Reklama

Reklama

VOD (1)

Mezi papežem Benediktem XVI. a budoucím papežem Františkem vzniká překvapivé přátelství a v katolické církvi dochází ke zlomovému bodu. Inspirováno skutečnými událostmi. (Netflix)

Recenze (332)

POMO 

všechny recenze uživatele

Příjemná konverzačka, ve které uvidíte papeže koukat na Komisaře Rexe, nebo pochutnávat si na stánkové pizze. Právě jeho zobrazením coby člověka, který se taky potřebuje vyzpovídat a který může mít taky pochyby o svém poslání, si Meirelles získává diváka. Přátelství, které si tito dva ze začátku nesbližitelní knězové postupně vytvoří, se stává hlavní linkou filmu. Velmi dobré obsazení obou hlavních postav. Hopkins si německého radikála podává s typickým gustem a Jonathanu Pryceovi pro zobrazení jeho jemnějšího protipólu naprosto stačí jeho přirozenost. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dělat kůl dědečky z generálních nenažerů nejvražednějšího a nejzlodějštějšího korporátu světa, nejvyšších představitelů institucionalizovaného tmářství a demagogie, předsedů světové unie pederastů a bezskrupulózních pasáků mentálně malomocných, kteří mají ve vzdělaném a civilizovaném světě 21. století asi tak stejné místo jako zlé bludičky, lákající v lese zbloudilé tupouny do bažin, je přinejmenším amorální! A moc se mi líbí, jak ti pohádkáři oficiálních PR životopisů těm blahoslaveným vždycky hezky podají tu volbu nejvyššího pedofika! Jakmile se ten úřadující odebere do pekla (popřípadě do předskandálního důchodu), sejde se červený starobinec rozkokošných filantropických a altruistických staříků, kteří si bezelstně zahrají bingo o to, kdo bude další náměstek Ředitele, pomodlí se a zvolí toho nejsvětějšího. Když se to napoprvé nepodaří, prostě spálí pár petlahví a pneumatik a dají další kolo. Jako zázrakem vždycky nějak odpadne ono téměř vražedné politikaření, prospěchářské lísání se, kouření zteřelých čuráků a uplácen budoucími funkcemi, protože vítěz bere nejen červený telefon s přímou linkou na Ředitele, ale i absolutní moc nad celým stádem pomatenců. A to už jednoho pěkně prokrví před foukáním do šalmají v sakristii s bambini di Roma. A do toho andrzénování tu máme naprosto ubíjející traktát a snahu o riefenstahlovské polidšťování dvou senilnějících zastánců středověkých demagogických dogmat, metel buzerantů, vrahů přirozeně potrácejících matek, tutlalů pedofilie a šiřitelů viru HIV zakazováním šprcek - Scharführera Ratzingera a juntového přisluhovače Chorchého Koniáše. Famózně zahraná totální pruda, která navíc nemá svou závadností moc daleko k tomu, jako kdyby někdo natočil, jak citliví intelektuálové Hitler s Musolinim čumí na zápas Herthy Berlín a Lazia Řím a lidsky přitom rozjímají nad neotřesitelnými myšlenkami Meinkampfu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

