Reklama

Reklama

Děvčátko se zápalkami

  • Francie La Petite marchande d'allumettes (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Francie, 1928, 40 min

Režie:

Jean Renoir

Scénář:

Jean Renoir

Kamera:

Jean Bachelet

Hudba:

Manuel Rosenthal, Kafka (nepůvodní)

Obsahy(1)

Mladá žena prodává na Silvestra v pařížských ulicích zápalky a hledá úkryt před krutou zimou v hračkářství, které jí ožívá před očima. (Netflix)

Recenze (7)

dwi 

všechny recenze uživatele

Dle Andersenova pohádkového příběhu natočil Jean Renoir působivou verzi Děvčátka se sirkami, ve které vynikne originalita snových scén. Zpočátku ostré sociální téma je vystřídáno hrdinčinou fantastičností (deliriem). Mladá chudá dívka během dne neprodá ani jedny sirky. Z bázně se neodvažuje chodit domů a raději uléhá na zasněženou zem. Z hladu a mrazu upadá do líbezného kómatu., kde dostává prostor Renoirova fantazie. Hravá, groteskní a snová, stejně jako duše nevinné hrdinky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma mladej dievčiny, ktorá žije vo veľkej chudobe a predáva zápalky. Renoirov film je úžasne krásny, jeho vizuálna stránka vyráža dych aj po toľkých rokoch ( fantastické kreácie sú obdivuhodné ), ale to najdôležitejšie je silná myšlienka. Piaty komentár. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Už jako dítku mi tento příběh způsoboval trauma. Nebyv podroben náboženské výchově, nemohl jsem v rajských vidinách umírajícího děvčátka, kterými Andersen příběh pocukroval, snad aby byl poživatelný pro blahorodé čtenářstvo, najít nějakou útěchu. Jean Renoir přenesl příběh do své současnosti a děvčátko nechal vyrůst v dívku, přidal ještě více fantazie, kapánek cudného erotu, ale nechal ten drsný sociálně kritický základ. Obrazově působivé i po více jak osmdesáti letech. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Adaptace smutného Andersenova příběhu umožnila J.Renoirovi vyzkoušet několik pozoruhodných trikových sekvencí (např. honička na koních v oblacích mezi vojákem zachraňujícím dívku Karen a smrťáckým dragounem) a dopřát divákovi pár krásných detailů tváře C.Hesslingové. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

No, nevím. Veliký problém jsem měl už jen s tím, že nevinné "děvčátko" vypadá jako zmalovaná lehká děva, která prodává sebe, ne zápalky. A vlastně kdybych předtím neviděl sedmiminutovou animovanou verzi z roku 2006, možná bych jeho snažení/soužení ani nepochopil. U zdlouhavého "hračkářského" deliria jsem nadvakrát málem usnul; nicméně tragický konec byl i dnes silný. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Poetika silvestrovské noci se velmi brzy mění v drama, v němž během několika minut dokáže Jean Renoir přiblížit nelehkou situaci dívky Karen a tím vzbudit jistý soucit. Karen nadchne výloha hračkářství a tak se do něj ve svém snu vrací, za výjevy oživlých hraček však zůstává drama. Sen ji brzy vrhá do reality, i když v něm potkává někoho, na koho snad i čekala a kdo ji chce zachránit (vůbec nejzajímavější část, honička na koních). Po snu však následuje mrazivé probuzení, pokud... Fantastická kamerová hra Jeana Renoira, ve které fungují i pro tak silný příběh důležité emoce. 80% ()

Reklama

Reklama