Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Falešné zprávy, zavádějící titulky nebo neuvěřitelné a přesto nečekaně pravdivé fotografie. To vše komentují Halina Pawlowská a Aleš Háma v novém zábavném pořadu České televize. Každý týden se k nim připojí dvě známé osobnosti a společně se pokusí rozpoznat smyšlené od skutečného. Pořadem provede moderátor Tomáš Měcháček. To se ví, že na tom asi něco bude, když k tomu existuje fotka. To se ví, že je to pravda, když to píšou na internetu. Nebo není? Falešné zprávy, dezinformace nebo i fámy jsou tu s námi už dlouho. Kdysi se věřilo, že je země placatá. Dnes se tomu smějeme. Pojďme se pobavit i nad zprávami, mýty a drby, které kolují bulvárními médii, sociálními sítěmi nebo prostřednictvím emailů dnes. Poznáte, jestli je fotografie skutečná nebo byla upravená fotomontáží? Odhalit manipulace mají za úkol i dva soutěžní týmy, které budou v několika kolech rozlišovat pravdivé zprávy od falešných. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jediné zklamání, které jsem utrpěl, je, že je to licence britského pořadu a ne původní tvorba. Jinak - VZHLEDEM K TOMU, ŽE JDE O POKUS VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE OSLOVIT TYPICKÉ ŠIŘITELE ŘETĚZOVÝCH MAILŮ atd., ne jejich původní tvůrce - prostředky a náplň pořadu, hosté a skladba úvodní epizody naprosto korespondující účelu a cílové skupině. "Kdo má internet a pohybuje se na sociálních sítích, se bude smát." Tak určitě. 1) Omyl o informační a mediální gramotnosti nad jiné bolestivý. 2) Pro "zdatné uživatele" přesně tento pořad být neměl a nemá. Jen je škoda, že vysílací čas (jednak pozdě a jednak až po 168 hodinách) jaksi neodpovídá možnosti reálného diváckého záběru - líbil by se mi větší rozpočet, větší grády, a vyhodit ze sobotního hlavního vysílacího času nějakou tu čupr soutěž nebo Zázraky přírody;) Jsem zvědav, jak se to bude dál vyvíjet - ale jinak samozřejmě vřele doporučuji varovná videa a další projekty Kovyho a podobných uvědomělých youtuberů (ať už se skrývají kdekoliv:)). Jenže právě na ty se Vaše babička dívat nebude. Zatím neutrální hodnocení 50%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Občas mám potřebu si vnitřně analyzovat, kde přesně se v tvůrčím procesu stane chyba. Kdy ten úctyhodný záměr, který se vydal k realizaci, narazí na svůj „breaking point“, a nenávratně se odepíše ještě dříve, než doopravdy začne. Alternativní pravdomluvci v čele s J. O. pak prožívají extázi a v mohutných výronech zaplavují socnety výpověďmi o tom, co se to za jejich 135 korun českých měsíčně zase vyprodukovalo. Vidím v tom vodu na mlýn těmhle otrokům mediálního ega, pro které je výslunní v podobě pokrouceného vidění světa, mantrou jejich životů. Ať už je původní formát jakýkoliv, tak moderátor i s hosty sedící za stolkem je pasé už asi 20 let. A to pojmenovávání pravd a lží směrem k bulváru je jak z přednášky na základní škole. Ten bod zlomu vidím v chabé dramaturgii, která se bojí ostřejšího našlápnutí směrem k opravdovému bordelu mediálního prostoru. Kdy vyzobat tu profesionálně zpracovanou debilitu, která hladí srdce konspirátorů, a konfrontovat ji, bez obalu popsat a označit jako opravdovou debilitu, musí dát minimum práce, ale chce pořádný koule. Stojí za tím schopný tvůrčí tým, svým jménem to ale zastřešuje jedna z nejkonzervativnějších institucí u nás. Vykašlete se na humor, Háma i Pawlovská mají zenity dávno za sebou, tohle musí sklouznout do férové publicistiky, jinak se tomu budou lidi jenom smát. Hrozně mě to mrzí, byť tomu ještě šanci dám. Ale ode dna se to bude odlepovat hrozně blbě. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