90%. Často mám pocit, že největší vášně vyvolávají ta umělecká díla, která vyprávějí o nejposvátnějších věcech a snaží se zbavit určité adorace symboly nejvyšších idejí a přitom tato umělecká díla chtějí hodně často jen jediné - zobrazit to nejposvátnější a symboly jako lidi z masa a kostí. Přesně tak vnímám tento film (jsou to základy, ale vysvětlete to někomu, kdo to NECHCE pochopit), jako vyprávění o dvou mužích z katolické církve, kteří sice nemají podobné názory, ale můžou k sobě přistupovat s úctou a najít k sobě cestu. Jistě, děje se tak na základě určitého základu skutečnosti, mnohých obecných pravd a spousty fabulací, ale stále je jisté, že tento snímek nebyl vytvořen pro to, aby někoho urazil nebo "byl pomstou za pád železné opony." Pevně věřím, že podobně ohleduplně bude k tématu filmu bude přistupovat "malý," ale rozumný věřící, někdo rozkročený mezi konzervatismem a liberalismem, který nemá rád rozbroje a je pro toleranci. Jako třeba já. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bombastické polidštění dvou postav, o kterých máte možnost maximálně slyšet, ale horko těžko se k ním trošku blíž dostat. Nejblíž jsem vlastně mohl, když papež Benedikt XVI. přijel před deseti lety do Staré Boleslavi. I to ale je sakra málo na rozdíl od tohoto filmu, který je vtipný, zábavný, zajímavý a hlavně plný dialogů mezi dvěma naprosto rozdílnými lidmi, kteří si právě díky své rozdílnosti mají hodně co říct. Skvělá dialogovka, která je v druhé polovině možná zbytečně moc dlouhá. Jinak by byla na pět hvězd. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Nie je to kontroverzné ako by som očakával. Kde tu sa do niečoho aj rypne ale skôr je to pôsobivá biografia zo života vymienajúcich sa pápežov. Hlavné je že to vôbec ani na chvíľu nenudí, má to čosi do seba, nechýba aj nejaké to odľahčenie, herecky brilantné, chlapci si doslova pítaju ceny. /80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Oba dědci hrají dobře a jejich interakce jsou fajn. Postupně je tam ale příliš církevního tlachání a argentinské flashbacky mě tuze nezajímaly. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„Váš styl a metody jsou zcela jiné než ty moje. Nesouhlasím s nimi... tedy s většinou co říkáte a děláte, ale... “ /// Nevadí mi se zamyslet a mám rád politický filmy. Tady navíc mrkneme na volbu papeže (což jde většinou mimo mě) a taky trochu do zákulisí onoho úřadu. Jinak jde hlavně o názorovej střet dvou starejch chlápků, ze kterejch cejtíte (a vidíte) ten rozdíl v myšlení a názorech. Pokrokovej a moderní Kardinál Jorge Bergoglio v diskuzi s Papežem Benediktem XVI., kterej je spíš "konzerva". Ale taky je vidět rozdíl povah - německá strohost proti jihoamerický vášni pro život. Furt jde ovšem o církev. Výsledkem je zrychlenej životopis Papeže Františka a přesto, že jsem bezvěrec, před Meirellesem smekám. Dokázal celý dvě hoďky udržet moji pozornost a navíc vyvolat pozitivní emoce! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Čekám na kouř. Z komína. 3.) Miluju, když Hopkins hraje Smetanu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Najlepší vodca sa pozná podľa toho, že nechce viesť.“ Dobrý rozjazd, skvelá druhá polovica, čudná a nezáživná tretia (najkontroverznejšia) a fajn dojazd. Spočiatku nadšené reakcie, v strede to však začalo upadať a OK koniec to nejako extra nevylepšil. Štvrtá hviezda tomu v mojich očiach o veľa neunikla, no nemôžem ju žiaľ udeliť. Zaujímavé dialógy, dobre napísané postavy, skvelé herecké výkony a niekoľko výborných scén. Ale nebolo to tak úplne ono. Komisár Rex! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film - herci par excellence, téma účtování s životem, pojato vážně, ale zároveň se srandou a hravostí. Až si i já říkám, tak přeci jen má možná ještě Římskokatolická církev nějakou tu šanci na smysl a stát se i před racionálním mozkem něčím víc, než jen dávno přežitou páprďáckou šarádou plnou ošklivých tajemství za oponou. A jo, mám prostě slabost pro subžánr stařeckých dojáků. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně nadšený tím propadnutím kultu "cool papeže" Františka. Františkovo papežství je založeno na charitě, starosti o neprivilegované, přírodu a důraz na osobní skromnost, což je jistě chvályhodné (a nějak se mi zdá, že by to mělo být v církvi automatické), nicméně to je zaměňováno rovnou za politickou progresivitu - přitom jeho aktivita v důsledku spíš oddaluje nutnost církve se změnit, není začátkem těchto změn. Naivní progresivní katolíci si do jeho slov projektují přísliby do budoucna, které on přitom popírá a označuje za vytrhávání z kontextu. Je vlastně trochu legrační, jak vehementně je tlačen do pozice bojovníka za novou církev, kterou přitom nechce zastávat. Ale to moc odbíhám od filmu - který je produktem tohohle klišé, ale to neznamená, že ho musím automaticky shodit ze stolu. Jen je třeba říct, že je vhodnější vnímat ho odděleně od reality a zkraje přijmout, že nijak nereprezentuje žádný existující předobraz. A na tenhle posun mají filmaři jistě právo. Dva papežové jsou v této podobě zajímaví a místy strhující. I když bych ocenil větší vyrovnanost. Benedikt dopadl přesně opačně oproti Františkovi. Ratzinger je už půl století vnímaný jako přední konzervativní intelektuál v církvi a je tu zde tak i představován, jistě tedy nesmírně informačně vybavený člověk (který mimochodem stál jako jeden z prvních za odkrýváním sexuálních skandálů - což film podává přesně opačně). Sir Anthony ale neustále lape po dechu a neví, jak na úžasná hluboká Františkova prohlášení reagovat. Je to takový starý dědek, který dělá věci postaru a nepřemýšlí o nich. Jediná jeho možnost vykoupení je poznat svou omezenost. Ve filmu, který chce představit názorový střet formou vybroušených dialogů, považuju za problém, když jedna ze stran (i strana, se kterou z větší části nesouhlasím) je viditelně uměle oslabena. Dva papeže je tak třeba vnímat v jejich efektivitě - v tom, jak dobře jsou Hopkinsova unavená agresivita a Františkova dobrota záběrovaná, jak umí strhnout dramatickým okamžikem. Je to o tragice Ratzingerovy zbytečnosti a očistnosti Františkova dobra - ostatní je jen omáčka. Nejde to vnímat jako diskuzi, jako střet argumentů. Jak vyplývá z mého hodnocení, pořád mi to stačilo, ale vlastně ten film k mojí spokojenosti dost prokličkoval a doceňuju ho i navzdory tomu, že proti tolika jeho kvalitám, které se tu zmiňují, bych protestoval. Zážitek tu pramení ze vzrušení a z emocionálního konfliktu dvou notorických stereotypů, ne z hlubokých myšlenek a hodnot. Pořád mi to stačí, jen teda doufám, že lidi po zhlédnutí nemyslí, že to je film o člověku, který je nyní papežem, a jeho názorech. Po zamyšlení se nakonec spokojím se třemi hvězdami - hlavně pro zdržující a nefunkční flashbacky, které jsem k ničemu nepotřeboval, i tak ale pořád převažují pozitivní dojmy ze zábavného slovního fotbalu. 70 % ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak to bylo natočené, zahrané, ozvučené, provedené. To, že je to film o katolických pohlavárech je mi jedno. Celkově si ani nemyslím, že měl film aspiraci se stát věrnou historickou reprodukcí. Podle mě chtěl ukázat dva pány v letech, kteří se stanou přáteli, ačkoliv fandí jiným týmům. To, že si oba dva vyzkoušeli papežský stolec, je prostě jen využití lákavého prostředí. Příjemný snímek, velmi hezky plynoucí; ty dvě hodiny utekly jako voda. Prostě odcházím spokojená, absolutně se mi nechce přemýšlet nad tím, co všechno papež symbolizuje, kolik tenhle cirkus udržovat stojí, co všechno kryl. Pro mě je to milý snímek bez kritického přesahu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kvalitné nahliadnutie do pozadia Vatikánu, ktoré cirkvy môže len pomôcť. Veľa zaujímavých informácii, ktoré nám dávajú väčšiu šancu pochopiť, ako to vlasne bolo a ako samotný proces volenia pápežov funguje. Netflix, bravo! ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zajímavá historická situace, ale film je tak trochu o ničem. 2 hodiny dlouhá podívaná na téma, což by mi bohatě stačilo vylíčit za zhruba 15 minut a hodnocení by šlo tím pádem nahoru. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výtečné konverzační drama s fantastickým obsazením. Svižně zpracované, humorné a tklivé. Papežové jsou oba sympaťáci a díky skvěle napsaným dialogům přesně chápete postoje obou dvou. Když si Tony Hopkins dává fantu a pizzu za dveřmi sixtinské kaple nebo s Prycem koukají na kopanou a popíjí pivo, jsou to chvíle k nezaplacení. Neuvěřitelně lidský a pozitivní snímek. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

