Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Slavnou autorku hororů přiláká k návratu její rodné město, kde zjistí, že zlý duch, který ji trápí ve snech, teď dělá pořádnou spoušť ve skutečném světě. (Netflix)

Recenze (76)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem zatím jen první díl a jestli zvládnu další, je ve hvězdách. Janžurka je sice fajn, ale co naplat, je to prostě Janžurka. Na stará kolena už holt tolik nevyděsí, i když dělá, co může. (A teď vážně: Co chcete napsat k něčemu, co odhaluje demenci, nedostatek ambicí a totální prázdnotu současného filmového / seriálového horroru tak moc, jako Marianne?) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Marianne chvílemi umí být docela nepříjemná, ale ve výsledku, i když řemeslně se jedná o fajn pokoukání, nedokázal seriál úplně držet můj zájem. Poslední díly jsem dokoukával už v podstatě jen proto, že jich do konce příliš nezbývalo. A ne proto, že by mě zajímalo, jak to celé dopadne. Protože ono to nijak zvlášť dějově zajímavé není. Pokračuje se navíc ve francouzské neschopnosti představit jednu alespoň trochu sympatickou postavu. Všichni do jednoho jsou tam nesnesitelní, nesympatičtí, prostě Francouzi. A strašně mě štvalo to "listování" reprezentující časové posuny vpřed a vzad. A občasné komické vsuvky taky nepomohly. Hororově nejsilnější je Marianne ve scénách s posedlou stařenou, ta má ale bohužel o dost míň prostoru, než by bylo záhodno. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka, u které je zatraceně cítit, že francouzský tvůrce se u duchařských hororů zvolna jen inspiroval, ale v podstatě si toho hodně natočil po svém. To je ale samozřejmě dobře, protože přináší do žánru konečně i nějaký ten humor. Navíc má i snahu o crossover a někdy v půlce seriálu jsem měl až pocit, jak kdyby ze seriálu nejraději udělal hororové Stranger Things. I když těžko soudit, jestli Stranger Things nejsou hororoví už sami o sobě. Nicméně Marianne je další seriálovou, hororovou a navíc Netflixovskou bombou, která se této internetové televizi povedla. Má nápad, má atmosféru, neotřelé herce, originální bretaňský venkov podobný skandinávské ponurosti a hlavně nápady, které si coby fanoušek duchařiny chcete prostě užít. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„Marianne vypadá jako ty nebo já. Je to čarodějka. Nemá tělo, proto cestuje. Vstoupí ti do duše, uchvátí tvoje tělo. Ovládne tě. Posedne tě. Jediné, o čem Marianne nemůže lhát, je její jméno. Může se vyhýbat otázce, měnit téma... Ale nemůže o jméně lhát. Je to žena démona....“ /// Začátek navnadí. Čarodějka bez těla, co si vezme to vaše… Postupně se mi ale zdá hlavní hrdinka čím dál víc nesympatická a ještě k tomu blbá. Vůbec – ten casting není nic moc. Dějou se tady děsivý věci, ale když si o někom myslím, že je píča… A čekám, jestli to nabere nějaký tempo. Celkem později ano, ale zjišťuju, že nemaj co vyprávět. A zjišťujou to i tvůrci (7. epizoda má jen 37 minut). Dokoukám to, protože …prostě finále zajímavý celkem je, ale že bych nadšeně očekával pokračování… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Matka je strašidelná. 2.) Trochu píšu. A pronásleduje mě to. 3.) Thx za titule „lokeš“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix společně s Francii si připravili chválený hororový seriál, ale mně bohužel příliš nesednul. Spisovatelka se vrací do svého rodného města, aby čelila ženě, která ji strašila 15 let. Brzy také zjišťuje, že knížku ,kterou napsala není fikce, ale realita. Námět je v pohodě a perfektní je také Mireille Herbstmeyer, která odpudivou bábu hraje dokonale, ale bohužel nedostane tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Seriál má slušně zvládnuto řemeslo, drží si slušnou atmosféru a creepy scény si berou to nejlepší od Wana ( Porod či zjevení z hlíny s knězem patří k tomu nejlepšímu), ale seriál má i slabší stránky. Postavy jsou velmi nesympatické a k žádné si nezískáte vztah ( Holky jsou ošklivé, kluci nejsou vtipní..), k násilí tu vlastně nedojde vůbec a od půlky seriálu se tempo, tak zpomalí, že u 6 dílu jsem usnul 3x a ke zbývajícím jsem se musel už hodně přemlouvat. Fanoušci duchařin a vymítání si na své příjdou, protože v rámci žánru momentálně nic lepšího dostupného není a to se nebojím uznat, ale je velká škoda, že seriál je lepší v jednotlivostech než v celku. Film by tomu slušel více. 60% ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kvalitativní revoluce pokračuje a hororový žánr se pomalu, ale