Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Recenze (524)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Snímek, u kterého je nejlepší se zavřít do nějaké místnosti, roztáhnout plátno, pustit projektor, obklopit se přáteli, popkornem a melounem s vodkou. Jinak to prostě nevidim :D ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Podle mýho táty to má s 60. létama společnýho asi jako Fast Food s domácí svíčkovou. A Renč není dobrý režisér. A Hanák hraje špatně. A Norisová je sympatická jako ježek v posteli. Píchá, ale není to ono. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Renč zúročil své dlouholeté zkušenosti z natáčení reklam a zejména videoklipů. Po technické stránce dobře zvládnutý film, kde hudební rovina založená na osvědčených melodiích a textech opravdu funguje a jednoznačně přebíjí plochý a nedůvěryhodný příběh. Jako zobrazení určité epochy (srpnová okupace ) Rebelové neobstojí, ale jako ryze oddechová záležitost je to mimo jiné i díky pohledné Norisové přijatelná záležitost. Celkový dojem 45 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Já moc muzikály nemusím a ani tento není vyjímkou. Písně jsou sice hezké, ale to by u muzikálu mělo být snad samozřejmostí. Spíš mě zklamal příběh, který byl takový nijaký a také nevýrazné herecké obsazení. On the other hand, ty kostýmy jsou opravdu pěkné, avšak z průměru film nezachránily. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála sympatických porevolučních filmů, a to především proto, že Renč umí režírovat, má vizuální cítění a hlavně nemá strach šáhnout do jiných než tragikomických žánrů. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

zábavné postavy, zábavné scénky, zábavné maturity (:D), a hlavně skvělé provedení písniček... a příběh lásky a zrady na pozadí začínající normalizace, která všechno, co začínalo být fajn, utla.. plusové body za ten podivný a pro mně tedy nesedící konec. A za fajn herce ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Spíše přeceňovaný než adekvátně hodnocený muzikál zrcadlí především fatální absenci dějinného povědomí o dnes už jasně historických šedesátých letech. Vezmeme-li vážně syžet i sporé náznaky děje, obsažené v tomto pseudorevolučním filmu, ukazují jednoznačně do roku Pražského jara - a to nezávisle na vůli svých tvůrců (míra tohoto propadu se projeví nejvýrazněji srovnáním Hřebejkovými PELÍŠKY). Písničkový mišmaš sahá od počátku do konce šedesátých let a věrohodnosti nezvádnutého díla neprospívá ani přenesení kauzy bratří Mašínů do zenitu šedesátých let, kterým je právě osmašedesátý. (Mimochodem: pokud by se v té době konaly svobodné volby - svobodné znamená v měřítcích doby - získala by v nich KSČ podle tehdejších nezávislých sociologických průzkumů kolem 65% hlasů.) Hranice v té době byly otevřené (bez nesnází, spíše s mírně udiveným ohlasem ve veřejném mínění tehdy svobodně emigroval např. Vladimír Pucholt). Doba uvolnění, prezentovaná tvůrci jako čas despocie a totality, ponechává filmu pro jeho klady minimální prostor: víření mladých těl (to je jediné, co má společné se STARCI NA CHMELU), některé herecké výkony ... a pak už jen úžas nad tím jak lze zmarnit tak atraktivní námět (za to málo je zřejmě co děkovat spoluscénáristovi Zdeňku Zelenkovi). Stručně shrnuto: příliš málo skutečných perel v neskutečně přemnožené hlušině. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Filip Renč, Zdeněk Zelenka, Jan Drbohlav | Hudba: Kolektiv autorů | Distribúcia: Bontonfilm | Rozpočet: 35 miliónov Kč | Tržby: 626,051 $ || Nadštandardný talent Filipa Renča vidieť svet cez ružové okuliare, no zároveň realisticky je v Rebeloch nepopieratelným faktom. Námet je krute krutý, presne ten, na ktorý sme už od československých tvorcov zvyknutý - pretože vedia, že pohne dušou každého človeka, ktorí chcel byť slobodným. Renč zobral túto formulu, naiplantoval pár vizionárskych, ťažko amerických muzikálových čísiel, a vznikol hit, ktorý sa teší úspechu medzi milovníkmi muzikálu i nemuzikálu až dodnes. Niekomu sa to ale môže zdať miestami gýčovité, vtom vidím jediný dôvod nato, prečo sa z Rebelov nestal kult. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Dříve když jsem to viděl prvně, se mi to moc líbilo. Teď už toho však mám nakoukáno více a film mi přijde plný romantického klišé, průměrné hudby a nijak zvláštní zapletky s neuspokojivým koncem. Navíc mě docela otravují ty ,,vize" a představy, když se začne zpívat. 55% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je to barevné, hezky nám k tomu hrajou, zpívaj a tančej, určitě český muzikálový nadprůměr, ale nějaký hlubší dojem u mě film nevyvolal. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po deseti letech uzrálý retro muzikál s kompaktní vizuální stránkou, lehkou nadsázkou a hořkou nótou na závěr. Celek povyšuje Tomáš Hanák a jeho soukromý restauratér. Méně by samozřejmě bylo více, kolekce filmů na téma léta 1968 lepší kousek bohužel zatím nenabízí. A pět ze šestice nových mladých uspělo, to je slušná bilance. #kinobus ()

sud 

všechny recenze uživatele

Milý a krásně pestrobarevný videoklip ke krásným písničkám s krásnou Zuzkou Norisovou a tragickým Janem Révaiem a stejně tak většinou osazenstva. 50%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z mých top 10 českých filmů. Krásná Norisová mi v mých šestnácti v kině hrozně učarovala, písničky byly naprosto parádní od první do poslední, příběh napínavý a postavy roztomile sympatické. Jen herecky to mohlo být o něco lepší, ale člověk nemůže mít všechno. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

V tom filmu je sice několik kýčovitých scén.Jelikož na muzikál ale v českém filmu nenarazíme tak často Rebelové si lepší hodnocení zaslouží. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Výborná romantická komedie pro všechny věkové kategorie. Písničky jsou skvělé a parádně se do filmu hodí. No a Zuzana Norisová? To je vedle Elišky Zemlejna největší láska dětství a dospívání. :-) 85% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře spravený muzikál z českých luhů a hájů... pěkné obsazení, prvá výrazná role slečny Norisové na naší scéně. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ještě před zhlédnutím jsem se obával toho, že mě to bude štvát a nudit zároveň, protože já nikdy muzikálové filmy neměl moc v lásce, ale tady to bylo trochu jinak. Zřejmě k lepšímu dojmu přispěly hlavně dobře vybrané písničky, které jsou melodické a dobře zapamatovatelné. Příběh je slabší, co si budeme nalhávat, ale je to spíš taková doplňková část. Jsem rád i za to, že zde není žádný emerický hepy jend, takže Renč se s tímto tématem popral velmi dobře. ()

Reklama

Reklama