I Halinu můžete mít rádi... :-( Bulvárněji a poklesleji už to nešlo? Fakt má pro veřejnoprávní médium smysl kvalitativně se přetahovat s TV Barrandov? ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Pořad, který je v dnešní době nezbytný. A kde jinde by měl být, než na veřejnoprávní televizi. Na druhou stranu by asi zamýšlený efekt byl silnější, kdyby se to vysílalo na Nově, Primě nebo Barrandově. ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Když už ČT bojuje proti dezinformacím, tak by měla především bojovat sama proti sobě, protože ta "česká televize" i "český rozhlas" jsou největší dezinformátoři šířící fake news a nenávist. Jen by to chtělo asi ještě přitalčit (to očekávám s příchodem dalších dobře zaplacených nýmandů z pissšoubyznysu), aby se dezinformátoři placení z Kremlu doopravdy polekali a přestali s těma fejkama, pár těch zlosynů by měli dovézt rovnou na Kavky a Halina Obrovská by je tam mohla proplesknout těma svýma obříma dudama kterýma si podpírala bradu. Jednostraně zaměřený (správně politicky orientovaný), štvavý, trapný a ubohý lascivní bulvární škvár.. ()

tahit odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jo. Blbost ilustrovaná nicotností. Obsah toho nebyl příliš vábný. Všem účinkujícím, ale i všem tvůrcům, vyjeďte si z Prahy ven, sedněte si do hospody a poslouchejte přinejmenším lidovou moudrost. ()

A_FISH odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to jsem nečekal, že to půjde v druhym díle ještě dolu. Dejdarův Mrazík zaskočil i mě. Takže půjdu i já o hvězdu dolu. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Eh..nevěřil jsem, že je to tak hrozné jak jsem slýchal. Ale je. Celý formát je dost podivný a je jedno zda jde britskou licenci nebo ne. Boj s dezinformacemi proč ne... Ale, že se do toho pustila zrovna ČT proslavená svojí neobjektivností, nadržováním oblíbenců a tutláním horkých zpráv pokud se neslučují se zadáním šířit sluníčkovou náladu za každou cenu. Asi by mi to bylo normálně jedno a přepnul bych to, respektive na to ani nekoukl, ale já na vtuhle hrůzu přispívám každý měsíc ač nechci a to mně štve. A to jsem slyšel pána direktora, že se koncesionářské poplatky dlouho nezvedaly a už je zase pomalu čas diváctvo skrouhnout o nějakou tu pětku... Tohle řadím k propagandě a dávám - ODPAD ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Něco (humorného, osvětového?) o sdílených dezinformacích a dezinformovanosti by ČT měla mít ve svém povinném portfoliu. Jenže to by tam musel ještě někdo pamatovat, že tento podnik kdysi dokázal produkovat kvalitní a svébytné pořady. To by tam nesměli sedět trubci schopní tak akorát přejímat debilní otřepané formáty odjindud, jako režiséra angažovat matadora Silvestrů a Cibulek Soukupovy TV, jako se scénáristkou navážno počítat s autorkou tohohle. K tomu - jak jinak - dva profesionální moderátoři televizního nevkusu a s nimi Halina Pawlowská, schopná jen do umření recyklovat svoje veršované hlášky, přesně jak ji už před více než 20 lety (!) parodovalo Radio Limonádové Joe. S tímhle materiálem chce ČT jako dokázat co? Nalákat k obrazovkám ty masy polodementních důchodců jedoucích Novu, Primu, Barrandov? Výsledkem je, že nejen účinkující, ale i obsah se hodí leda do nějakého zbytečného bulvárního magazínu. Ostatně formát pořadu jasně napovídá, že o nějaké "fakenews" tady nikomu nešlo, že téma je jen záminkou, aby bylo zase proč nahnat do studia známé tváře a vykopávky všeho druhu, které budou za doprovodu placeného smíchu společně páchat legraci a plácat se do kolen. "Odpad" je adekvátní hodnocení. Nutno však podotknout, že se nekoná ani "gejzír trapnosti", ani nějaká protizemanovsko-protibabišovská "kampaň" (nepovažujeme-li za kampaň tvrzení "Zeman je gentleman"), jak se hystericky snaží sugerovat herečky jako p. Ovčáček nebo pp. komentátoři Parlamentních listů. "To se ví" je prostě jen dalším sebezesměšněním České televize. Hvězdičku za co vlastně? Snad za ta víčka, za to, že účinkující byli aspoň trochu vtipní a za možný skrytý osvětový záměr, který tu vysvětluje Gemini: Úroveň a kvalita pořadu je taková, aby se nejspíš líbil těm debilům, co přeposílají každou kravinu, která jim přijde. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si tvůrci nejdřív měli ujasnit, co je hlavním tématem pořadu. On je rozdíl mezi hoaxy, memy, satirou, polopravdou a skutečně falešnými zprávami (kterých se sem tam dopustí i Česká televize), ale když to hodíte do jednoho pytle, tak těžko říct, jestli chcete pobavit veselými "videjky z jůtůbíčka" či satirickými texty a kolážemi, nebo kritizovat a vzdělávat hloupý lid, aby poznal TJSP (tu jedinou správnou pravdu). Navíc libísky, to je demence velmi tvrdého kalibru. Celé je to takové rozhárané jako téma samo, hosté sami netuší, co říkají (dokonce si občas jedno myslí, ale řeknou opak), ty diváky ve studiu lituju (pokud tam nejsou jen pro úvodní záběr), a nijak do hloubky a ke skutečně zajímavým věcem to nejde. ()

