Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzální příběh s parametry řecké tragédie sleduje několik hodin v životě jedné vesnice. Žena chce se dvěma dětmi opustit svého muže alkoholika, ten tomu však chce zabránit. Manžel, politik a policista, jedno místo a jedna tragická nehoda, která navždy změní osudy všech zúčastněných. Celovečerní debut polského režiséra Bartosze Kruhlika mísící drama, thriller a katastrofický film získal Cenu za nejlepší režijní debut na filmovém festivalu v Gdyni. (Febiofest)

(více)

Recenze (16)

POMO 

všechny recenze uživatele

Smrtelná nehoda na cestě poblíž vesnice, jakou alespoň jednou v životě objede autem každý z nás. Netušíc kdo ji zavinil, kdo je její obětí, či kdo přišel o koho blízkého. Toto drama nám právě jejich pozadí odkrývá, vtahujícím real-time podáním situace na malém prostoru, s multi-vztahovou konstrukcí, která pečlivě sleduje emocionální reakci každého nově příchozího účastníka. Atmosféra houstne, šok a bolest přibývá. Dramaticky zdrcující, formálně dá se říct až akčně rozhýbaný film, který navíc trefně poukazuje na zkorumpovaný mocenský systém v Polsku. A na docházející trpělivost lidu, který je na něj přikrátký. Na celovečerní debut brilantní. Pár věcí vyladit a bylo by to za oslavných pět hvězd. Adept na americký remake s poetikou 21 gramů. A seveřanům, samozřejmě s Madsem Mikkelsenem v jedné z hlavních rolí, by to taky slušelo! [3Kino Fest] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten film se s tebou vůbec nemazlí, žádná předehra, rovnou je v tobě. Každou minutou zvyušuje napětí a přitápí pod kotlem. Atmosféra tak hustá že se nedá ani krájet. Debut Bartosz Kruhlika mě absolutně uzemnil. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přestože mám v Polsku rodinu, vím jedno, nikdy nepojedu do PL na dovolenou sám, nebo na neznámé místo, či na vesnici.... co polský film, to šílené situace, které se tam dějí. Většina jsou natočeny dle skutečných událostí, jako např. (LYNČ 2011). Policie je tam naprosto k ničemu, jak vidíme i v tomto filmu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci servírují další nepříjemné realistické Drama, které se s divákem mazlit nebude. 3 muži, jedno místo a jeden tragický event, který změní život všem zúčastněným. Arogantní politik přejede v polském vidlákově mamku s 2 dětma, která zrovna utíká od svého ožralého muže a dusná noční můra může začít. Realisticky natočený debut o tom, jak pro jednoho člověka daná situace znamená zničený život, pro druhého smrt a pro třetího jen dopravní zácpa. Policie je zde trochu neschopná a vizuálně jdou znát nedostatky, ale to se dá přehlédnout. Nepříjemná atmosféra se brousí celým filmem, je to velmi autentické a máte pocit, že stojíte v davu před nepříjemnou nehodou. Jakmile na místo činu vtrhne opilý manžel je o problém vystaráno a jeden okamžik, dalo by se říct i zvrat je tu hodně nečekaný. Dobrý realistický a nepříjemný film, který není pro slabší povahy. 7/10. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Priame a nekompromisne jednoduché, zároveň symbolicky prenikavé, opísanie visegrádskeho marazmu. Prostredníctvom jednej tragickej nehody, zapríčinenej vládnym papalášom. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V úvode neskutočne intenzívne, nepríjemné. Poliaci vždy vedeli ako dostatočne drámovo zasiahnuť. No a toto je jeden z ich ďalších, (asi) vydarených, filmárskych počinov, ktorý Vám pre svoj nádych v počiatku (pokiaľ Vás vtiahne do deja) celkom solídne dojebe deň. Výhradou sa však pre mňa stáva za vlasy pritiahnutý priebeh samotnej udalosti, ktorý sa z môjho pohľadu dosť vymyká realite, ba dokonca musím povedať, že pôsobí až absurdne. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na prostoru několika metrů vesnické silničky rozehrává Kruhlik znepokojivé drama se sebejistotou ostříleného tvůrce. Důstojný nástupce Keisloweského rozehrává hru viny a jejího přijetí. Bez potíží si umím představit, že tento film by byl součástí Dekalogu: Nezabiješ. Působivé herecké výkony, skvělý a emotivní scénář a výborně zvládnutá režie dělají z tohoto debutu mimořádné dílo hodné pozornosti všech filmových fajnšmekrů. