Reklama

Reklama

La la la – historie muzikálů

(TV film)
  • Francie La La La (více)

Obsahy(1)

Od Jazzového zpěváka přes Zpívání v dešti po Chicago aneb když se na stříbrném plátně zpívá a tančí... Pokud vám název tohoto dokumentu nápadně připomíná titul jednoho amerického filmu, asi už tušíte, co vás dnes v Legendách stříbrného plátna čeká. Ano, půjde o magické spojení hudby, příběhu a obvykle velkolepého obrazového zpracování. Muzikál byl, je a jistě i bude oblíbeným žánrem, na který chodí publikum napříč věkovým spektrem. Zajímavé je, že už první zvukový snímek v historii kinematografie, Jazzový zpěvák, do tohoto žánru spadá. Jak šel čas, lidé si oblíbili Freda Astaira či Gena Kellyho, kteří výborně zpívali i tančili, populárním se stal i Frank Sinatra. Z velkých úspěšných muzikálů jmenujme třeba Zpívání v dešti, Pomádu, Flashdance, Funny Girl, Chicago či Bídníky. V dnešním dokumentu ale neuvidíme ukázky jen z amerických produkcí: zavítáme také do Francie, kde si v nejednom muzikálu zahrála tamní hvězda Catherine Deneuveová, či do Indie, kde mají diváci nesmírně rádi výpravné trháky tzv. Bollywoodu. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

nascendi

všechny recenze uživatele

Ako u každého filmu, ktorý chce formou blízkou encyklopédii uchopiť nejakú oblasť, žáner, tak aj pri tomto pokuse o zmapovanie jednej etapy úspešného obdobia muzikálu sa nájde množstvo odborníkov, ktorým bude niečo chýbať a naopak o niečom budú tvrdiť, že tam je navyše. Ja som si v pokoji pozrel zábery z filmov, ktoré vytvárali jednu tvorivú epochu, spokojne som sa mrvil pri pocite, že väčšinu filmov poznám a iba na konci som trochu znervóznel pri Démyho Dáždničkoch z Cherbourgu a Slečinkách z Rochefortu, ktoré považujem nanajvýš za daň francúzskym tvorcom. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ačkoli muzikál není úplně moje parketa, několik filmů tohoto žánru v oblibě mám. Vlasy, Chicago, Zpívání v dešti nebo Kabaret, All That Jazz či Jesus Christ Superstar. Tento dokument přiblížil celou řadu muzikálů zlaté éry, které neznám a bylo to až nečekaně zajímavé. Bavilo. Závěrem: tzv. TEEN MUSICAL plný třicátníků nebo uondaných čtyřicítek allá prostopášné šestnáctky v čele s tuctovou mandou Pomáda nebo to o té tancující svářečce nesnáším. Ani disharmonickou blbinu Bídníci nebo nové prašivé Kocure... To už si raději pustím crazy Bolywood nebo Bejby nebude sedět v koutě. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument si troufale, až drze, ukousl příliš velké sousto. Vyprávět historii muzikálů od jejich začátku v ani ne hodinovém dokumentu, je přemrštěný cíl. Proto zde vidíme pár hezkých (i když většinou už dobře známých scén) ze starých filmů, ale obsahově mi to připadalo jako ilustrace přísloví: Ten o voze, ta o koze. Tvůrci nasbírali nesourodou skupinu vypravěčů – od tvůrců, hudebníků, historiků, kritiků, až po rodinné příslušníky a ti nejspíš na kameru vyprávěli, co je právě napadlo. Dokument tak skáče z různých témat, žádné pořádně nerozebere, jen je letmo zmíní, aby se pak věnoval něčemu úplně jinému. Někdo mluví odborně, jiný vypráví své dojmy… Nesmyslný je prostor, který dostal francouzský muzikál, což je pochopitelné vzhledem k původu dokumentu, nikoliv ale k důležitosti, kterou by snad francouzský muzikál ve světové kinematografii zaujímal. Závěrečné zabroušení dokonce do vod bollywoodského muzikálu už byl vyložený výsměch, protože tomuto ohromujícímu žánru věnoval sotva pár minut a komentář byl naprostý blábol. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že si nemožno predstaviť kinematografiu bez filmového muzikálu (ako zaznie na záver tohto programu). Rovnako nepredstaviteľné ale je točiť dokument o tomto žánri a ani slovkom nespomenúť West Side Story, My Fair Lady alebo Hair. To sa potom podobne "kvalitne" dá o čomkoľvek rozprávať napríklad aj pri pive. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... laděno v duchu rytmickém. Pod taktovkou choreografie si ústa otevře nejeden hrdina, nejedna hrdinka, fanoušek, fanynka. Neponechá v klidu těla. Rozhýbe vaše, i nohy u křesla. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Je to francouzský dokument, takže se tu samozřejmě trochu až moc věnují Démyho muzikálům, ale ty hollywoodské dostávají také dost prostoru a dozvíme se tu hodně zajímavých detailů ()

janka007 

všechny recenze uživatele

No... Je to historie zlatého věku muzikálů v USA, a pak několika fakt divných francouzských muzikálů. Film má obrovské mezery, pojmenovat ho historie muzikálů je přestřelené, nějaká zajímavá fakta ale obsahuje. ()

Reklama

Reklama