Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Recenze (524)

jhr 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a tedy i hloupoučký děj, špatně napsané charaktery postav, neuvěřitelná naivita, kýčovitá barevná přeplácanost, to jsou negativa tohoto filmu a jaká jsou pozitiva? Sympatičtí hlavní hrdinové (Norisová vážně nemá chybu!), dobře vybrané písničky a pěkně udělaná hudební čísla a dobře natočený závěr. Dohromady to vychází jako v podstatě snesitelná záležitost, která se ale nedá brát ani trochu vážně, protože vše je tak prostinké a v podstatě tendenční, že by to bylo jen na škodu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

v rámci muzikálu hodnotím nadprůměrně, protože příběh je slušný a na něho jsou vhodně naroubovány scénky s písničkami z tehdejší doby a podle mě i velmi stylově. Scénář se neubrání klišé, ale Renč to natočil s nadsázkou a proto to vnímám pozitivně. I když herecky je to průměrné, tak se mi to líbilo i naposled, a to jsem to určitě viděl tak napotřetí. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český muzikál s citem pro detail, který viděn znovu po tolika letech se mi neskutečně líbí. A to jsem zarytý metalista. Ve filmu mě různě žánrové písničky nevadí, ať je to jazz, který nesnáším nebo opera, prostě je to muzikál a tak nějak to beru. I samotný příběh je úžasný. Nějak jsem to zapomněl hodnotit. Připomíná mi to svým stylem českou Pomádu. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Na to jak moc Rebelové zaváněli kýčem a jak lehce se dali zkazit, odvedl Renč skvělou práci. Mezi českými muzikály jednoznačně špička. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Vynikající muzikál s trochou romantiky.Výborné herecké obsazení - hlavně Jan Révai a Zuzana Norisová . ()

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostý humus!! Hloupý příběh laděním kopírují Pomádu, příšerné písničky a nemožní herci. Jeden z nejhorších filmů co jsem kdy viděl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený muzikál, se skvělými písničkami a sympatickými herci. Příběh je sice slabší, ale závěr filmu celkem působivý. Ovšem, některé předělávky písní mi moc nesedly. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Tak tohle šlo naprosto mimo mě. Příběh tak stupidní, že by se za to ani německé dojáky nemusely stydět, herci, kterým bych nevěřila ani nos mezi očima a humor ze kterého se mi zvedal žaludek. Tenhle film je podle mě definitně nadhodnocen a já vůbec netuším proč. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prilis plocho vykreslene charaktery hercov, to ma napadlo ako prve k filmu ako najvyznamnejsie minus. Filmu vyraznejsie chyba poriadna dejova linia, to povazujem taktiez za minus. No ale za pocuvatelne pesnicky musim aspon na ten priemer : 50 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodový film, který tu dobu ukazuje opravdu mile = bez STB, bez front na banány, bez politického tlaku. Film je upraven ,aby se podobal pomádě či jiným muzikálům. Ale funguje to a všichni se vzdycháním vzpomínají na ta krásná nekomplikovaná léta. Hudba je povedená a chytlavá, scénky také, odpočinkový film. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tomuhle jsem se vyhýbal jako čert kříži celých 20 let. Muzikály prostě nemusím. Až teď čirou náhodou jsem na to v TV narazil a bylo to od začátku a kupodivu mě to zaujalo a bylo to dobrý. Skvělý herecký výkony a výběr barev a kostýmů a k tomu notoricky známé písně. Za mě příjemné překvapení. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Opravdu místy velmi nudný film... on je vlastně nudný pořád (podotýkám, že nepatřím k fanouškům zde produkované hudby, takže jsem se nudil i u muzikálových číslech), barvy sem, barvy tam, jen aby se měl člověk na cokoukat a nevnímat pitomoučký děj... pozitiva jsou tady spíš okrajové a rychle uplynou (Hanák, voják bloudící v mlze)... Ale i tak nemohu film odsoudit, je určitě spoustu lidí, kterým se líbil. ()