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Do těch ani ne osmdesáti minut toho talentovaný a režijně velmi schopný debutant Bartosz Kruhlik dokázal nacpat opravdu hodně - emotivní herecké výkony, hutnou atmosféru poklidné venkovské letní neděle přetnuté náhlou tragédií, řetězec vyhrocených událostí s fatálními důsledky pro postavy jednající ve stresu a pod tlakem, motiv společenské poptávky po spravedlnosti ve světě neschopných policejních autorit a bohatých gaunerů schovávajících se za politickou imunitu a vlivné konexe, i polemiku o pomíjivosti života a přístupu k žalostné události z různých perspektiv. Zprvu realistické real-time drama o zajišťování místa činu, chytře vyvedené v dlouhých procedurálních záběrech, však po čase ustoupí silně přepjatému vykonstruovanému melodramatu, v němž se postupně odkrývají netušené rodinné a milostné vazby, a které namísto emocionální supernovy končí v náručí doslovných metafor, zjednodušujících zkratek a neobratného koketování s metafyzikou. Což poněkud kazí dobrý dojem a radost z filmu, jenž jinak umí s málem předvést docela velké divadlo. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Polsko je zkrátka jinde. Další nekompromisně tvrdé, bezcitné a naprosto uzemňující drama od sousedů, které prostě ve světové filmařině nemá obdoby. Od začátku nehody přes nával kolemjdoucích až k závěru gradují emoce, roste ve vzduchu přítomná bolest a roste chuť diváka rozmlátit vše okolo něj, to vše přecházející až k emočnímu rozkladu nejen hlavních postav, ale i nás za obrazovkou. Přesně takhle si dokážu představit vyhrocený reálný průběh podobné situace a můžu říct, že Supernova ve mně zanechala emoční stopu jak už dlouho žádný film. Jen pro odolnější povahy. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Touhle polskou vesnicí byste nechtěli ani projíždět, natož v ní bydlet. Prvních 30 minut vám nedá vydechnout, v závěru se ale celovečerně debutující tvůrce ztrácí ve filozofování. Skoro 4*. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to mělo slušně našlápnuto, ale bohužel se do toho autor snažil na sílu nacpat strašně moc a ještě si chtěl zafilozofovat, takže výsledek je rozpačitý a přepálený. Nezasáhlo. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco, co by u nás asi nevzniklo. A když tak s těžkostí a možná i určitým neprofesionalismem, takže by to diváci velmi snadno s producenty odbyli. Zde se o tom dá mluvit jen trochu. Film je to ve své podstatě jednoduchý. A to se mi líbí. Proč z toho dělat nějakou magořinu, když to jde udělat jednoduše. Ale ono to mnohdy není tak prosté. Zde máme film, který se zase odehrává skoro na jednom jediném místě, je v tom zapeklitá zápletka a člověk se nenudí. Ano, to je dost subjektivní, ale přeci. Film má i jednoduchý scénář, který má komplexní pozadí, ale zbytečně nemate, jede to přímě v pohodě a nemáte nijaký extra problém se v tom vyznat. Naopak jde i o docela originální jízdu. Hlavní věc, kterou bych snad nikdy si nemyslel, že by mi tak vadila, ale přesto vadila byl colourgrading. Já jakožto barvoslepý a já nevím, co ještě do toho kecám dost zvláštně, ale vidět film, který je přesvícený jako prase, že ani nevidíte na věci okolo je docela prasečina. Nevím, jestli v tom měl být nějaký smysl, ale z mého úhlu pohledu to spíše vypadalo až zbytečně neuvěřitelně amatérsky a vyblitě. Je to v celku škoda, protože bych nikdy neřekl, že by mi toto vadilo. Ale vadilo. Až na tolik, že bych chtěl film hodit do průměrné sekce, ale to si na jednu stranu v rámci snahy, experimentu a dobře odvedené práce nezasloužil. ()

Nebešťan 

všechny recenze uživatele

Lidské drama začíná teprve ve chvíli, kdy člověk začne pochybovat o vlastní existenci, kdy veškerý jeho svět začne ztrácet barvu a jeho podstata se začne měnit. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Brutalne vypata drama o jednej tragickej nehode,ktora sa postupom casu meni na totalny chaos a emocie naberaju na sile,policia je bezbranna a absolutne nezvlada situaciu,ako byva zvykom vo vacsine polskych filmoch,je to vyborne natocene i zahrane,klobuk dole,paradna zalezitost,ktoru sa oplati vidiet...:⁠-⁠) ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Reklama

Reklama