Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná série z produkce britské ITV vychází ze skutečného kriminálního případu, který ve své době otřásl celou Británíí. V brzkých ranních hodinách v sobotu 19. března 2011 zmizela beze stopy v ulicích Swindonu v jihozápadní Anglii dvaadvacetiletá Sian O’Callaghanová, která si vyšla s kamarádkami do jednoho z klubů v centru města. Vyšetřování jejího zmizení od samého počátku vedl detektiv Stephen Fulcher. Zkušený policejní důstojník vycházel z hypotézy, že Sian se stala obětí únosu a je držena proti své vůli na neznámém místě. Jako svou prioritu si stanovil zajištění jejího bezpečného návratu k jejím blízkým a tomuto cíli podřídil všechny své kroky, čímž si způsobil nemalé problémy. Kriminální thriller, který se postupně vyvíjí v komplikované soudní drama, se vedle samotného vyšetřování a detektiva Fulchera soustředí také na nejbližší rodinné příslušníky, zasažené zločinem a klade si nelehké otázky po podstatě spravedlnosti, na něž neexistují snadné odpovědi. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (7)

Přiznání (2019) 

Série se dá rozdělit do několika mikro sérií. První dva díly se zabývají samotným vyšetřováním, které se mnohdy dost táhne, a i na poli dvou dílů dokáže nudit. Od třetího dílu se dostáváme k soudnímu procesu, kde se postupně ukazují chyby ve vyšetřování, a jejich následky na samotný výsledek soudu. Do popředí se tak dostávají i postoje jednotlivých zúčastněných a začíná se klást důraz na charaktery pozůstalých a kriminalistů. Závěrečné dva díly se pak zaobírají následným vyšetřováním v rámci policie a soudním procesem, který proběhl až několik let po vraždě. Ani jeden z těch šesti dílů nedokáže dostatečně nadchnout a vtáhnout do děje. Freeman je herecky stabilní, ale některé z vedlejších postav jsou občas otravné, a nedokážete se tak dostatečně vcítit do jejich traumat. Dokumentární styl občas spadá do až přespřílišného vyprávění a začínáte si říkat, že by možná stačilo i o jeden až dva díly méně. ()

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Tak copak to tu máme, Britská Pustina??... Zmizelá dívka, spodina společnosti, špatně určený podezřelý... Jako bychom to už všechno někde viděli. Nálepka podle skutečné události zatím nijak nedostává svému jménu. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Vyšetřování nevyšetřování stojí dost na místě, ačkoliv se sice najde další podezřelý, tak se nijak neposuneme dopředu. Většina postav kromě Freemana zatím postrádá smysl v kontextu celého díla, tak se to zlepší v dalších částech. ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

No vida, tak frajer z minula to fakt udělal, a přiznal se... Aha, tak vlastně nepřiznal. A pak zas jo, ale jen k něčemu. Zatím nejlepší díl. První část dílu s ježděním po mrtvolách zatím nejzdařilejší částí série. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

Freeman je v tomto díle trochu upozadněn a do popředí se dostávají obě pozůstalé rodiny. Za mě z větší míry dost otravné osobnosti u pozůstalých z druhé vraždy, a o něco snesitelnější u první vraždy. Hlavní linka se až tolik neposouvá. Dojde sice k dalším soudním líčením, i rozsudkům, ale nepřišlo mi, že by se celý díl nedal o něco zkrátit, potažmo propojit s předchozím. ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

Zase se změnil styl, a tentokráte je vyšetřován pro změnu Freeman, kvůli svým údajným pochybením. Formou už se pomalu dostáváme skoro k dokumentu, a kamera k tomu také někdy sklouzává. Případ jako takový se zdá už definitivně vyřešený. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

Závěrečná tečka série, kdy je v závěru řešeno, že některý zúčastnění se stále snaží bojovat za změny v rámci policie. Některé věci se nechávají otevřené, takže si lze jen domýšlet, že manžel jedné z pozůstalých je potenciálně dalším kriminálníkem, tentokráte v oblasti domácího násilí... ()

Reklama

Reklama