Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Recenze (524)

tron 

všechny recenze uživatele

„To sme si asi fakt nerozumeli.“ Rebeli majú tendenciu zasiahnuť vaše srdce. Začínajú nenápadne. humorne, nezáväzne. Renč len občas príde s niečím vážnejším, čo naznačuje, že sa nepohybujeme v až tak neškodnom letnom dobrodružstve, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. O to sa postará jednak výborne mužný otec Tomáš Hanák, ktorý nikdy v ničom predtým a ani potom nebol taký dobrý ("Jeho nepoznám, ale ju áno a to mi stačí.“) a jednak občasné nenápadné, ale o to mrazivejšie detaily (všetci v kine sa bavili, ale keď akoby len tak mimochodom zaznel rok 1968, rozhostilo sa v sále hrobové ticho). Prvú hodinu sú to každopádne naozaj len detaily, ktoré sú prebíjané sympaticky roztatárenými spevácko-tanečnými výstupmi. Tie svojou úprimnosťou, nákazlivou radosťou zo života a originálnou vizuálnou stránkou berú dych. Renč pracuje s peknými, no slabými mladými hercami podobne, ako svojho času Verhoeven vo Vesmírnej pechote. Do toho výborné kostýmy, výprava zaspatej pohraničnej dediny topiacej sa v letnej páľave a starí machri v cameách (Bohdalová, Svěrák, Neměc, Štepka). A potom sa zrazu všetko blbnutie končí a prichádza strhujúci záver, ktorý v mojich očiach predbehol aj fenomenálne smutné Pelíšky. Renč nás šokuje silnými zábermi na stratenú platonickú lásku, žaláre trhajúce krásne vzťahy, vlaky spomalene odchádzajúce do diaľky za zvukov vypaľovačky o San Franciscu a pomýleným politickým systémom, kŕčovito sa zmietajúcim v narastajúcom strachu a neistote. Takisto ma bavila detektívna hra na bonzáka (vtedy ma fakt zaskočilo, že ním bola tá osoba, ktorá ním nakoniec bola, ale dáva to logiku: ľudská hlúposť sa nejeden raz skutočne ukrýva na miestach, na ktorých by ste ju čakali najmenej a nejeden raz ten, ktorý sa správa ako idiot, v skutočnosti žiadny idiot byť nemusí). Musím spomenúť aj asi tonu kultových hlášok ("Otvorte okno, cítiť tu alkohol."). Bravo. Kino Považan NMnV 2001 ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Renč je skvělý režisér. Není to sice bezchybné, příběh je tupý, ale u muzikálů to zas tak nevadí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Dobrá choreografie, někde mi sice nesedí některé písničky (které jsem ale neměla ráda ještě před filmem - Náhrobní kámen, Jezdím bez nehod), u některých písniček mi zase nevyhovuje styl coververzí (Stín katedrál), ale k jiným nemůžu mít výhrady (Pátá, Řekni, kde ty kytky jsou, ...). Příběh je víc než muzikálový (tzn. skoro žádný) a Jan Révai není moc dobrý herec. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Špičková stylizace, výborná atmosféra, velmi povedený výběr písní. A okolo toho příběh až na několik světlých (leč historicky velmi temných) bodů utápějící se v patosu a budící v divákovi dojem, že na takhle hloupé divadlo je už trochu stár, neb jej baštil naposledy v pubertě. Nicméně i když je tomuto zásadnímu období již nějaký ten roček vzdálen, nemůže nepřiznat, že ta Norisovic Zuzka je po čertech pohledné a velmi, velmi roztomilé děvčátko. Škoda, že to je tak všechno, co může světu nabídnout;) Ono se v Rebelech vůbec příliš nehraje, jediní dva skutečně kvalitní hrdinové jsou pouhými vedlejšími postavami, čemuž odpovídá i jejich prostor. Scény pánů Hanáka a Němce zvedají akcie filmu významným způsobem, ale když se na plátně či obrazovce producíruje neherec Révai, a k tomu ho ještě deus Renč machina obdaří hlasem Bohuša Matuša, je veškeré herecké umění spláchnuto tak snadno a dokonale jako právo při politickostranických rozborech Džordžína Paroubka (zdravíme pana Krejčíře a neúplatného jihoafrického soudce). Výsledek pro film jako celek vyčíslen budiž na 60%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych chtěl napsat, že videopklip by měl trvat tak tři, čtyři minuty. Tohle trošku přesahuje. Většinu srandovních momentů jsem měl pocit, že a) už jsem to někde viděl b) není vůbec čemu se smát. Je to totiž klasická nenáročná zábavička pro teenagery, kteří chtějí na dvě hodiny vypnout mozek. Pepa Carda vypadá jak (z) TELE a všechny charaktery jsou tak ploché! Tu druhou hvězdičku dávám za hudbu, kdy hrají jen kytary a bicí (většinou při útěku dezertérů odněkud někam) a za závěr, který opravdu ostře kontrastuje se zbytkem filmu a vypadá, jako by se režisér probudil a zpracoval to hodně vážné téma, jakým je srpen 1968, jinak, než skrz hloupoučkou story o třech drsných mládencích a jemných slečinkách, jejichž řeči o sexu jsou tak trapné, jako film sám. Jediné, na co se dalo dívat celý film, byly nožky Zuzky Norisové... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevně kýčovité, ale po hudební stránce skvělé. Děj je tak trochu v pozadí všech těch skvělých hitů své doby, z nichž se některé v novém aranžmá staly hity i doby pozdější ("Š Š Š Šepotá"). Zuzana Norisovááááá... to je skvost. Tuším najkrajšia slovenská herečka všetkých čias. I kdyby po celou dobu ve filmu stála jak kus dřeva a ani nekuňkla, tak bych se do ní zamiloval (samozřejmě platonicky :)) ). A ona tedy ne že kuňkla, ona ZPÍVALA, a moc dobře. A nebyla sama. I někteří další herci (zpěváci) se nedali zahanbit a skutečně se jim podařilo z Rebelů udělat snad až moc líbivý muzikál, který sice není ničím převratný, ale jinak se dost povedl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 35miliónovTržby Celosvetovo $626,051║ Prekvapivo až moc vydarený muzikál! V prvom rade čo poteší u tohto filmu, že sú tu moc chytľavé pesničky, potom aj výborne zachytená atmosféra konca 60.rokov, a k tomu sa tu nájdu aj vydarené komické scénky. Jeden z najlepších Českých filmov, ku ktorému sa vždy rád vrátim. /videl v kine: 75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně muzikály nemusím a tento se mi zdá spíše pro jinou generaci než jsem já. To z důvodu, že většinu těch písní jsem do Té doby neslyšel. Na krásnou Zuzanku bych se díval častěji, ale osobně budu volit jiný film než tento. Silné retro se zvláštní aranžovánými prostřihy. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepsi co bylo na pude muzikalu u nas natoceno - Starci se mi nelibeji, Klarinety taky nic moc - takze jasna jednicka. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak vam poviem. Zle, zle a zle. Vsetko. Herecke vykony, humor (aha, ved ziaden nebol) a tie strasne prestrihy z reality do fikcie. Jeden velky, dlhy a skaredy videoklip... ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

