Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná série z produkce britské ITV vychází ze skutečného kriminálního případu, který ve své době otřásl celou Británíí. V brzkých ranních hodinách v sobotu 19. března 2011 zmizela beze stopy v ulicích Swindonu v jihozápadní Anglii dvaadvacetiletá Sian O’Callaghanová, která si vyšla s kamarádkami do jednoho z klubů v centru města. Vyšetřování jejího zmizení od samého počátku vedl detektiv Stephen Fulcher. Zkušený policejní důstojník vycházel z hypotézy, že Sian se stala obětí únosu a je držena proti své vůli na neznámém místě. Jako svou prioritu si stanovil zajištění jejího bezpečného návratu k jejím blízkým a tomuto cíli podřídil všechny své kroky, čímž si způsobil nemalé problémy. Kriminální thriller, který se postupně vyvíjí v komplikované soudní drama, se vedle samotného vyšetřování a detektiva Fulchera soustředí také na nejbližší rodinné příslušníky, zasažené zločinem a klade si nelehké otázky po podstatě spravedlnosti, na něž neexistují snadné odpovědi. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kvalitný seriál, ako sa to v krimi britskej produkcii často stáva, ktorý však niekedy vzbudí ten pud zúrivosti, aká je spravodlivosť stále slepá. Násobný vrah sa vám prizná a privedie vás k dvom telám, jedno z nich dokonca po rokoch. Myslíte si, že je to v suchu. Ale kdeže! Nastúpia debilní právnici a súdy, ktorí nakoniec súdia vás za to, že ste neprečítali obžalovanému práva a vlastne ten chudák vrah je obeť. Na hlavu postavená liberálno-demokratická spoločnosť, ktorá robí z páchateľov obete. A to nie je vec minulosti. To je prípad z roku 2011 a podobné prípady sa dejú každý deň. Spravodlivosť by mala byť založená na odsúdení zjavných zločincov, ale právne skulinky pracujú vždy v prospech psychopatov. Tu to našťastie dopadlo ešte dobre. Ale koľko síl bolo treba vynaložiť... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Krátký, ale úderný a hutný seriál. Detektivka, která se po první třetině stane brilantním soudním a společenským dramatem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět je bomba, o tom žádná, ale v tom provedení mi chybělo trošku víc důrazu na originálnost, abych si mohl říct, že koukám na něco vysloveně dobrého. Martin Freeman je určitě dobrej vyšetřovatel, on je vlastně dobrej všude, kde se zjeví. Horší je to ale s tou kamerou, která zřejmě chce odkazovat na oblíbený dopolední pořad ze Západního Německa - Lenssen a spol. Mně to strašně vadilo. Vyklepané, rádoby v tématu, takovej ten druh kamery, co kmitá divákovi před očima a snaží se vytvořit důraz na skutečnost, jako kdyby divák byl přímo u dění. Hodně jsem s tím bojoval a když už jsem to přijal, tak jsem vlastně bojoval s tím, že s tím případem Angláni brousí kudlu docela dlouhou dobu a mohli by to típnout klidně o dva díly dříve. Námětem precizní a přesné, leč zpracováním lehce okoukatelné. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Definitivní komentář doplním po posledních dvou dílech, ale už teď předpokládám, že ani ty mne nezklamou. Jestli mne to o něčem přesvědčuje, tak o tom, že ani v Británii právo v první řadě nehájí spravedlnost a ti, kteří ho uplatňují, často hájí především sami sebe. A ten, který chtěl mít především čisté své svědomí, že případ opravdu důsledně vyšetřil a že jiné zločiny nezůstanou nevyšetřené, čelí perzekuci. Bezmoc je největším zdrojem vzteku. Edit: Po dokoukání dojem zůstává stejný aneb právní systém slouží především právnímu systému více než lidem zjevně všude na světě. Opravdu se mi chvílemi otevírala kudla v kapse, zvláště když Fulcher byl perzekvován, zatímco s vrahem bylo nakládáno div ne jako s obětí systému. Má to alespoň částečně dobrý konec (ne pro oběti, samozřejmě), ale stejně mi potom bylo dost mizerně. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Presne takto má vyzerať kriminálka o dokazovaní viny, pričom v konverzáciách sú Briti doslova top v rámci žánru. Výborná vec, chcel som dať štyri, no dám piatu kvôli dokonalému vykresleniu tých nekompetentných dementov, ktorí takmer s pravidelnosťou sedia na kompetentných miestach a od stola za nechutného chlípania kávy či chrumkania Horalky, rozhodujú o veciach, s ktorými prakticky nikdy nemali žiadne skúsenosti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jak je u anglických kriminálek zvykem, ani tentokrát nejde o klasickou detektivku, jako spíše o rekonstrukci skutečného případu. Pět dílů by asi stačilo ale pořád herecky vynikající s výborným scénářem. Bohužel napětí chybí a přeci jen zde nechybí zbytečná výplň, zpomalující průběhu jinak poutavého příběhu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Martina Freemana totálně miluju tečka. A dabing Davida Švehlíka byla skvělá volba. K seriálu nemám od první části sebemenší výhrady, kromě vydařeného zpracování reálné, příšerné předlohy zdůrazním, že Imelda se Siobhan zahrály mrazivě silně, vlastně každý, kdo se v seriálu mihl, tam byl přesný, forma mi seděla a pocit hnusu zůstává. Obdivuji osobní sílu a odhodlání, kterou předvedla maminka Rebeky, na tohle by neměl energii každý. A Fulcher je taky borec. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Boj proti systému v britských barvách. 1)  Spoiler. To špatné zde představuje zkostnatělý právní systém bazírující na formalitách, kvůli jejichž nedodržení nejenže nedojde k patřičnému odsouzení pachatele, ale naopak dojde k odsouzení vyšetřovatele._____ 2)  Je třeba předeslat, že v Británii v bojích policie s irskými separatisty (kromě Španělska žádná evropská země nemá podobnou zkušenost) docházelo celkem logicky i k mnoha porušením práva na straně policie. Irské nebezpečí pominulo, zdá se, a tak aktuální předpisy se snaží podobným případům předcházet. Jejich slepé dodržování spolu s laxním výkonem služby některých policistů pak vedly k zobrazeným událostem._____ 3)  Jak je patrné, seriál není detektivka, i když tak začíná, ale společensky kritické dílo podle skutečné události. No alespoň že anglická demokracie je schopna této sebereflexe._____ 4)  Konec mě zklamal, ale očividně je ze života._____ 5)  Zaujal mě přitažlivý 41letý Joe Absolom (vrah Halliwell). ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Dokumentární forma, výborné zpracování, náročné a nosné téma. Skvělé. Herci také skvělí. Freeman skvělý :-). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre zpracovany kriminalni serial, natoceny podle skutecnosti. Velmi dobre herecke vykony a atmosfera. Osobne me ale vice bavila prvni polovina, kdy se patra po Sian, jak vysetrovani policejniho dustojnika. Celkove ovsem povedeny serial. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Všeobecně se dá říct, že na filmové příběhy natočené podle skutečných událostí se vždycky ráda podívám, už jen z toho důvodu, že se často dozvím něco, o čem jsem do té doby neměla tušení. Ale konkrétně u Přiznání jsem se místy krapet nudila. Navíc mě úplně neuspokojilo závěrečné soudní přelíčení, mohlo být určitě o něco propracovanější. Na druhou stranu musím uznat, že řemeslně se jedná o velice dobře zvládnutý počin. S celkovým hodnocením však jdu o hvězdičku níž, než jsem měla původně v úmyslu, protože je to takový ten seriál na jedno zkouknutí a dost. (65%) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

