Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Recenze (524)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Copak se nenalezl ani jedinný člověk ve štábu, který by uvedl na správnou míru tu pravou pohodu šedesátých let, bez přehánění a pitvoření ? ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře vyvážený poměr písní a mluveného slova, kupodivu i kvalita zpěváků není uplně špatná, jeden z lepších snímků z této doby. ()

Syna.1990 

všechny recenze uživatele

Dříve mě tento film nebavil, nyní mohu říct, že tento film nesnáším. Přijde mi debilní a traumatizující!! Prostě jsou filmy, které Vám sednou a které naopak. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jde to. Trochu barvotisku jeden přeci snese, když jde o ta zlatá 60. léta. A že to musí blbě skončit, to je jasné. Renč se vynasnažit nám tu velkou sladkou zmrzlinu (s hořkou polevou v závěru) podat v apartní podobě a celkem se mu to podařilo. Kdo tu dobu dobře pamatuje, ten to snad zvládne. Kdo ne, třeba si z toho něco vezme. Zuzana Norisová je fakt roztomilá (ty ostatní holky koneckonců taky), Révai vypadá jako Trintignant, jen není tak dobrý herec jako on, ale to nevadí, působí věru mužně a do tohoto počinu zapadne dobře. Hanák prima. Muzika taky, i v těch cover versích je snesitelná. Byl jsem vlastně mile překvapen. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Příběh o krátké lásce, do které vstoupila srpnová okupace sovětskou armádou. Písničky jsou jednoznačně silnou stránkou Rebelů, druhou je Zuzana Norisová, ale trochu to sráží samotný příběh. Nakonec to Renč zachraňuje až samotným koncem (imigrace, vězení), který přidá jednu hvězdičku navíc, ale i tak to je spíše průměr. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Film je celkem svěží poctou hudebním klipům ze 60, let, avšak jeho název je naprosto nevhodný, protože opravdoví rebelové roku 1968 poslouchali bigbít, folk nebo jazz a opravdu ne Chladila. Jde o jeden z mnoha počinů z tzv. retro vlny, což je pro mne dost problematická nostalgizace minulosti reklamní optikou. Zpracování okupace je ale naštěstí celkem vkusné, netopí se v patosu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Rebelové logicky museli být divácky velmi úspěšní. Jednak u nás celkově stárne populace, takže starší a střední generace si prostě ráda připomenula písně z let šedesátých, jednak ty písně jsou skutečně jeden hit za druhým. Pradoxem pak je, že i mladá generace dodnes některé písně miluje. Například Stín katedrál. Ten příběh byl jinak trochu slabý, vlastně v určitých aspektech kopíroval Starce na chmelu, nicméně kostýmy a taneční čísla jsou na vynikající úrovni. Dal bych maximum, ale spravedlivě řečeno, je to muzikál, ke kterému nemuseli tvůrci vymýšlet hudbu. Vzali jen úspěšné písně z let šedesátých a vymysleli příběh. Originální muzikály jsou tedy cennější. Sám přiznávám, že kromě Zuzany Norisové, do které jsem se tenkrát platonicky zamiloval a vydrželo mi to dodnes, si na hudebním snímku hledám pak už jen ty písně. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Snad žádný porevoluční film neměl tak nádhernou kameru a feel good atmosféru, jako právě Rebelové. Filip Renč v retro kabátu nechává vyniknout ty největší hity tehdejší hitparády a k tomu ještě na konci servíruje krásný kýč v podobě první a nevinné lásky. Mám s tím však problém, ne náhodou podobný u Moulin Rouge. Všechno je to hezký, kouká se na to pěkně, ale aby to zužitkovalo délku 110 minut, tady už to na body ztrácí. ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Standardní muzikál, ale pokud se vyplatí na něj zajít, tak hlavně kvůli těm barvičkám a písním. Píseň "š š š" v podání Zuzanky Norisové je kouzelná stejně jako zpěvačka sama. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

...proto že nemám rád muzukály...a přímo nesnáším ty kulisové písničkové klipy z dob kdy televize jště hrály černobíle ()

Titleist 

všechny recenze uživatele

Nějak mi tahle česká lidovka nesedí. Tyhle ty brekoty kolem roku 68' mi prostě lezou krkem. Typická česká socárna, smrdí to na sto honů. 15% ani nevim za co. ()

pavliCZECH 

všechny recenze uživatele

Filip Renč podle mě prostě neumí točit filmy... Norriska samozřejmě krásná a okouzlující, ale to přidá max. jednu hvězdu, takže výsledek jsou pro mě dvě. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Pohodový filmeček , na který se dá dívat i vícekrát . Jasně není to zrovna moc nápadité , většina heců příliš nehraje a jen předvádějí svůj standart ( Bohdalka , Norisová , Hanák , Carda atd. ) , ale sem se docela hodí . Postavy jsou ploché jak hrudník M.Jovovitch . Příběh je jednoduchý jak facka . Vizuál je křiklavě barevný . Hudební čísla jsou celkem propracované , nehýbají sice z dějem příliš dopředu ( u muzikálu by tomu tak mělo být ) , ale přechod s "civilu" do h. čísel je svižný a nerušivý . Největší hvězdou snímku se tak stává Renč , který to všechno perfektně ukočíroval . A to zasazení do léta 68 . bylo celkem zbytečné . ()

Reklama

Reklama