Reklama

Reklama

Colectiv

  • Česko Kolektiv (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2015 si požár v bukurešťském klubu Colectiv vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy na to začnou v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Poté dá jeden z lékařů echo týmu investigativních novinářů. Jedno odhalení střídá druhé, když začnou novináři odkrývat obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Nový ministr zdravotnictví po svém jmenování nechává nahlédnout pod pokličku nejen svého úsilí o reformu zkorumpovaného systému, ale také překážek, jimž je nucen čelit. Dokument Collective, který sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky, nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Přesně mířená dokumentární rána na solar, která je už po prvních dvaceti minutách stokrát hustější a výživnější než celá metanolová aféra. Co začíná jako totální průser jedné rumunské nemocnice, končí v absolutní deziluzi o tamním zdravotnictví vůbec, prolezlém prostřednictvím státního aparátu skrz na skrz korupcí, podvody a lhaním. Geniálně realizovaná observace investigativních novinářů, nořících se navzdory anonymním výhrůžkám do zákulisí pohádky o tom, jak by socialistické zdravotnictví mělo léčit lidi, ale místo toho je zabíjí. Na náladě to nikomu nepřidá, ale o to důležitější je, že takovéto věci vznikají. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Colectiv” bol nočným klubom v hlavnom meste Rumunska, čiže v Bukurešti, kde 30. októbra, to jest v piatok, v roku 2015, počas hrania koncertu metalcoreovej skupiny "Goodbye to Gravity" , konkrétne pri príležitosti vydania nového albumu "Mantras of War" , došlo k mimoriadne tragickej udalosti... Pyrotechnika kapely pozostávajúca z prskavých ohňostrojových sviečok zapálila horľavosť klubu. Následný požiar v spojení s otrávením sa toxínmi uvoľňovanými z horiacej peny, dvojako zapríčinilo najmä to, že hneď na mieste tragédie zhorelo zaživa, alebo sa skrátka udusilo 27 mladých ľudí a ďalších 180 bolo zranených, pričom z tohto množstva popálených pacientov, ešte behom štyroch nasledujúcich mesiacov, zomrelo ďalších 37 ľudí v nemocniciach všade po Rumunsku. Spolu to celkovo vychádza až na 64 obetí, čo sa zaraďuje k vôbec najsmrteľnejším požiarom v histórii krajiny. Masové protesty proti korupcii spojenej s požiarom viedli k rezignácii rumunského predsedu vlády, Victora Ponta, a i napriek tomu to šéfredaktorovi športových novín "Gazeta Sporturilor," Catalinovi Tolontanovi, očividne stále nestačilo, a preto sa za asistencie týmu investigatívnych novinárov, začal(i) vŕtať v obzvlášť závažnej kauze, ktorá v podstate rozkrýva naprosto neuveriteľné skutočnosti. Vysvetlím. Totižto sa zistilo, že firma Heri Pharma, ktorá vyrába dezinfenkciu, prehnane, až 10 násobne (z)riedila dezinfenkčné prostriedky, ktoré sa potom distribuovali do cca 350 nemocníc všade po krajine, kde súčasne ležali i postihnutí pacienti z danej udalosti. Tým pádom sa začali po nemocničných oddeleniach roznášať všelijaké bakteriálne infekcie, vďaka čomu začali úplne zbytočne umierať pacienti, a to ešte určite nie je konečný súčet všetkých zlyhaní... ! V druhej polovici sa do diania taktiež zapojil i novopečený minister zdravotníctva, Vlad Voiculescu, ktorý pokým má ešte nejaký čas, sa pokúsi čosi urobiť so vskutku ozaj nezávideniahodnou situáciou... / Rumunsko jednoznačne patrí medzi najviac skorumpované štáty členských krajín EÚ, pričom ani Slovenská republika nie je na tom o moc lepšie. Iba o pár priečok vyššie, čo je takmer to isté ! Ak by sa i u nás našiel niekto rovnako odvážny, ako povedzme, rumunský kameraman - dokumentarista, Alexander Nanau, boli by sme opäť nemilo prekvapení, na čo by sa zase prišlo... ? Nakrútil, t. j. režíroval, produkoval, zostrihal, či si aj napísal vlastný scénar, ale predovšetkým snímal udalosti priamo v "tesnej blízkosti" , kedy som býval pomerne veľmi často znepokojeným divákom, až pomaly rozhorčeným, ako je toto vôbec možné v "modernej Európe" ? Dokument, ktorý vydesí oveľa viacej, než Čeľuste s Votrelcom dohromady, pretože v tomto prípade sa jedná o realistický hororový thriller v priamom prenose ! ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Těžká záležitost. Člověk se spíše divý, že něco takového je i v 21. století možné. Že někdo nedokáže vyřešit popáleniny. Ale co už. Asi extrémním bizárem na tom je, že o pochybení musí informovat deník Sport. Navíc něco, co absolutně rozložilo Rumunsko a dle ohlasů i některé části světa, je v rámci zpracování, tak nezáživný až to bolí. Občas to i trochu přestane připomínat dokument. Bohužel. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Konečně o sobě rumuni natočili něco pravdivýho a hned je z toho nominace na Oscara. Korupce je v Rumunsku asi tak rozsáhlá, jako doping u bulharskejch vzpěračů, ale tohle bylo tak velký, až to bylo věrohodný. Paradoxně největší korupční aféru v zemi vytáhl na světlo světa sportovní denník. Trvat to hodinu, je to akorát, ale téměř dvě!? Byl jsem z toho ke konci docela uzívanej, takže jen tři pecky. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