druha polovica serialu bola len a len o "pravach a povinnostiach" o vplyve štatnych uradníkov a byrokratickych povinnostiach napomahajúcich advokatom a zločincom, bolo to nudné, stačilo posledne tri diely zhrnúť do jedného. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, tak i ve Velké Britanii se dějí věci, které jako by vypadly ze "Záhad Josefa Klímy", které když člověk sleduje, jak se mu občas dělá špatně z toho, co je všechno možné a většinou nenapravitelné. Celou serii vyzdvihují především skvěle civilní Freemen a Staunton ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Námět je vynikající, stejně tak obsazení, ale v porovnání s mnoha jinými minisériemi tohoto typu (nejen britskými, ale přece jen zejména), Přiznání z toho vychází jako jasný nevítěz. Nicméně, stopáž je zvolena úplně akorát (nepřesahuje padesát minut), zpracováno je to téměř perfektně a finále má opravdu sílu. Každý den mě vtáhl a ve výsledku jsem opravdu velmi spokojen, ale jsem taky zmlsaný o fous kvalitnějšími produkcemi. Přiznání přesto stojí za pozornost, a zdaleka ne jenom proto, že jde o skutečnou, velmi nepříjemnou událost. Je to prostě dobré a na jeden zátah by to možná bylo ještě o něco lepší. 80%. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Perfektní, vyzrálej seriálek bez senzacechtivosti. Víc mě bavila první polovina odhalující zločin, než ta druhá soudní, kde zdravej rozum zrovna nevládl. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série se dá rozdělit do několika mikro sérií. První dva díly se zabývají samotným vyšetřováním, které se mnohdy dost táhne, a i na poli dvou dílů dokáže nudit. Od třetího dílu se dostáváme k soudnímu procesu, kde se postupně ukazují chyby ve vyšetřování, a jejich následky na samotný výsledek soudu. Do popředí se tak dostávají i postoje jednotlivých zúčastněných a začíná se klást důraz na charaktery pozůstalých a kriminalistů. Závěrečné dva díly se pak zaobírají následným vyšetřováním v rámci policie a soudním procesem, který proběhl až několik let po vraždě. Ani jeden z těch šesti dílů nedokáže dostatečně nadchnout a vtáhnout do děje. Freeman je herecky stabilní, ale některé z vedlejších postav jsou občas otravné, a nedokážete se tak dostatečně vcítit do jejich traumat. Dokumentární styl občas spadá do až přespřílišného vyprávění a začínáte si říkat, že by možná stačilo i o jeden až dva díly méně. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Solidní počin britů na poli krimi a soudního dramatu. Příběh podle skutečných událostí je ukázkou nedokonalosti zákonů o policii, které ochraňují obviněné před policisty i když se přiznají ke zločinu. Chvílemi absurdní divadlo ze kterého se chce jednomu řvát vzteky a kdyby to nebylo opravdu ze života, tak by si musel myslet, že to tentokrát scénárista fuckt přehnal. Za mě 88% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenapadny, ale velmi kvalitny britsky kriminalny kus vykreslujuci skutocne udalosti po zmiznuti jednej mladej zeny v Anglicku. Freeman ma od Farga a Sherlocka neustale presvedcuje o svojich kvalitach. Velmi slusne zrezirovane, s vybornymi hercami, atmosferou a silnym odkazom samotneho vysetrovatela v zavere. Dva diely ma vsak velmi silne iritovali a divacky rozhorcili, to vsak bolo len prirodzenou reakciou na vykreslenu nespravodlivost a bezmocnost. Odporucam. Vyborna zalezitost. 85% a velmi silne stvorhviezdie. Freeman samotny 100% ()

Reklama

Reklama