Tvůrci:
Samuel BodinRežie:
Samuel BodinKamera:
Philip LozanoHudba:
Thomas CappeauHrají:
Victoire Du Bois, Lucie Boujenah, Tiphaine Daviot, Ralph Amoussou, Bellamine Abdelmalek, Mehdi Meskar, Alban Lenoir (více)VOD (1)
Epizody(8)
Tvoje sny (E01)
Tradice (E02)
Komplikovaná osoba (E03)
Nádherný okamžik (E04)
Opuštěná (E05)
Vzpomínky (E06)
Na tohle je příliš mladá (E07)
Úterý (E08)
Slavnou autorku hororů přiláká k návratu její rodné město, kde zjistí, že zlý duch, který ji trápí ve snech, teď dělá pořádnou spoušť ve skutečném světě. (Netflix)
Videa (3)
Marianne chvílemi umí být docela nepříjemná, ale ve výsledku, i když řemeslně se jedná o fajn pokoukání, nedokázal seriál úplně držet můj zájem. Poslední díly jsem dokoukával už v podstatě jen proto, že jich do konce příliš nezbývalo. A ne proto, že by mě zajímalo, jak to celé dopadne. Protože ono to nijak zvlášť dějově zajímavé není. Pokračuje se navíc ve francouzské neschopnosti představit jednu alespoň trochu sympatickou postavu. Všichni do jednoho jsou tam nesnesitelní, nesympatičtí, prostě Francouzi. A strašně mě štvalo to "listování" reprezentující časové posuny vpřed a vzad. A občasné komické vsuvky taky nepomohly. Hororově nejsilnější je Marianne ve scénách s posedlou stařenou, ta má ale bohužel o dost míň prostoru, než by bylo záhodno. ()
„Marianne vypadá jako ty nebo já. Je to čarodějka. Nemá tělo, proto cestuje. Vstoupí ti do duše, uchvátí tvoje tělo. Ovládne tě. Posedne tě. Jediné, o čem Marianne nemůže lhát, je její jméno. Může se vyhýbat otázce, měnit téma... Ale nemůže o jméně lhát. Je to žena démona....“ /// Začátek navnadí. Čarodějka bez těla, co si vezme to vaše… Postupně se mi ale zdá hlavní hrdinka čím dál víc nesympatická a ještě k tomu blbá. Vůbec – ten casting není nic moc. Dějou se tady děsivý věci, ale když si o někom myslím, že je píča… A čekám, jestli to nabere nějaký tempo. Celkem později ano, ale zjišťuju, že nemaj co vyprávět. A zjišťujou to i tvůrci (7. epizoda má jen 37 minut). Dokoukám to, protože …prostě finále zajímavý celkem je, ale že bych nadšeně očekával pokračování… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Matka je strašidelná. 2.) Trochu píšu. A pronásleduje mě to. 3.) Thx za titule „lokeš“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()
Solidní žánrovka, u které je zatraceně cítit, že francouzský tvůrce se u duchařských hororů zvolna jen inspiroval, ale v podstatě si toho hodně natočil po svém. To je ale samozřejmě dobře, protože přináší do žánru konečně i nějaký ten humor. Navíc má i snahu o crossover a někdy v půlce seriálu jsem měl až pocit, jak kdyby ze seriálu nejraději udělal hororové Stranger Things. I když těžko soudit, jestli Stranger Things nejsou hororoví už sami o sobě. Nicméně Marianne je další seriálovou, hororovou a navíc Netflixovskou bombou, která se této internetové televizi povedla. Má nápad, má atmosféru, neotřelé herce, originální bretaňský venkov podobný skandinávské ponurosti a hlavně nápady, které si coby fanoušek duchařiny chcete prostě užít. ()
Kvalitativní revoluce pokračuje a hororový žánr se pomalu, ale jistě stává absolutním hegemonem i na poli seriálové tvorby. Po loňském The Haunting nám Netflix předkládá další mistrovské dílo, které sice nedosahuje Flanaganovy víceúrovňové komplexity, avšak zanechává mnohem hlubší emocionální vryp. Hned úvodní díl (Your Dreams) patří k tomu nejlepšímu, co bylo v dějinách hororového žánru natočeno. Hutná a téměř fyzicky nepříjemná atmosféra vygraduje do úderného závěru, jenž se vyznačuje rychlým sledem nejrůznějších vjemů. Samuel Bodin nám zde servíruje unikátní mix napětí, bizarnosti, děsu či lekání, který je co do diváckého prožitku srovnatelný třeba s Mother! či Ghostland. V následujících epizodách tempo seriálu lehce opadne a my tak v němém úžasu pozorujeme Bodinův obdivuhodný talent, kdy dokáže s neuvěřitelnou lehkostí nečekaně akcelerovat na nejvyšší strašící stupeň i z hororově antiklimatických situací. Navíc poté přichází epizoda číslo pět (You Left Her) a další ukázka hororové virtuozity. Návrat do dětských let přináší důležitý příběhový background zakončený vysoce sugestivní scénou posednutí, která nemá v historii žánru obdoby. K naprosté dokonalosti by Marianne potřebovala asi jen vyšší míru zralosti, jelikož se místy nedokázála vyvarovat občasných "cringe" momentů. Drobná vada na kráse. Potěšil mě otevřený konec s možností další série a coby zdejší hororový expert tak tomuto seriálovému počinu roku logicky uděluji pět hvězd. ()
Netflix společně s Francii si připravili chválený hororový seriál, ale mně bohužel příliš nesednul. Spisovatelka se vrací do svého rodného města, aby čelila ženě, která ji strašila 15 let. Brzy také zjišťuje, že knížku ,kterou napsala není fikce, ale realita. Námět je v pohodě a perfektní je také Mireille Herbstmeyer, která odpudivou bábu hraje dokonale, ale bohužel nedostane tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Seriál má slušně zvládnuto řemeslo, drží si slušnou atmosféru a creepy scény si berou to nejlepší od Wana ( Porod či zjevení z hlíny s knězem patří k tomu nejlepšímu), ale seriál má i slabší stránky. Postavy jsou velmi nesympatické a k žádné si nezískáte vztah ( Holky jsou ošklivé, kluci nejsou vtipní..), k násilí tu vlastně nedojde vůbec a od půlky seriálu se tempo, tak zpomalí, že u 6 dílu jsem usnul 3x a ke zbývajícím jsem se musel už hodně přemlouvat. Fanoušci duchařin a vymítání si na své příjdou, protože v rámci žánru momentálně nic lepšího dostupného není a to se nebojím uznat, ale je velká škoda, že seriál je lepší v jednotlivostech než v celku. Film by tomu slušel více. 60% ()
- Písnička, která hraje v epizodě, je „End Title: Film Noir“ od The Texas Chainsaw Dust Lovers. (Duoscop)
- Ve škole hraje „Hospital“ od Jonathan Richman & The Modern Lovers. (Duoscop)
- V autobuse hraje „Seventeen“ od Sharon Van Etten. (Duoscop)