jistě stává absolutním hegemonem i na poli seriálové tvorby. Po loňském The Haunting nám Netflix předkládá další mistrovské dílo, které sice nedosahuje Flanaganovy víceúrovňové komplexity, avšak zanechává mnohem hlubší emocionální vryp. Hned úvodní díl (Your Dreams) patří k tomu nejlepšímu, co bylo v dějinách hororového žánru natočeno. Hutná a téměř fyzicky nepříjemná atmosféra vygraduje do úderného závěru, jenž se vyznačuje rychlým sledem nejrůznějších vjemů. Samuel Bodin nám zde servíruje unikátní mix napětí, bizarnosti, děsu či lekání, který je co do diváckého prožitku srovnatelný třeba s Mother! či Ghostland. V následujících epizodách tempo seriálu lehce opadne a my tak v němém úžasu pozorujeme Bodinův obdivuhodný talent, kdy dokáže s neuvěřitelnou lehkostí nečekaně akcelerovat na nejvyšší strašící stupeň i z hororově antiklimatických situací. Navíc poté přichází epizoda číslo pět (You Left Her) a další ukázka hororové virtuozity. Návrat do dětských let přináší důležitý příběhový background zakončený vysoce sugestivní scénou posednutí, která nemá v historii žánru obdoby. K naprosté dokonalosti by Marianne potřebovala asi jen vyšší míru zralosti, jelikož se místy nedokázála vyvarovat občasných "cringe" momentů. Drobná vada na kráse. Potěšil mě otevřený konec s možností další série a coby zdejší hororový expert tak tomuto seriálovému počinu roku logicky uděluji pět hvězd. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Žádnej meganátěr to teda rozhodně není, full house bych tomu nedal ani za černýho kocoura. Pár desítek ultra scary momentů a sexy čarodějnickejch scén (porod, hrob, křížová cesta aj.) to sice má, jasně, a příběh taky není úplně k zahození, ale není to nic novýho pod úplňkem (přece nenapíšu pod sluncem žejo). Navíc nemůžu dát maximální rank něčemu, kde se v těch nejnevhodnějších momentech dlouho zbytečně kecá o hovadinách (skoro dycky v autě), a kde se tvůrci rozhodli, že občas zabijou solidní spooky atmosféru totálně nevhodnýma komediálníma vsuvkama v doprovodu hudby jak z růžovýho pantera. Šlo to celý mnohem líp. Sem zvědavej na reparát. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám zmiešané pocity. A to zo všetkého. Nielen z príbehu ale aj z hlavnej protagonistky Victoire Du Bois. Raz sa mi páčila, raz som ju neznášal, raz bola zlatá, raz som ju mal chuť zabiť. Marianne v tele stareny bola vtipná, zaujímavá, odpudivá a strašidelná zároveň. Akonáhle opustila jej telo, už to nebolo tak dobré. Časti z obdobia detstva hlavných protagonistov v skutku nudili a boli skoro zbytočné. Niektoré strašidelné scény môžem pochváliť, ale i tak ma to hororovo neuspokojilo. Ale to už dlho nič. Neviem či moje neuspokojenie sa dá vysvetliť tým, že bolo cítiť, že je to francúzsky mini seriál, alebo preto, že to bol viac menej teen seriál. Každopádne na zabitie času to nieje tak zlé. Len nečkajte veľkolepé finále alebo nejaké šokujúce zistenie o čarodejnici Marianne. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som bol zo seriálu nadšený. Mal sľubný námet, vynikajúcu atmosféru a netradičné prostredie. Marianne v neskorších epizódach ale skĺzla k nevýraznému príbehu o lovení čarodejnice a miestami si sama zo seba nevhodným, priam až komediálnym spôsobom uťahovala ("vtipné" vskuvky s detektívom), čo niekomu mohlo sadnúť, no mňa to popravde iba otrávilo. SPOILER: Strach z hlavnej záporáčky sa mimochodom po smrti Madame Daugeron bohužiaľ úplne vytratil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na hodnotenie som čakal určite niečo lepšie. Odhliadnuc od toho, že mi bola hlavná hrdinka nesympatická, čo by ani nebol taký problém, tak obsahovo ma to vôbec nechytilo. Také bubákovanie o čarodejnici bez čarovania. Príbeh mal síce hlavu aj pätu, no bolo to predvídateľné a nezaujímavé. A záver mi už prišiel úsmevný - hrozný problém, fakt.... len aby sa pre pánajána vymyslelo niečo na pokračovanie. Strašenie nebolo zlé, miestami aj atmosféra bola fajn, hlavne keď ľudkovia boli na tom ostrove s majákom, no to je asi tak jediné pozitívne. Veľmi slabý priemer, ani poriadne neviem prečo som taký štedrý. 50/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororovka, která ukazuje, že Francouzi, jsou prostě jinde, než připosraní Američani. Hutná až nechutná atmosféra, zajímavé postavy a vývoj příběhu, který se neustále mění a divák se tak nezačne nudit. Seriálové překvapení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkně nablýskaný seriál o mladé spisovatelce. Trochu to připomíná 80 sátková klišé jako třeba hrátky se satanismem, motiv stěhování příšery do různých těl, hrdiny vyrovnávající se s traumaty minulosti. Moc se mi nedařilo sžít s hrdiny. Nablýskaných scén je zde spousta . Jsou samy o sobě často působivé, ale neskládají dohromady žádný souvislý celek. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Poriadne strašidelná francúzska pecka. Má to niečo z To, z Evil Dead, z Wretched, zo Ženy v čiernom a mnohých iných, ale popri tom to má aj svojský štýl, šmrnc a osobitú poetiku. Odporúčam, jeden z naj hororových seriálov čo som videl. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Horory mají skoro vždycky někde logický mezery, pokud jsou tam nadpřirozený jevy. Ale k tomu se ještě vrátím. Tady to celkem filmově funguje. Zvlášť ze začátku s tou zlobabou je to hodně strašidelný. Pak už se člověk trochu otrká a je toho míň, ale i tak mě bavilo koukat. Postavy až na detektiva nejsou teda moc sympatický, ale i to se dá. Vlastně moje nejzásadnější výhrada je, že Marianne někdy funguje jen přes cizí tělo, ale někdy dělá i sama fyzicky náročné věci, třeba někoho táhne nebo mučí. Pak ale nedává smysl, proč potřebuje ty těla. A taky to, že může být jen na jednom místě a přesun zabere dost času, ale zase jindy se přesune během chvilky, jen aby třeba vystrašila spisovatelku. Ale to už jsem u hororů zvyklej, tak si s tím moc nelámu hlavu. Vlastně nejvíc nelogický bylo, když mají pistoli, s tou chvíli střílí, pak ji položí, a když ji pak jeden zvedne, řekne mu hrdinka, že musí natáhnout závěr. To je ale blbost, vždyť tam musel být náboj v komoře... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy jsem se netajil tím, že nemám k francouzské filmové a seriálové tvorbě blízký vztah, občas se ale i francouzští filmaři blýsknou natolik, že je musím pochválit. A právě seriál Marianne se jim velice podařil, téměř po celou dobu jsem si užíval bezútěšnou, tísnivou atmosféru, slušné napětí i fungující příběh. Opravdu jsem nečekal, že by mě mohl hororový seriál (nota bene francouzský) takhle bavit, počítal jsem spíš s nějakou téměř slabomyslnou záležitostí, kterých je teď všude tolik. Spokojenost. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Děsivý že se bojím i napsat komentář že mě ta potvora přijde navštívit, strach na každém kroku, příběh temny že sám na záchod nepůjdu, herci skvělý až překvapivě. Nápad na horor dělo, doufám že mají v plánu to ještě prodloužit víc protože vidět ty její oči a mám strach zavřít ty svoje. Po delší době opět hodně kvalitní seriál. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První díl mě dost navnadil a já po dlouhé době zase zkusil dát nějaký seriál. Bohužel ani hlavička 'Netflix' nezabránila tradiční seriálové chorobě, která u něj postupně propukla. Ano, i Marianne trpí obvyklou seriálovou rozvláčností. Scénář (hlavně v druhé půli) je naprosto zbytečně naředěný a vyvatovaný tak, aby se z něho dalo uvařit aspoň těch osm ubohých dílů. A přitom podstaný děj by se v pohodě vešel do jednoho delšího celovečeráku. Ovšem první tři díly jsou příjemně temné a vzbuzují očekávání něčeho výjimečného, maman Daugeron má fantastickou tlamajznu i grimasy a maman Larsimon zase pěkná prsiska. A mínusy? Kromě postupné rozbředlosti mě ještě samozřejmě znechucoval povinně nám vnucovaný multikulturalismus (ano, i v bretaňské díře musí být černoch a rybaří tam Arabáči) a ani nesympatická a šeredná mužatka pro hlavní ženskou roli nebyla šťastnou volbou. Jediný důvod ke sledování zjevně plánované druhé řady je pro mě zvědavost, jestli Emmino bejby bude míšenec prvního stupně nebo ne, protože jeho otcovství je poněkud nejisté. Ale je to hodně slabý důvod a myslím, že případné další řady se odehrají bez mojí divácké účasti. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Marianne mi fúkla obrovský vietor do plachiet hororového nadšenia a dokázala navodiť veľmi nepríjemné pocity. Úvodné časti zniesli najprísnejšie kritériá a vďačíme za to najmä Mireille Herbstmeyer, ktorej démonické stvárnenie postavy navodzovalo zimomriavky. Tvorcovia neuniesli ťarchu hlavnej linky a nedokázali príbeh dostatočne obohatiť zaujímavejšími vedľajšími postavami a hoci každá časť mala svoje momenty, seriál som dopozeral zo zotrvačnosti. Technicky ide o mimoriadne vydarený projekt, kamera a strih sú na špičkovej úrovni. Marianne možno dieru do sveta neurobí, vďaka Netflixu sa však dostane určite k veľkému množstvu divákov... a to je dobre. 3/4* ()

Reklama

Reklama