Desgenais 

všechny recenze uživatele

Lacině barevný sentimentální kýč z hroznou hudbou, podávající naprosto nesmyslný a idealizovaný pohled na tehdejší dobu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Muzikály rád nemám, protože namísto nějakého děje je do filmu nacpáno šaškování a zpívání, což u mě celý dojem dost sráží. Jinak to byl poměrně dobrý obraz vykreslené doby, který ukazoval jak světlé, tak stinné stránky tehdejšího režimu. Už nějakou dobu ale nesnáším štěk Pátá, což hodnocení taky nepomohlo. 50% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rebelové Filipa Renče se především snaží bavit a víceméně se jim to i daří. Předností je obrazová stránka a nadsázka, slabostí je povrchní až diletantský děj. Naštěstí nadhled je natolik čitelný, že zábavné poslání stále funguje, byť je tento druh pobavení vhodný jen k odreagování bez nutnosti přemýšlení. Stačí nechat se unášet hravou nezbedností a vizuální stylizací většiny hudebně-tanečních čísel, neočekávat záplavu smíchu, nebo stabilní dramatickou zápletku. Renč dokáže obraz i zvuk použít k vybudování jímavých scén a v nastavené nadsázce ani nevyzařují autorovu marnotratnou samolibost. Hlavní postavou příběhu je maturantka Tereza (zajímavá Zuzana Norisová) na přelomu životních etap, kdy se z dětí stávají dospělí. A jedním z nejdůležitějších faktorů je romantika, touha, očekávání, láska i překročení strachu nedočkavosti a nezkušenosti. Hlavní mužskou postavou je dezertující voják základní vojenské služby Šimon (Jan Révai) s pragmatickým plánem budoucnosti a romantickým poblouzněním přítomnosti. Terezu doprovází lehkomyslná a dychtivá Bugyna (temperamentní Alžbeta Stanková) a naivní a stydlivá Julča (zajímavá Anna Veselá), trojlístek nerozlučných kamarádek se stejným odhodláním překročit hranici dospělosti v romantickém objetí první zkušenosti. Se Šimonem kráčí sebevědomý Bob (dobrý Jaromír Nosek) a slovenský dobrák Eman (příjemný Ľuboš Kostelný), soudruzi na útěku ze socialistického ráje. Důležitou postavou je Terezčin tatínek (velmi zajímavý Tomáš Hanák), velkodušný a tolerantní ve výchově, rozverný a veselý v přijímání života. Výraznou postavou je Terezčin prominentní spolužák Olda (dobrý Martin Kubačák) v hořkém objetí neopětované lásky. Z dalších rolí: Šimonův strýc a dobrotivý místní farář (zajímavý František Němec), radostně zamilovaná Alžběta (šarmantní Soňa Norisová), spolužáci a věrní Oldovi kamarádi Tuřín (Ondřej Šípek) a Drmola (Petr Burian), nebezpečně angažovaný vlakový průvodčí Douša (příjemný Stanislav Štepka), přísná i shovívavá třídní učitelka (příjemná Helga Čočková), Alžbětin suchopárný manžel (Josef Carda), vyzývavá majitelka střelnice (zajímavá Radana Herrmannová), či stylový provázející pěvci (Marcel Švidrman a Kateřina Mátlová). Není to úchvatná filmová zábava, přesto je díky nadhledu a stylizaci ideálním jednorázovým doplňkem k odreagování. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Čechům se dobrý muzikál asi nikdy nepovede, tento však mile překvapil - ne sice filmově převratné, ale slušné pojetí tehdejší doby a i když českou scénu neposlouchám, tak mi některé písně sedly. Na příběh apod. bych se moc nevymlouval, u muzikálů není silná stránka děje pravidlem (i u takových klasik jako Zpívání v dešti, kde je scénář jedním z nejslabších článků). Mladší herci, jak už to tak bývá, mi moc nepřirostli k srdci, minimálně Tomáš Hanák ale stránku výkonů povyšuje. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Známé písně šedesátých let minulého století naroubované na prostinký, vizuálně líbivý příběh lásky HEZKÝCH a SYMPATICKÝCH mladých lidí. Bylo nebylo, dávno tomu … ale co byste chtěli od muzikálu. Očekávaný i neočekávaný, ale docela silný závěr. 3,5* ()

Reklama

Reklama