minút 4*, potom už bohužiaľ iba dve. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námětem neuvěřitelná bizarnost, ale do dnešní covid doby docela pohodová komedie na odpočinek. Odpočinete si u ní, pobavíte se, Seth Rogen navíc přidá pár židovských fórků, které nejsou nutně náročné na přemýšlení a do toho zábavný soundtrack jak z nějaké oslavy pesachu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Historickej Rogen je dobrej, ale ten současnej není moc zajímavej. Film se snaží o reflexi současné společnosti, ale není to zas tak vtipné. Určitě z toho šlo vytěžit víc. Navíc se to pak snažilo o vážnější notu a to smíření na konci prostě moc nefungovalo a nebylo to nijak dojemné. Na takové Návštěvníky s Jeanem Reno to nemá ani náhodou. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Slusnej ulet, ale nastesti docela vtipnej. Uvod je paradni, skoda, ze to v podobnym duchu nevydrzi dyl, postupem casu se to totiz z zid z minulosti vs. moderni spolecnost presune k lehce utahanymu a ne moc vtipnymu dramatu o dulezitosti rodiny a podobne. Porad tu jsou vtipny momenty, misty je to tak ujety, az se clovek musi smat, par foru je fakt pecka, ale bohuzel tu je i spousta hluchejch mist a to nema film ani 90 minut. Nicmene Rogen+Rogen to v pohode utahne a ve vysledku je to tak docela prijemna a aspon trochu originalni oddechovka. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Skalní fanoušci Rogena budou asi nadšení. Dostanou totiž dvojnásobnou nálož jeho osoby. Zřejmě mělo jít o variaci na Borata, ale schází tomu drive, provokace jsou slabé a většina scének stejně spíše nudí než baví. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl Žid tak se mi to asi líbilo víc. Po vynikajícím úvodu děj zpomalí s příchodem do současnosti a i když Rogen solí kromě okurek i jednu vtipnou scénu za druhou, už se nevymaní z laciného moralizování. Zavařování je jak z démonického hororu a následný brutální hype mi nepřijde nereálný. I když má zřejmě jít o nadsázku. Okurka postrádá svižnost a silnější scény, ale pobaví a příjemně uteče. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První filmová vlaštovka od HBO Max a mně udělala docela radost. Setha Rogena jsem dříve moc nemusel, ale postupem času jsem mu přišel na chuť a celkem mě nalákal premisou uvězněného žida v láku od okurek. Tak pitomý však zbytek filmu není, naopak je to docela střízlivá sonda člověka v době, kterou vůbec nezná a první hodina pro mě byla velice příjemná. Pak to jde trošku dolů, ale i tak bych dal Rogenově dvojroli pohodových 7/10. Má to mnoho hezkých a silných momentů a i se zasmějete. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ať si to tempo udrží, ať si to tempo udrží, přál jsem filmu po skvělém čtvrthodinovém úvodu, ale bohužel marně. Bylo tu našlápnuto na takřka funèsovskou komedii se satirickým podtextem. Nepovedlo se. Neříkám, že jsem se při zbytku Americké nakládačky (skvělý překlad) už nepobavil, například frankensteinovská scéna prvního zavařování byla úžasná, jenže jinak to všechno bylo takové očekávatelné. Tweety, takřka vše s Benem... Seth Rogen je ale super, tradičně skvělá byla i Sarah Snook (akorát jí bylo málo) a velmi se mi líbila neznámá Molly Evensen v roli Herschelovy stážistky. Absolutní chválu nicméně musím pět na hudbu - nejžidovštější soundtrack, jaký jsem slyšel od Schindlerova seznamu, a nejzábavnější židovský soundtrack od Dobrodružství rabína Jákoba. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Bohužel tady už to Sethovi ani zdaleka tak nešlape jako v dřívějších kooperacích s kolegou Francem. Dva možný tři dobrý fóry film opravdu nedělají. Spíš než nakládačka je to tak Americká otravovačka.15% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Při sledování téhle Nakládačky jsem si vzpomněl primárně na dva dost odlišné filmy - na Méďu (ano, toho Méďu s Markem Wahlbergem) a na německou satiru Už je tady zas, v níž do současnosti procitá sám Adolf Hitler. První zmíněný titul připomíná Americká nakládačka přístupem okolí a světa k hlavní postavě, která by vůbec neměla být naživu - po jejím probuzení padne vědecké vysvětlení, které divák neslyší, a všichni jsou uspokojeni a záležitost dále neřeší (jak je ostatně v Méďovi zmíněno, 'Každému je to u prdele'). S druhým snímkem lze nalézt spojení v procitnutí 'mrtvého' protagonisty v nové historické etapě a posléze také jeho poznávání sociálního či ekonomického systému a vliv na politicky a nábožensky formované okolí. Film tak na pomezí několika žánrů ustavuje konflikt, jenž se na vnější úrovni odvíjí mezi dvěma hlavními aktéry a dvěma přístupy k dnešní společnosti, zatímco na vnitřní úrovni a v rámci konstrukce díla spočívá v oscilaci mezi historickým kontextem ve znamení tradic židovské kultury a sociální dramedií o muži, který skrze vlastní nevědomost vyvolává dojem své neuchopitelné geniality. V tomto ohledu není snímek vůbec špatně koncipovaný a obě roviny zaklapne do plnohodnotně uzavřeného rámu, ale tyto roviny bohužel nejsou sami o sobě dostatečně propracované a soustředěné. Po onom svérázném ustavení a setkání dvou hlavních postav se začíná mezi rovinami dost manipulativně přepínat, a zatímco cesta Herschela k veřejné slávě a kontroverzi je zábavná a vynalézavá, konflikt s jeho potomkem postrádá hlubší nádech a veškeré dramatické momenty přebíjí poněkud nezáživné komediální vsuvky. Nevyhnutelně tak zůstává znatelná pachuť nad nenaplněným potenciálem zajímavého námětu - humorně pojaté přemýšlení nad přetrvávající společenskou segregací a vlivem internetu je fajn, ale je poměrně rychle odbyté a chybí mu silnější argumentační stanovisko. Jde zkrátka o podařenou komedii s dramatickým přesahem, která však nevyhnutelně trpí zjednodušováním. Palec nahoru ale už jen za další filmovou variantu cestování časem, jakou bych dosud očekával leda tak v Rickovi a Mortym. 65% ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Seth Rogen je sympaťák a námět tohohle filmu mi přišel opravdu zajímavý a zábavný, a tak jsem se zhlídnutím dlouho neváhal . Rogen ve své dvojroli je opravdu sympatický, i když v průběhu filmu je čím dál víc zjevný, že jako starý morous z neexistující evropské zemičky je mnohem přesvědčivější než jako hipster-mileniál, co vyvíjí aplikace na mobil. Občas je to až zvláštní casting a skoro jsem si až přál, kdyby se vykašlali na tu dvojroli a mladého Greenbauma hrál někdo jiný. Starý Greenbaum je ale super. Film si nehraje na bůhvíjakou realističnost, takže se třeba nikdo dvakrát nepodivuje nad tím, že mezi nimi žije resuscitovaný chlápek z dávné minulosti. Hlavně u první poloviny to vůbec nevadí, protože v ní jde spíše o různé vtípky. Často si American Pickle utahuje z dnešní společnosti. Později je ale film přeci jen trochu zjednodušující a ne příliš chytrý. Greenbaumové se (kvůli docela pitomosti) pohádají a dělají si naschvály. Tady má být film i dojemný a trošičku je, ale o žádnou velkou "dramedy" se rozhodně nejedná. American Pickle je nakonec spíš průměrnější komedií, která je místy sympatickým filmem, ale nejedná se o nic, co bych někomu chodil nadšeně doporučovat. (6/10) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Od Setha Rogena som už videl všelijaké bláznivé podivnosti, no to nie je tento príklad. Pri tomto snímku akoby sa unormálnil a snažil sa prísť s niečím vážnejším, dumavejším, no zároveň i zábavným. A myslím, že sa mu to celkom podarilo. Na pozadí humorných postavičiek a vtipných scénok beží medzi riadkami niečo oveľa hlbšie. Ako napríklad hľadanie svojich koreňov, úcta k svojim predkom, rodina ako základ všetkého, priateľstvo a nezištná pomoc druhému.... Veľmi príjemné spojenie vážnejších tém s funkčnou zábavou. Nadpriemer. 75/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Vtipné to je, Rogen v pohode, ale ten film sa tvári, že objavil Ameriku s príbehom, ktorý by stačil možno na začiatku 90.tych rokov. A v závere, keď to začnú hrať na hladanie vlastnej identity a znovuobjavovanie viery a tradícií, tak už ide o regulérny trapas. Film ešte hlúpejší, než by ste mysleli. 50% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