Coleator odpad!

všechny recenze uživatele

Pořad, pro jednodušší diváky, který kope do Miloše Zemana a Andreje Babiše... Tomu říkám skvělý nápad... A korunu tomu nasazuje ultravtipná Halina, která recykluje svoje parádní hlášky z Banánových rybiček... ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbí. Baví mě to. A koukám na to ráda. Komentáře a odpady mne nezlomí. Mně to prostě baví. Tomáš Měcháček je v tomto přesnej moderátor a síla těch zpráv je kolikrát hodně pekelná. A teď... Je to pravda, nebo ne? Proč se na základě tohoto nepobavit? Vždyť to jde docela snadno. Tak kritizujte dál, to je asi nejednodušší forma projevu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+1* Tak nízké hodnocení tohoto pořadu je podle mého názoru přehnané, ale i já mám po prvním odvysílaném pořadu výhrady. Smysluplnost by se určitě zvýšila pokud by se zejména neřešily bulvární články o "celebritách" a politice a hodil by se trošku kultivovanější přístup, i když bez vtipu to rozhodně nejde. Vysílací čas je taky k ničemu, protože nejsou pokryty cílové skupiny diváků a podvečerní čas by byl vhodnější. Bez těchto změn je to celé zbytečnost, která ničemu nepomůže a přijde se o šanci trochu vzdělat a naučit diváky kritickému myšlení. Další díl/-y rozhodnou, zda bude můj palec nahoru, či dolů..... (po 3. odvysílaném dílu) Tak už je to jasné. Nic se nezměnilo a tak musím být mnohem kritičtější. Stále platí moje výhrady a rádoby vtipné komentáře a zážitky Hámy, Pawlovské a jejich hostů jsou trapné a nehodí se do ranku České televize. Tím pádem smysluplnost pořadu padá, stejně jako moje hodnocení. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Uvítala bych edukativní pořad takového charakteru, ne soutěžní. Zábavné to je pomálu, vyprávěné historky soutěžících z pořadu dělají nepovedený tyjátr, a ačkoli Měcháčka baštím, vlastně jsem se donutila shlédnout všechny díly jen kvůli němu. 55% ()

Kri-kri odpad!

všechny recenze uživatele

Kdepak, tady už ani defenestrace nepomůže. Plicní a dýmějový mor na ty kavárenské kurvy z Kavčích hor, které mají tu nehoráznou drzost se po tom všem ještě nazývat veřejnoprávní (přitom jediné, čím se liší o komerčních TV je, že filmy a seriály dosud neprošpikovávají reklamními bloky) a od diváků každý měsíc vybírat výpalné, aby byly prachy na agitační vymývárny mozků! Tímto pořadem dosáhla manipulace v polistopadové havloidní diktatuře svého vrcholu, kam se na ně hrabe amatér Soukup z TV Barrandov. A aby toho hnusu z pražské kavárny nebylo málo, tak tam ještě účinkuje obézní zmalovaná rašple, které nestačilo cpát svými dřívějšími pokleslými pořady do hlav svá feministická moudra ženám, teď na diváky útočí i z politického spektra. Jistě mezi sebe brzy přiberou prorežimní prostituty Mádla a Issovou, Drahošova kámoše Polívku a výkvět manipulátorů obyvatelstva bude komplet. Vystřílet tuhle pražskou pravdoláskařskou pakáž a byl by v této zemi pořádek a klid! ()

Reklama

Reklama