Reklama

Reklama

Podle románu autora Čelistí vznikl v roce 1996 napínavý horor s hvězdou televizních seriálů Williamem Petersenem (Kriminálka v Las Vegas, Beze stopy). Přímořské letovisko Graves Point zažívá jednu z nejhorších sezón své historie. V pobřežních vodách se množí tajemné útoky na rybáře i turisty a celá oblast se obává přítomnosti lidožravého žraloka. Mořský biolog, doktor Talley, však zná děsivou pravdu. Na obyvatele dosud pokojného městečka útočí obří hlavonožec a je na nich samých, aby se s ohrožením vypořádali. Když je však ulovena velká krakatice a útoky nepřestávají, pochopí i ten poslední pochybovač, že v moři číhá něco obrovského. Něco, co má velký hlad… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Uff, tříhodinové trápení skončilo. Tedy že jsou krakatice velké, to je známo, ale že by byly takhle krvelačné směrem k lidem? Hmm, dejme tomu... Každopádně mě tenhle TV film místy dost nudil, přeci jen téma nenažrané mořské obludy už bylo ve filmech obehráno mnohokrát a těžko v něm hledat nějaké inovace, takže se opakují zaběhané stereotypy. Herecké výkony odpovídají televizní produkci, dialogy jsou místy přihlouplé, ale to (jak naznačuji výše) plyne z té klišovitosti. Aspoň že na tu Melissu Crider se dalo koukat... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na všetko odpoveď nie je. To je proste more.“ Asi by nebolo príliš fér porovnávať to s (filmovými) Čeľusťami. Je tam jeden robustne príšerný počítačový záber uprostred, ale trvá len pár sekúnd. Inak je ústredná „beštia“ stvárnená dobre. Síce sa väčšinu času rafinovane ukrýva v tme, šere a náznakoch (čo ostatne v hororoch funguje na výbornú už od dôb Votrelca... alebo Čeľustí, ehm), ale keď už sa objaví v plnej svojej kráse, je to skutočne niečo, čo budí rešpekt a strach. Kniha Beštia sa mi páčila viac, ako kniha Čeľuste, ale film Krakatica sa mi páčil menej, ako film Čeľuste. Ani on síce nebol zlý, len to proste nebol ten oscarový biják, diabolsky natočený, ani plný kultových scén. Je to „iba“ veľmi solídna televízna (skoro trojhodinová) miniséria s fajn kastingom v čele s Williamom Petersenom (Mladé pušky 2). Ku koncu ma to už každopádne dosť nudilo a trocha ma otravoval mdlý románik. Autor knižnej predlohy, Peter Benchley, sa podieľal na produkcii. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Krakatice, Mamba, Chřestýši, mravenci Marabunta - v dětství moji největší hrdinové, musel jsem vidět každou reprízu, oči přibité k obrazovce:) Z nostalgie nemůžu jít pod tři hvězdy... 50% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Peter Bradford Benchley je americký spisovateľ, ktorého román "Čeľuste" sa stal v roku 1975 predlohou kultového rovnomenného filmu Stevena Spielberga. Film som videl mnoho krát, ale knihu som ešte nečítal. No nie je to tak dávno, čo som prelúskal Benchleyho román "Beštia" o obrovskom hlavonožcovi. Ten sa tiež dočkal svojho filmového spracovania. V roku 1996 vznikol dvojdielny televízny snímok "Krakatica". Film sa v mnohých detailoch odkláňa od knihy, no i tak sa jedná o dosť dobrú televíznu adaptáciu. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který má tu výhodu, že předloha pochází od stejného autora jako Čelisti, a může se tak se smíchem vyhnout přirovnání "Jen napodobenina Jaws". Kdybych si měl vybrat, jestli mít větší strach ze žraloků nebo těchhle slizkých hlavonožců, plžů, mlžů a bůhvíčeho dalšího, rozhodně bych se raději koupal ve společnostil velkých bílých. Potěšili mě herci i celkem svižná a zručná režie, rád bych se na film podíval vcelku a ne rozdělený do televizních dílů přerušovaných ještě ke všemu reklamami. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem fungující televizní snímek s nezapomenutelnou atmosférou strachu a prkenným Petersenem. Jo, časy před C.S.I.... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Objevil se tady v tu dobu neprilis znamy William L. Petersen, ktery dneska valcuje vsechny televizni stanice jako Gil Grissom a je nejdrazsim serialovym hercem. I taky ukazal, ze je vynikajicim hercem a jeho cesky daber Vladimir Benes je jako bratr, tihle dva si byli souzeni. Na TV film je to skvele, videl jsem pouze dve casti, ale to myslim bohate staci! Vidim v tom predobraz v Celistech, ale vzdyt tyhle vsechny film yjsou na jedno brdo, takze je to fuk. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Chapadla lepší čelistí. Ano, je to dokonale provařený motiv, některé scény jsou přímo vykrádačky jak z Čelistí, tak z některých jiných "beast" filmů, ale co. Trpím drobnou slabostí pro krakatice. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem se u toho filmu děsil a připadal mi téměř dokonalý. Výborná práce po všech stánkách,doma mám i knihu,kterou sjem četl a jsou tu sice rozdíly. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Na televizní poměry velice solidní. Se vším, co k televizním projektům patří, včetně častých přechodů přes zatmívačky, do kterých se snadno stříhají reklamy. To časté srovnávání s Čelistmi je docela na místě, protože oba filmy o vraždících mořských potvůrkách jsou totiž natočené podle předloh stejného autora a Peter Benchley se evidentně nesnažil vytvořit příběhu o vraždících kalamárech alespoň trochu odlišnou dějovou kostru, takže i tady máme slizkého byrokrata, který se do poslední chvíle snaží všechno udržet pod pokličkou (jak jinak než v zájmu města), nadšeného biologa a posledního spravedlého, který se musí se zvířetem utkat. Tímto hlavním hrdinou je las vegaský všeználek Wiliam L. Petersen, který zde odvádí solidní výkon. To všechno se dá prominout, ale hlavní problém je jinde. Jde o to, že Krakatice v podstatě není horor. Jednak je to dáno dlouho stopáží, ale hlavně je to tím, že o drajvu Čelistí si může nechat jenom zdát. Celé to působí jako konverzační drama o lidech z malého městečka, na jehož pozadí sem tam stáhnou obří chapadla nějakého nešťastníka pod mořskou hladinu. Ve výsledku se tak jen kecá a kecá, dost často o ničem a tyto ukecané scény jsou často propojovány záběry, jak se něco plazí po mořském dně. To hrůzu opravdu nenahání. Ve výsledku musím za slušné herce, povedené triky a především z nostalgie udělit tři hvězdy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Slušné. Rovnako ako preldoha, je to variácia na ČEĽUSTE. Ale je to v pohode TV film. Finále je dokonca prekvapivo veľkolepé... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podle stejnojmenné knihy Petera Benchleyho, který je i autorem Čelistí. Takže se očekávalo dílo se stejným úspěchem. Jenže je tomu skutečně tak? Nemusíte být ani pozorným divákem a všimnete si velké podoby mezi těmito filmy. Samozřejmě Krakatice částečně kopíruje děj i některé scény z Čelistí (jen namátkou: mořský biolog, dráp (minule zub), mrtví potápěči, zbytky velryby na pláži, zabití špatného zvířete, atd… Je toho celkem dost. Jde vlastně o film pro televizní účely což se projevilo i na rozpočtu. Film je tři hodiny dlouhý a v televizi ho často dávají ve dvou dílech. Nic méně musím podotknout,že kdyby se to zhruba o 30-40 minut zkrátilo, vůbec by to nevadilo a filmu asi i pomohlo. To však nic nemění na tom, že mám Krakatici velice rád a dodnes patří mezi moje srdeční záležitosti. Vždyť já na ní po boku Čelistí a Orcy vyrůstal a pořád je řadím mezi svoje TOP horory se zvířecí tématikou. Efekty samotné mě však moc nepotěšili. Filmaři podobu samotné Krakatice však dost odflákli. V některých záběrech vypadala spíš jako gumová loutka, která se pod náporem vody celá prohýbala a to nemluvím o jejím až moc okatém digitálním vzhledu. I přes ty zápory se totiž na Krakatici vždy rád podívám znovu. 60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle formát možná nepovalí na kolena, ale ani nijak neznechutí. Je to prostě sázka na klasiku. I proto možná Benchley použil formát Čelistí znovu, jen místo žraloka použil jiného mořského tvora. A stejně tomu je i ve filmové verzi. prostě starý prověřený formát, u kterého se nudit nebudete, i když přesně víte, co se bude dít. Faktem však je, že oproti knižní předloze je filmová verze možná zbytečně natažená. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Škoda že to bylo tak moc roztahnute a málo akce nějak překousnu efekt ale jinak spokojený s hercami a z příběhem. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