S estetikou tohoto filmu jděte, milý Filipe Renči, někam... Cosi na pomezí reklamní znělky a absolutního kýče. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Obstojná muzikálová čísla a průměrný zbytek. Rebelové dokazují že u muzikálů děje netřeba, hlavně když to má alespoň nějakou šťávu a nápad. Norisová neumí hrát ani za mák, ale zpívá jí to dobře. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Super film a z českejch skoro da best. Z tohohle filmu má člověk takovou veselou náladu (až na ten konec) + super starý vypalovačky typu "Já budu chodit po špičkách". ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pestré barvičky, trapné lásky na první pohled, přeslazení klaďasové, přeslizení záporáci, tralalá a klišé. Ne. Snad jen ten Hanák je tradičně "hanákovský", slovenský Oliver Twist celkem sympaťák a konec vyloženě potěšující. Ale ne. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když jsem v pubertě viděl Rebely poprvé, zdálo se mi to roztomilé, výborně natočené a s jedinou vadou - přílišnou naivitou. Fascinuje mě, že i s desetiletým odstupem všechno zůstává stejné. Zuzana Norisová mi tehdy učarovala a soundtrack asi nikdy nezestárne. Renčovi se povedl jedinečný a v jeho případě už i nepřekonatelný počin. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl na cesky pomery perfektni muzikal, z tech tusim 3 ceskejch, co sem videl, jednoznacne nejlepsi. Herecky obsazeni perfektni, to jak mlady herci, tak ty zkuseny a musim pochvalit Hanaka, kterej je tady fakt v pohode. Co se tyce deje, tak je celou dobu vtipnej, sviznej, pisnicky perfektni, stylizace taky a ty odskoky do studia jsou udelany opravdu zajimave, hlavne jizda na horsky draze. Vyslednej dojem tak kazi akorat zbytecne vaznej konec, klidne si to mohli odpustit. Jasnejch 5*. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Za 2* (velmi shovívavé hodnocení), a to především že jsem jinak velký milovník šedesátých let, stylu, oblečení, a pak samozřejmě zlatých písniček které zazněly i zde. Jinak co se týče hereckých ale tady téměř (ne)hereckých výkonů, tak ty zde stály opravdu za starou belu, vyjma snad jen ten v podání mladičké Norisové a bořiče dívčích srdcí Revaie, kteří si myslím že předvedly své maximum. No ale spíš jak ti dva se mi líbili ti druzí mladí herci ve vedlejších rolích.. Choreografie, hudba, kostýmy, masky a barva to byli snad jediné plusy. Letní flirtík se vším všudy, avšak s trochu tragicky špatným koncem pod vlivem událostí z 68', si myslím že svůj účel na dobrou splnil a Renč nám zde tak představil nenáročný odpočinkový film sázející u širšího publika na jistotu.. Ale bohužel nejsou to už ty muzikály na které jsme byli zvyklí.. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedený český muzikál, který ačkoliv Filipa Renče nesnášim, tak musím uznat, že tohle se mu povedlo. Výborné obsazení duem Norisová a Révai. Pěkné písničky,kostýmy a scénář se také poměrně vyvedl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Musím vám poŠŠŠeptat, že jedině Gina, tedy vlastně Tereza, ví, kde ty kytky jsou, protože Oliverovi Twistovi se líbí Bob a já jezdím bez nehod, neboť jsem ve stínu katedrál zahlédl hvězdu na vrbě. Já mám zkrátka rád písničky z šedesátých let, jsem nadšený z tehdejších dívčích účesů a kýčovitě pestrobarevná klipová stylizace je lahůdkou pro mé oči. Jen ten nejúžasnější a nejkrásnější hezoun Šimon mi přišel příliš umělý na to, abych nefandil úlisnému kariéristovi Hedánkovi, který však zapomíná odmocňovat, takže ani on není pro Terezu ten pravý. V takovou mi nezbývá než nabídnout svou mužnou náruč, ve které by se Tereza ztratila před těmito dvěma pitomci a spolu bychom si mohli vyzkoušet ono sportovně akrobatické cvičení zvané Kámasútra. ()

Reklama

Reklama