Reklama

Reklama

Válečné stroje

(seriál)
  • Velká Británie Combat Machines
Velká Británie, 2018, 8x44 min

Režie:

Andre Holzinger

Hrají:

Bryan Dick (vypravěč)

VOD (1)

Obsahy(1)

1. Počátek věku strojů: Jak mechanizace změnila první světovou válku v nekonečný masakr... Během prvních šesti týdnů Velké války ztratila Francie téměř půl milionu mužů. Kulometná a dělostřelecká palba je kosily po stovkách. Není pochyb, že všechny tyto zbraně, které dokázaly zničit i později nasazený tank a zabít spoustu lidí, vyžadovaly zavedení nové taktiky. Každý rok se vojáci setkávali novými, ještě účinnějšími zbraněmi. Letecké snímkování nepřátelských linií se po počátečních technologických problémech ukázalo být pro vedení moderní války nezbytným. Koně nahradily stroje a koncem války se začaly masivněji prosazovat tanky, v té době poměrně pomalá a neohrabaná monstra, která ovšem šířila strach.
2. Pouštní krysy: Významné tažení druhé světové války v severní Africe... Rommel byl muž činu, rozhodný generál, vždy připravený konat a ochotný riskovat. Proti němu stáli Montgomeryho Pouštní krysy, jedna z nejtvrdších jednotek britské armády. Měla to být pětidenní operace, ale stala se z ní jedna z nejlepších britských tankových akcí druhé světové války. V otevřeném boji byli nakonec Britové ti, kdo opustili ring jako poslední. Úspěch obou stran závisel také na jejich bojové technice a palebné síle. Jedním z tanků, na který se mohli Pouštní krysy díky jeho silnému pancíři a dvoulibernímu kanonu spolehnout, byl britský sedmadvacetitunový pěchotní tank Matilda.
3. Vozidla, která osvobodila Evropu: Osud největší vyloďovací operace v dějinách a osvobození Evropy závisely na pozoruhodných vozidlech... Den D, 6. června 1944. Téměř pět let po vypuknutí války bylo zahájeno dlouho připravované osvobozování Evropy z nacistického područí. Tisíce plavidel přepravovaly vojáky a vybavení přes kanál La Manche, z Británie na pláže Normandie v severní Francii. Na konci prvního dne bylo zajištěno 70 kilometrů široké předmostí, ale pro vítězství v Evropě bylo třeba více, než úspěšně přistát a přežít prvních 24 hodin. První den bylo potřeba vylodit přes 150 000 mužů. Potom bylo nutné zajistit zálohy, nahrazovat jednotky postupující do vnitrozemí. Spojenci spoléhali na několik typů vozidel, která dopravovala vojáky a munici na břeh a do prvních linií. Nákladní automobily, které se uměly pohybovat ve vodě i na zemi, jeepy i motocykly zajistily úspěch vylodění.
4. Bomby, mosty a tunely: Královští ženisté a jejich obdivuhodná technika... Sapéři řeší problémy na bojišti: opevnění, zákopy, dodávka energie, ženijní stavby, to vše mají na starosti. V každém větším konfliktu, od první světové války dodnes, byli královští ženisté v první linii, nad zemí i pod zemí. Svou odvahou a pozoruhodnou technikou zachraňovali životy, své bojové zkušenosti získávali celá staletí. Zajišťují poskytování palebné podpory, práci s výbušninami a technickou pomoc. Mají nejmodernější vybavení, aby britské armádě zajistili ochranu a umožnili bezpečný postup proti nepříteli. Hodnota královských ženistů pro britskou armádu je nevyčíslitelná, jsou to muži, kteří vojákům umožňují projít tudy, kudy by jinak neprošli. Ženista umí odstranit překážky, vybudovat cesty a přemostit příkopy.
5. Špionáž: Vedení skryté války, šifrování a klamání nepřítele... Stroje schopné ukrást tajemství nepříteli před nosem, jejichž utajení bylo otázkou života nebo smrti, sehrály mnohdy důležitější roli, než zbraně. 20. století bylo obdobím rychlého technického rozvoje, jedním z nevýznamnějších vynálezů bylo rádio, které změnilo životy milionů lidí a také navždy změnilo charakter války. Muži v prvních liniích nyní mohli komunikovat přímo s muži v zadních liniích, pomocí rádia mohli zavolat dělostřelce a do 30 sekund měli palebnou podporu. S vypuknutím druhé světové války se rádio dočkalo dalšího využití, sloužilo pro špionáž a kontrašpionáž. Pro britskou tajnou organizaci SOE, vytvořenou v červenci 1940, bylo rádio klíčovou součástí skrytého boje proti Němcům na území okupované Evropy.
6. Jaderné odstrašování: V říjnu 1961 svět zatajil dech, když patová situace u Berlínské zdi hrozila přerůst do nukleární války... Konec druhé světové války v roce 1945 mohl znamenat začátek nové éry míru a prosperity v Evropě. Místo toho si vítězové mezi sebou rozdělili válkou zničený kontinent a z bývalých spojenců se stali nepřátelé. Sovětský svaz získal pod svůj vliv většinu východní Evropy a vytvořil Varšavskou smlouvu. Francie, Británie, většina západní Evropy, Spojené státy a Kanada vytvořily vlastní vojenský pakt, NATO. Poražené Německo bylo rozděleno na dvě části podle dohodnutých okupačních zón. Koncem čtyřicátých let přerostla nedůvěra mezi východem a západem ve studenou válku. V létě 1961, když se americký prezident John Kennedy a sovětský vůdce Nikita Chruščov setkali ve Vídni, dosáhly vztahy velmocí bodu mrazu.
7. Válka ve Vietnamu: Spojené státy se snažily přerušit Ho Či Minovu stezku, klíčovou zásobovací linii Vietkongu... V roce 1959 zahájil Vietkong a komunističtí povstalci partyzánskou válku proti jihovietnamskému režimu. Spojené státy jih podpořily vysláním vojenských poradců a dodávkami techniky s cílem zastavit rozpínání komunismu v Asii. Severní Vietnam podporoval Vietkong, v roce 1965 konflikt eskaloval. Na podporu bojující jihovietnamské armády vyslaly Spojené státy do Vietnamu téměř 200 000 vojáků a další byli na cestě. S pokračující válkou se stávala klíčovou komunikací Ho Či Minova stezka, která se stala cílem nejvyspělejších amerických zbraní šedesátých a sedmdesátých let.
8. Závody ve zbrojení: Nejničivější zbraně, jaké kdy lidstvo vyvinulo... Napětí během studené války odstartovalo závody ve zbrojení neuvěřitelného rozsahu. Obě velmoci, Sovětský svaz a spojené státy, měly dostatek jaderných zbraní, aby se dokázaly navzájem vyhladit a tím zničit i většinu světa. Byl to hazard nejvyššího stupně, protože okamžitou totální destrukci bylo možné spustit stisknutím jediného tlačítka. Lidé v silech byli 24 hodin denně a 7 dní v týdnu připraveni otočit klíčkem, kterým se odpalují řízené střely. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Galerie (16)

Reklama

Reklama