[VIDĚNO 20.4.] "Když se tisk podrobí autoritám a úřadům, budou autority a úřady s občany zacházet špatně. To se stávalo a bude stávat vždy, po celém světě. A teď se to naneštěstí stalo i nám." ________ Přesně tyhle typy kauz a pofidérních machinací, kdy stát skrývá před svými občany pod pokličkou víc delikates než by bylo zdrávo, mě imrvére usvědčují v tom, proč moje inklinace k anarchismu a všeobecný nedůvěře vůči institucím a autoritám nejsou jen tak bezdůvodný. 'Colective' je totiž strhující observační dokument, který nekompromisně a zcela bez příkras odhaluje hluboce zakořeněnou korupci v administrativě rumunský vlády a její konexe s mafiánskými strukturami v otázce neefektivity veřejného zdravotnictví - tento impulz vyvolal brutální požár ve stejnojmenném bukurešťském klubu Colectiv jež si vyžádal nad 180 zraněných a 27 mrtvých, následná totální ignorance ze strany vlády, což vyústilo v masový protivládní demonstrace. Dokument velice sugestivní paralelní optikou sleduje tři příběhové linky - komplikovanou práci investigativních novinářů, dopad onoho požáru na život přeživších, a litý boj nově zvoleného ministra zdravotnictví za liberální stranu PLUS proti byrokratický vládě sociálních demokratů.... 'Colective' je tak v rezoluci naprosto evidentní exemplární důkaz toho, že nezávislá novinařina/investigativní žurnalistika a rezistence společnosti proti bezpráví ze strany státu jsou nezbytným pilířem ochrany liberální demokracie v dnešních časech, kdy se do čela světových mocností dostávají populističtí autoritáři - z praxe lze namátkou vyjmenovat pár magorů co dosud usedli na trůn: Trump, Putin, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski, Erdogan, Lukašenko, Maudi, u nás duo Zembiš - a potažmo lze vyjmenovat pár dalších pazmrdů, kteří touží po autokratický formě vlády: Okamura, Kotleba, Le Pen, Salvini, etc. - kteří jsou schopni bezskrupulózně kráčet i přes mrtvoly a bezproblémově na denním pořádku porušovat základní lidská práva. Film má totiž ve svým hořkým závěru velmi hodnotný poselství vypovídající o tom, jak je důležitý, aby i mladá generace chodila pravidelně volit a aktivně se angažovala a participovala v politickým dění.... [#OSCARS2021] ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první rumunský film, který byl nominován na Oscara. (Homerking)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. září 2019 na filmovém festivalu v Benátkách. (Homerking)

Související novinky

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (více)

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

30.04.2021

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům zdarma projekci filmů Chlast, Corpus Christi a Kolektiv. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června na základě… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (více)

Reklama

Reklama