Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Recenze (426)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nádherné pohádky se netočí jen u nás ! V Americe sice nemají takovou tradici, ale Robin Wright Penn je jako princezna skoro tak dobrá jako Libuška Šafránková :-) Určitě ji tento výkon postčil mezi Hollywoodské hvězdy. ... A nedejte se poplést, atmosféra téhle pohádky je fakt skvělá a ne "temná a nepěkná" :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář v trochu televizní režii, která místy tempově nestíhá. S čerty nejsou žerty nicméně nadále rulez. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Není to natočené podle tradičních schémát, je trochu hororová, trochu absurdní a sebeironická, místy zasahující až do žánru fantasy, navíc dobře zpracovaná po technické stránce, s krásnou hudbou Marka Knopflera a s moc sympatickými herci. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oslnivá od začátku až do konce každou minutu plně uvědomělá ujetá parodie na epické velkorozpočtové pohádky. Jestli taková byla už předloha, to netuším, ale na plátně to díky výborně vybraným hercům funguje bezvadně. Víc toho asi nemá cenu psát, snad jen že podobně laděná Ella Enchanted je podstatně víc střelená než tohle, ale Cary Elwes je v obou stejně vtipný, i když hraje zcela opačné role. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nádhera, nádhera! Nejraději bych po boratovsku zvedl oba palce s maniakálním úsměvem a slovem „niiice“ na rtech. Princezna nevěsta se především nebere vážně, dokáže rozkošným způsobem shazovat sama sebe a pohádky vůbec, až místy připomíná Shreka. Humor není vůbec infantilní, překvapilo mě, kolik scénář obsahoval inteligentního konverzačního humoru. Postavy zde sice vedou více dialogů než bývá u pohádky zvykem, ale když jsou tak pěkně napsané a tak sympatickými herci zahrané (Robin Wright Penn JE princezna)… . Na výpravě se zub času projevil nejznatelněji. Vypadá to lacině, velmi lacině, jako nějaký potrat ČT, jakoby všechno mělo úmyslně vypadat pohádkově uměle, abychom si snad neustále uvědomovali, že tohle není myšleno vážně. A když už jsme u toho, měl bych tvůrce ještě pokárat za závěr, kterému bohužel chybí ona pohádková přitroublost a film díky němu má spíše sestupnou kvalitativní tendenci. Přesto, Princezna nevěsta je nádhernou pohádkou pro malé i velké, pro ty kteří pohádky jinak nemusí i pro ty, kteří je s chutí vyhledávají, obsahuje několik pamětihodných momentů a zcela nevlastenecky si jí dovolím přisvojit za „svou“ pohádku, na kterou nikdy nedám dopustit. 85% Zajímavé komentáře: Jeanne, Faidra ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka, tak trochu jiná, než ty naše, ale povedená. Cary Elwes a Mandy Patinkin se zařadili mezi mé oblíbené herce až po shlédnutí tohoto filmu, který se bude asi stejnou měrou líbit malým i velkým divákům. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překrásná fantasy pohádka. Překrásně střelená. Marně jsem ve tvůrcích hledal Terryho Pratchetta, protože jeho humor zde byl cítit na sta honů. Je tedy až fascinující, jak někdo v osmdesátých letech mohl vymyslet tak pěknou fantasy pohádku s tak vřelým, milým a neotřelým humorem. Druhý takový film pravděpodobně neexistuje. A ten 80. feeling tomu nádherně dopomáhá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $30,857,814Tržby Celosvetovo $-║ Príbehovo nič nové, aspoň nič čo by mohlo zaujať a povzniesť príbeh do nejakého strhujúceho dobrodružstva, čo by ste chceli zažívať stále a teda opakovane sa k filmu potom aj vrátiť. Jedine čo vyčnieva z priemeru su svižné šermiarske súboje, ináč nič viac tak nepoteší aby bola skutočná spokojnosť, aj keď herci sa snažia svoje úlohy celkom pútavo hrať, moc to nepomáha lebo príbeh je až moc priamočiary, bez čo i len lepšieho náznaku silnejšej scénky. Dosť ma prekvapuje umiestnenie tohto filmu na imdb.com kde je k 