No, co bych k tomu dodal. Tento film jsem poprvé viděl asi před osmi lety a docela mě bavil. Když jsem před rokem zjistil, že ho budou opakovat, tak jsem se těšil. Jenže jaké bylo moje překvapení, že mě to vůbec nebavilo a nevydržel jsem ani do konce. Za to, když si vzpomenu na film Čelisti, tak ty mě baví dodnes. Z nostalgie dávám 3 hvězdy. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Všichni znají Čelisti (1975). Natočil je totiž Steven Spielberg a z nízkorozpočtového filmu se stal jeden z nejslavnějších hororů s velkými krvežíznivými zviřátky všech dob. Málokdo ví, že to nebyl Spielbergův nápad. Ale muž jménem Peter Benchley napsal knihu. I když musím říct, že v tomto případě platí, že film je lepší než kniha. Každopádně, ten samý muž napsal i další román - The Beast. Ovšem na filmovou Krakatici si jen tak nikdo nevzpomene. Jednak proto, že zdaleka nedosahuje kvalit Čelistí, a taky proto, že to nenatočil Steven. Rozdělení na dva filmy mi nevadí, ale tři hodiny jsou vlastně skutečně příliš. V první části se moc nestane a krom toho, že obětí je minimum, tak samotnou potvoru ani moc neuvidíme. Ve druhé části jsme na tom skoro stejně. Jen těch obětí přibyde. Moře dialogů a finále naopak velmi zkrouhlé. Není tu žádný pocit atmosféry jako v Čelistech. Postavy se chovají divně a ani po třech hodinách k nim nemáte žádný vztah. Přesto bych řekl, že Krakatice je nejlepším filmem o krakatici. Což je asi stejná pochvala jako, že Harrison Ford je nejlepší Indiana Jones. Prostě tu není konkurence. (50 %) ()

Reklama

Reklama