Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Recenze (524)

1945 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost shlédnout DVD obsahující i film o filmu a musím říct, že to Renč vymyslel opravdu dobře ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Zcela chápu ty, kterým Rebelové nesedli, ale já je mám rád, kvůli té době, ke které vzhlížím jako k modle, ať už to bylo v Československu, Francii nebo San Franciscu. Mimochodem finále s písní Scotta McKenzieho San Francisco zásadně zvyšuje moje hodnocení, protože kdo by do "Frisca" nechtěl, žeano? ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů a muzikálů vůbec. Písničky, které v něm zazněly jsou už takřka legendární. Spoustu vtipných momentů zahráli herci na výbornou, například Hedánkův pokus o ošizení maturitní komise byla lahůdka. To si budu pamatovat napořád. Hlavní herečky byly neskutečně okouzlující a půvabné, obzvlášť se mi zalíbila Alžběta Stanková v roli Bugyny. Já bych celkové hodnocení zastavil nad takovým lehkým nadprůměrem, zdá se mi to jako dost objektivní řešení. Nějaké drobné vady a chybičky film měl, ale pobavil a spravil náladu. A Zuzana Norisová byla kouzelná. ()

VeronikaP 

všechny recenze uživatele

Renčův pokus o muzikálový film hodnotím kladně. Propojenost děje a vybraných písniček skvěle padnou do retro atmosféry. Z. Norisová nad všemi lehce vyniká svým výborným hereckým výkonem. Velmi oceňuji také nečekaný konec. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Na muzikál v této době a ještě k tomu český si myslím že je to slušné. Možná bych jen pozměnil pár tváří za lepší herce, a vybral několik jiných písní. Mnou očekávaný průšvih se nekonal. 3,5* za 71% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Originální, barevné, příběh, který měl hlavu a patu a spoustu retro písniček. A Zuzana Norisová tady vypadá jako ta nejhezčí herečka v dějinách československého filmu. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Film, který se pro mě rovná nostalgické vzpomínce na pozdní dětství. Značně mě však překvapilo, že baví i po více než 15 letech. Možná je to chytlavými melodiemi, které si pamatuju snad od prvního zhlédnutí, možná tou naivitou, která tolik připomíná vlastní roky dospívání, ale Rebelové i dnes působí velice příjemným dojmem, v některých scénách navíc vcelku zdatně reflektují tíživou atmosféru roku 1968. Nejsem si jistý, nakolik by film obstál, kdybych ho dnes viděl poprvé, ale díky kouzelnému pocitu nostalgie se u toho jsem schopen bavit zase a zase. ()

Adalbert 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 2002, kdy jsem Rebely viděl ve svých sedmi letech poprvé. Už tehdy mě na tomto dnes už "klasickém" muzikálu něco upoutalo a nedokážu vlastně přesně definovat, o co se jedná. Zřejmě je to kombinace mnoha faktorů od přesaturovaných "vyletněných" barviček po pro mě tehdy naprosto neskousnutelný (tehdy jsem říkal nespravedlivý, což je možná přesnější) závěr, jenž byl z mého dětského pohledu zřejmě jediným neuspokojivým koncem ze všech filmů, které jsem viděl. Legendární soundtrack jsem poslouchal přes spaním na MC kazetě a slyšel jsem ho nesčetněkrát. Z dnešního pohledu se občas musím pousmát nad některými kiksy, kterých ve filmu není málo, ale čert to vem! Ta dávka nostalgie je neskutečná a vždy se k tomuto počinu rád vracím. ()

newt17

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je zřejmě všechno jak má být, ale je mi proti srsti. Nebudu hodnotit, abych mu zbytečně neškodil ani nepřidával. ()

A. Murray 

všechny recenze uživatele

Muzikál který má šťávu, smyl, nápad a dobré písničky. Je to můj nejoblíbenější muzikál který mě dokáže naplnit pohodou a klidem. Zábavný od začátku až do konce. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný film s mizerným Révaiem, polovinou písní dobrých a polovinou na zabití, dobrou stylizací a skvělým Kostelným, nechutnou přeslazeností a dost kontrastujícím koncem, který u mě vyvolal otázku, jestli Renč vůbec věděl, co vlastně chce natočit. ()

Jiu 

všechny recenze uživatele

Film ako film za veľa nestojí, ale film ako muzikál, s nezabudnuteľnými evergreenmi, je skvelý. ()

vozihnoj 

všechny recenze uživatele

Na české poměry rozhodně ne špatný muzikál, moc pěkné herečky, pa Révai se sice snaží, leč občas to skřípe. Tohle vše zas zlepší moc pěkné píšničky, choreografie a kostýmy. Jo a hudba v některých pasážích (např jak uvidí v mlze tank) je jako vystřižená z Requiem pro Panenku. I když pana Renče zrovna moc nemusím, nyní se klaním. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Hudebně výborné, režisérsky dobře vedené, avšak příběh je slabší a je podřízen hudební linii. Rovněž herecké výkony nepřesvědčí, retro přehrávání některým svědčí, někdo ho nezvládá a občas tedy působí křečovitě. Hlavním magnetem a pilíři filmu jsou bezesporu nesmrtelné hity 60. let a dobové choreografie. Na nich snímek stojí a zde Filip Renč se svým týmem odvedl výbornou práci. Celkově velmi silné tři hvězdy, byť muzikály nemusím. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se jedná jen o obyčejný povedeně stylizovaný muzikál s fajn obsazením (I jako holka musím uznat, že Zuzka Norisová je kouzelná a její filmový tatínek zas skvělý herec), chytlavými nápaditě provedenými písničkami a občas se objeví i dobrý vtípek (What is it? - Auto, vole). Závěr filmu však jasně dává najevo v jaké že době se to příběh odehrává a že všechno dobré, jednou skončí. ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Rozhodně výrazné, scénicky zvládnuté, expresivní snímek. Masky jsou dobré a všechny jsou ve steném duchu, takže film působí velice celistvým dojmem. Někteří z těch mladých herců se mi líbily, jinší méně, někteří (Norisová) vůbec. Jediné co mi není jasné, proč se natáčí filmy tohoto ražení. Zdá se mi, že pro generaci, které se to přímo dotýkalo by to mohlo být svým zpracováním lehce odcizené. A u mladší generace mě fascinace tímhle normalizačním a přednormalizačním mainstreamem není vůbec jasná. Je mi z toho mdlo a nemůžu to ani slyšet. Je to pro českou společnost naprosto charakterisktický fascinující návrat do minulosti se zavřenýma očima k současnosti. Tři hvězdičky za zpracování, rozhodně ne za námět. ()

Reklama

Reklama