I když tvůrci nevěděli jestli tohle má být absurdní komedie či "drama" o rodinné bitvě dvou vzdáálených příbuzných, tak já se celkem (až na ten konec) bavil. Kdo rád Setha Rogena jako já, film ho bude bavit bude. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seth Rogen je na mňa aj v jednom kuse priveľa. A tu ho máme dvakrát a predsa sa to dalo. Príbehovo nápadité, využitie potenciálu také polovičné, ale nenudilo skoro vôbec. A nakoniec mi ani ten Rogen neprišiel taký hrozný, vlastne na danú úlohu až priam stvorený. Vážna linka a odkaz zafungovali, dalo sa tu dokonca zamyslieť - ako moderný svet bude nahliadať na niekoho z inej doby, rozumej inej kultúry, názoru. Nie je to demonštrovanie za každých okolností a skrývanie sa za nejaké super pravidlá či práva už nejak nad hlavu? Rešpektujem však, že na film sú rôzne názory - napríklad užívateľ kockodan nemá problém film odsúdiť, pretože je to film pre ľudí z IQ pod 75. A v tejto komunite sa on dobre vyzná. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neni to zadna katastrofa. Je to vic zabavnejsi nez dobre natocene. Ale to je prave to, ze komedie nikdy nemuze byt jen z pulky dobra. V centru je mezigeneracni konflikt. A socialni, nabozenske a rodinne komentare. Satira je obcas kousava a jedovata. Je to takove sladke. Imitace chuti neceho ryzejsiho a dokonalejsiho. Spise predkrm nez hlavni jidlo. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

