Reklama

Reklama

Un divorce heureux

  • Dánsko En lykkelig skilsmisse (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Doktor, kterého nečekaně opustila manželka, se vsadí s mladíkem se sebevražednými sklony, že mu pomůže vrátit radost ze života. (Netflix)

Recenze (7)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Prostředím, atmosférou a silným důrazem na vztahy a psychologii jde o typické severské drama, přímo od dánského režiséra, netradičně však s ryze francouzským obsazením... Hlavní postava venkovského lékaře z hor je nesmírně zajímavá: pan doktor ctí zásady své profese, včetně záchrany cizího života i proti vůli pacienta, tím se však ve svém aktuálním případu nedobrovolně dostává do pozice psychologa a zároveň menší oběti nejednoho činu a touhy nového společníka... i ten padlý odťatý strom na zahradě lze překročit a přenést se s vnitřným bojem, nedávaným nikdy plně najevo okolí, i přes tu ztrátu kouska jistoty ve svém domově...ale do kdy? Pomalé scény z podzimního severského lesa oplývají dechberoucí atmosférou, scéna druhé záchrany postaršího souseda v lese pak přímo to lapání po dechu sugestivně přenáší na diváka jak vizuálními detaily, tak zesilněnou zvukovou intezitou. Jean Rochefort obdařil film excelentním výkonem, na němž bylo zajímavé sledovat postupnou vnitřní proměnu a detaily odrážející aktuální psychické stavy pana doktora... jak zručně a rychle si třeba v první třetině zapíná svou košili s odhodláním do další práce a jak kontrastně s drásavým dilematem a pomalou chůzi později manipuluje jednou z pušek na zdi... až mi tu vzdáleně připomenul herectví Maxe von Sydowa v Bergmanových filmech. Ten film není nic veselého, ale ke konci mě bavila milá představa postupného přebírání manželky v přátelském kruhu i skrytý černohumorný náboj závěrečného vyústění. [85%] ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Jean Rochefort zachrání život sebevrahovi (André Dussollier) a vsadí se s Danielem Ceccaldim, že do dvou týdnů z něj udělá šťastného člověka. Jak celý příběh dopadne neprozradím, musím, ale znovu zajásat na výborným filmem. Parádní temná kamera, výborný příběh, skvělí herci a skvělá pointa. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Pan doktor není jen vesnickým lékařem, ale je také potomkem bohaté místní rodiny. Mezi vesničany je uznávaný a zvykl si, že na lidi působí neochvějnou autoritou. Možná si ani neuvědomuje, že se svým okolím  občas tak trochu manipuluje. Jenže to by nesměl zachránit život mladému sebevrahovi a ten se mu stává zdatným protivníkem. Navenek jejich vztah působí odlehčeně, ale pod povrchem je cítit napětí z psychologického souboje dvou silných osobností. Do poslední chvíle jsem váhala (i když tušila), který z nich tu bitvu neustojí. ()

Reklama

Reklama