20.10.2008 na 165.mieste, čo je na priemernú rozprávku fakt dosť sila, napríklad taká Legenda či Willov z toho obdobia je omnoho kvalitnejšia. /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Goldman .. Život je utrpení, Výsosti. Každý, kdo říká něco jiného, chce jen něco prodat. Stařík s knihou v ruce v úvodu slíbí mnohé. Mnohé z toho také dostaneme, to mi věřte! Kouzelnou Robin Wright netřeba vyzdvihovat, spíše bych vypíchnul Wallace Shawna, který ovládl každou svoji scénu. Princess Bride je opravdu hezká pohádka o velké lásce a cestě k jejímu naplnění, přes mnoho překážek. Obsahově je to celé v klasickém střihu, ale zejména dodaný humor je skutečně inteligentní ba místy odzbrojující. Osvěžující je i zvolené vyprávění, které scénárista zabalil do čtení vlastní knihy dědečkem chlapci, který tráví nemoc vysedáváním u televize(-ních her). Tento nenucený apel k návratu ke knihám má v dnešní době ještě daleko větší význam, než tehdy. 85%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Přestárlý, prošedivělý Columbo vypráví svému vnukovi "šílenou" pohádku zcela ve stylu nejlepší americké zábavy, tzn. nijak náročnou , natož věrnou, avšak příjemně odlehčenou, nadsázkou posedlou moderní historku, která zcela splňuje všechny nároky třeba i pouze v daném okamžiku nenáročného diváka. A navíc je to dle mého názoru jeden ze stěžejních snímků mého oblíbence Caryho Elwese. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Strašlivá, strašlivá věc. Při sledování týhle sračky mi bylo fakt nehorázně trapně. Kromě toho španěla jsou tam samý nesympatický postavy, navíc naprosto amatérsky zahraný. Hlavní hrdina by obstál leda tak v telenovele pro homosexuály a ten debilní obr ani nejde popsat. Dialogy by při dobrém zpracování mohly být i vtipné, ale při tom všem papundeklu kolem jsou jen ubohým a neskutečně trapným pokusem o humor. Usmál jsem se dvakrát za film. Nechápu zdejší hodnocení, protože větší divácký zážitek mám kolikrát i u porna. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem se pojí velice zvláštní příběh, kterému hodlám věnovat následující komentář. Tedy… kdysi žil florinský klasik Simon Morgenstern, veleúspěšný autor pohádek. Jeho největší dílo se jmenuje Princezna Nevěsta. Ve 20. století žije jistý chlapec William Goldman, který tuto knihu nekriticky zbožňuje. Paradoxem je, mu ji v dětství předčítával otec před spaním. William sám ji nikdy nečetl. Když uplynul nějaký ten čas a z dítěte se stal otec, přišla doba, kdy chtěl William kouzlo Morgensternova příběhu předat dál. Zjistil ale jednu zásadní věc. Princezna Nevěsta, tak jak existuje, je nestravitelná. Nedá se prostě číst. Je to zdlouhavé, chvílemi nudné a zbytečně popisné. Když mu ji otec kdysi předčítával, evidentně vybíral jen dobrodružné a zajímavé pasáže. Ale protože to byla zásadní kniha Goldmanova dětství, mládí i dospělosti, rozhodl se, že to samé, co udělal jeho otec, udělá pro generace příští. Román zkrátí a vybere jen „dobré scény“. Jak plánoval, tak taky udělal. Přepracovaná Princezna Nevěsta byla z původních tisíci stran zkrácena na něco málo přes dvě stě. A úspěch? Stoprocentní. Goldman vytvořil uznávanou fantasy knihu - humoristický příběh, který rýpe do tradice pohádek a který paroduje středověké rytířské romány, čili činí něco obdobného jako renesanční díla Gargantua a Pantagruel od Francoise Rabelaise (i když to byla spíš satira proti scholastice) a zejména Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervantese. A teď to nejlepší – Goldman si to celé vymyslel. Ano. Tuhletu svojí teorii o Morgensternovi a o tom, jak mu otec četl jeho knihu, když byl malý, a jak ji poté zkrátil. Ve skutečnosti nic nezkracoval, celá kniha Princezna Nevěsta je z jeho hlavy. Problém je, že jeho přesvědčivost – v úvodu knihy věnuje své mystifikační teorii 25 stránek a vstupy do děje ji posléze rozvíjí – je prostě dokonalá. Pochopitelně, filmu se tahle mazaná konstrukce netýká, jen knihy. Dlužno dodat, že Goldman není žádná nicka. Patří mezi nejuznávanější hollywoodské scénáristy poválečné éry a vlastní dvě sošky Oscara za Butch Cassidy a Sundance Kid a za Všichni prezidentovi muži. Věřte nevěřte, miliony čtenářů na celém světě dodnes v knihovnách pátrají po Morgensternově originálu, který nikdy neexistoval. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Poslechněte pohádku z neobyčejné knížky, plné příšer, pomsty a dobrodružství …. Ano, tato pohádka není obyčejná. Je POTRHLÁ !!! Místo dialogů spíš takové veselé průpovídky a spousta šílených nápadů. Je až neskutečné, že od té doby, kdy jsem ji viděl poprvé, neztratila nic ze své ,,praštěnosti“. Jistým oceněním může také být synova věta: ,, Tu knížku by jsem chtěl!!“ A víte co? Já vlastně taky !! PŘÍBĚH**** HUMOR**** AKCE*** NAPĚTÍ *** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Princezna Nevěsta" je bezesporu okouzlující, ale právě proto taky zrádná. Na jednu stranu sice platí, že šarm filmu vychází z toho, jak se s lehkostí, nadsázkou i sebeironií opírá do pohádkových klišé. Jenže přístup k základům žánru zde v žádném případě není revizionistický. Za vší lehkovážností a sebereflexí se skrývá jen utužování tradicionalistického jádra klasických pohádek. Navzdory tomu, že název vyzdvihuje hlavní ženskou postavu, ta zde není v pozici hrdinky, ale pouhého objektu bez vlastní vůle. Zatímco všechny ostatní postavy se vymykají klasickým schématům či je alespoň zesměšňují, titulní princezna je až disneyovsky pasivní a zcela postrádá jakoukoli osobnost nad rámec své pohlednosti. Každý z mužských kladných hrdinů - Westley, Inigo Montoya, ale ostatně i Fezzik - je definován vírou v sebe sama a ve své schopnosti, přičemž právě svou chytrostí či fyzickými přednostmi dokáže porazit zbabělejší či méně schopné protivníky. Jistě, také princezna má svou nezlomnou víru, bohužel jen v to, že si pro ni přijde její milý; a když přestane na začátku věřit, dostane za to záhy pořádně za uši přímo od svého miláčka. Takhle pak ve výsledku "Princezna Nevěsta" zůstává dílem, jež má být ideální pohádkou pro malé klučiny, která je přenese přes práh nedospělosti a odhalí jim atrakci líbání holek. Pro ostatní, kteří chtějí opravdu moderní pohádku, která překypuje šarmem a reflektuje klišé žánru, především ta vázaná k ženským postavám, je tu naštěstí výtečný "Hvězdný prach" od Gaimana či jeho skvělá filmová adaptace. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byla fakt vyborna pohadka, prislo mi to jak hranej Shrek. I kdyz je dej vcelku jednoduchej a kulisy pusobi obcas docela levne, presto mi to nevadilo a fakt dobre jsem se bavil. Do toho vseho naprosto genialni (vetsinou hodne vtipny) dialogy, velmi slusny souboje, skvela hudba, ktere by ale mohlo byt vic, vypravec Peter Falk a vynikajici hlavni dvojice v podani Caryho Elwese a Robin Wright Penn, ty byli fakt skvely. A z vedlejsich postav se mi nejvic libil Mandy Patinkin. I kdyz film na par mistech krapet ztraci tempo, presto jsem se vyborne bavil. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Milé je na téhle záležitosti už zjištění, že i jinde než u nás svého času se našli lidé, kteří uměli natočit pohádku. Nedá se pravda říct, že by to bylo něco pro fanatické milovníky pohádek tradičních, protože tenhle mix pohádkových motivů s lovestory, fantasy a mírnou sebeparodií je chvilkami trošku divoký. Ale zábavný a příjemný určitě a nepopiratelnou zásluhu na tom má i Peter Falk, který svému filmovému vnukovi i nám příběh předčítá s takovým gustem, že i největší škarohlídi nadskakují a škerají: "Dál, dál!" ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější pohádka, protože je tak neobyčejná, velmi vtipná, místy filozofická, princeznu hraje moje oblíbená velmi krásná Robin Wright a navíc Mandy Patinkin...co dodat. ()

Reklama

Reklama