Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi, které se odehrály během ruské vojenské intervence v Gruzii v roce 2008. Šindisi je vesnice nedaleko hlavního města Tbilisi, kde ruské okupační síly obklíčily gruzínskou armádu poté, co jim byl slíben mírový koridor. Rusové porušili dohodu o humanitárním koridoru v Šindisi, který i během války umožňoval pomoc zraněným a důstojný pohřeb padlých. Místo dohodnutého příměří jdou do útoku. Vesničané riskují své životy, aby zachránili zraněné gruzínské vojáky. Toto je příběh muže, který si neuvědomuje svou vnitřní sílu a stává se hrdinou v pravém slova smyslu. Gruzínské válečné drama Šindisi získalo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Cinemax)

(více)

Recenze (24)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Hodně civilně a syrově natočený film o části konfliktu v Jižní Osetii. Jakoby nezúčastněné nasnímání mu dodává na realistické atmosféře a uvěřitelnosti. Fajn je také ohraničení příběhu jen na jednu epizodu války bez nijaké rozmáchlé snahy zachytit co nejdelší časový úsek. Líbila se mi i exkurze do životního stylu zastrčené gruzínské vesničky a nepopsatelná znepokojivá hudba. Mínusem jsou občasné trochu zvláštní střihy a posuny příběhu. K tématu národnostních válek v bývalém SSSR asi první film, co jsem viděl a musím říct, že pár věcí mi pomohl pochopit. Dojem velice dobrý. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Slušně natočené válečné drama s několika opravdu silnými momenty, které má i poměrně velkou výpovědní hodnotu. Když už pro nikoho jiného, tak pro Gruzínce tedy určitě. Nicméně ve filmu se najde také pár hluchých míst, takže jsem jako nezasvěcený divák chvílemi neudržela plnou pozornost. Ačkoliv dávám přednost komorněji laděným snímkům, k nimž se dá Šindisi bez okolků zařadit, tak jsem se nějak nedokázala vcítit do žádné ze zobrazovaných postav. (60%) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V první třetině snímku jsme svědky krvavého střetu ustupující gruzínské jednotky a ruské armády, která nečekaným úderem sevřela Gruzínce do smrtících kleští. Víc než fandové velkých epických válečných příběhů si ale na své přijdou ti, kdo upřednostňují komorní intimní filmařinu se smyslem pro atmosféru. Ta má v Šindisi tíživý rozměr. Je to film o hořkosti porážky, o přežívání, solidaritě a síle neokázalého, ale zarputilého vzdoru. Vyvrcholením je pak absurdní svatební hostina bez známek spontánnosti a veselí, zato za přítomnosti velení ruské divize, která se na svatbu pozvala sama a dost dobře se nedá odmítnout. Válka Gruzie s Ruskem byla jednou z nekonečného koloběhu konfliktů, kterými se už 250 let pokouší Kavkazané vymezit vůči mocnému sousedovi na severu a uspořádat poměry v rámci neobyčejně komplikované etnické struktury obyvatel Kavkazu. Šindisi je malý, ale na poměry Gruzie mimořádný film. Celkový dojem: 80 %. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Čas od času si jako guilty pleasure pustím film o nějaké válce na blízkém východě, kde sympatičtí američané střílí do anonymních teroristů v turbanech a užívám si to jako neproblematickou adrenalinovou jízdu. Takhle se na Šindisi dívat nejde. Je tu dlouhá a silná akční sekvence, ale tím, že se tu umírá v roce 2008 v reáliích východoslovenské vesnice, to všechno hrozně hořkne v puse. Moc mě taky potěšila režie, která je hodně nedoslovná a spoustu věcí vás nutí odtušovat. A konečně je tu taky skvěle vykreslený ten svět kontrastů, kde se na jedné vesnické silnici míjí ruské tanky, drahá auta pravoslavných popů a vesnické žebřiňáky. První hodina je skvělá, pak filmu trochu spadne řetěz, ale posledních pár minut je tak správně nepateticky bolavých, že mě to zarazilo do židle. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čistě, bez emocí, chladně. Navíc s jednou hodně slušnou válečnou scénou, která nám přiblíží válku v Gruzii a nebude to rozhodně nic hezkého. Po dlouhé době jsem měl pocit, jako kdybych ve válce byl. Škoda, že rozpočet byl gruzínský a tak se film ve výsledku přiklonil spíše k tomu dramatu. I to drama je ale neskutečné. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu zazní píseň „Psalm 50“ od Seraphima Bit-Kharibiho. (Duoscop)

Reklama

Reklama