An American Pickle nemá jenom zábavný překlad (=nakládačka), ale nakonec je i zábavným filmem sám o sobě. Seth Rogen v jeho dvojroli je skvělý, ostatně jako vždy, už je to takový pro mě "otec komedií", protože tenhle žánr mu jednoduše nejvíc sedí. Pokud by se udělovala cena za nejvíce absurdní film, je tady jasný vítěz. Člověk, který se vzbudí v budoucnosti ze sudu s nakládanýma okurkama a snaží se rozjet okurkové impérium je prostě geniální nápad. Do toho soupeření se svým pravnukem o to, kdo druhého ze hry dříve vyřadí, spousta hlášek, vtipů a dalších bizárních situací a světe div se, ono to bohatě stačí. Celý film je třeba brát s obrovskou nadsázkou (genderová konference, celé město pojídající okurky...), ale já jsem se královsky bavil i přesto, že příběh je bezduchý, ke konci dost sentimentální a zbytečně se občas snaží poučovat. Díru do světa film neudělá, ale zábavu určitě zajistí, takže fanoušci parodií/Sandlerovek by vyloženě zklamáni být neměli. ()

Související novinky

Discovery pokračuje v čistce

Discovery pokračuje v čistce

23.08.2022

Nové vedení společnosti Warner Bros. Discovery pod dohledem ředitele Davida Zaslava začalo šetřit, kde se dá, a jako první to odnesla tvorba streamovací služby HBO Max. Po zrušené Batgirl tak… (více)

Reklama

Reklama