V první hodině jsem tak trošku tápal nad tím, proč jsem si, krom doporučení Netflixu, pustil film, který jde tématicky úplně mimo mě a měl jsem podezření, že mě bude nudit. V té druhé mě ovšem příběh chytil za srdce a celkem jsem si oba papeže vychutnával. Pryce i Hopkins jsou nezklamavší stálice a celkem dost jsem se dozvěděl o situaci ve Vatikánu od roku 2005, tedy smrti Jana Pavla II, o kterém jsem měl mírně větší povědomí. Popcornožroutům nedoporučuji, ale pokud se vám líbil trailer a trošku se toho, podobně jako já, obáváte, řikám vřele do toho. Velké překvapení, zvlášť po první klasičtější polovině. V té druhé přijde feel-good podívaná, kterou byste u podobného filmu nečekali...7,5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když v roce 2005 Jan Pavel II. zemřel, média i církevní představitelé dávali konzervativci Benediktu XVI., občanským jménem Josephu Ratzingerovi, největší šance. Přišel ovšem v době odlivu věřících a zejména církví zmítaly obří skandály sexuálního obtěžování dětí kněžími, které se provalily v mnoha zemích Evropy. Roky nicméně běží, konzervativní povaha zastává úřad a před jeho vzácnou rezignací (naposledy před více než 700 lety) se setkává s moderním reformátorem, který uznává cestu spíše skromnou a pokornou. A který jej nakonec v úřadu vystřídá. Dialogů dvou odlišných mužů se ale divák nemusí obávat, pánové si k sobě nakonec najdou cestu, stejně jako divák k ne zrovna oblíbenému životopisnému žánru. Dočkáme se jemného humoru, pojídání pizzy i sledování Komisaře Rexe či fotbalového zápasu, stejně jako několika historických milníků. Ač mám k církvi nemalé výtky, musím uznat, že mě nejvíc těšilo polidštění obou mužů. Brazilský tvůrce Fernando Meirelles si vybírá těžké látky, nezklamal, o duu Anthony Hopkins a Jonathan Pryce snad nikdo ani nepochyboval. ()

Související novinky

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

28.02.2021

Scenárista Ben Ripley (Zdrojový kód) před necelými deseti lety zaujal širší publikum svým originálním sci-fi s Jakem Gyllenhaalem a časovou smyčkou, od té doby se občas někde objeví spekulace o… (více)

Netflix nabídne obsah zdarma

Netflix nabídne obsah zdarma

01.09.2020

Dva papežové, V pasti, první epizoda Stranger Things nebo komedie Vražda na jachtě – tyto a dalších několik titulů budou čerstvě na Netflixu dostupné všem lidem bez ohledu na to, jestli platí… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Prosinec na Netflixu

Prosinec na Netflixu

02.12.2019

Ano, je to tak, Vánoce už jsou za rohem. Ale nebojte, tady vás za nenakoupené dárky, vážné projevy agrese při zaslechnutí melodie k All I Want For Christmas, ani obecné pohrdání všemi, kdo si už na… (více)

Reklama

Reklama