Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (289)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v prípade Moany a Coco je aj táto Disneyovka svojim spôsobom originálna. Síce vychádza zo základných štruktúr, ktoré sú tak typické pre hrdinskú cestu, ale zároveň nenásilným humorom a to ako dospelo pristupuje k látke pôsobí aj napriek farebnosti a roztomilosti celkom sviežo. Jedná sa o presne ten typ animákov ku ktorému si budete nachádzať cestu postupne a ktorý vám s ďalším pozretím bude odkrývať premyslený príbeh a zároveň fantasticky vytvorený fikčný svet. Počas pozerania som si hovoril, že by som v tom svete dokázal pobudnúť kľudne ešte hodinu, a prial som si aby tie vzťahy dosahovali až Shakespearovských rozmerov. Tento druh animákov môžem. Neprichádzajú tak často, ale rozhodne majú v sebe odtlačok akejsi nadčasovosti. Ďalšia rozprávka ku ktorej sa oplatí vrátiť. A Howard ponúka hravý a svižný soundtrack plný príjemných tém a motívov. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ústrednou je myšlienka obnovenia dôvery. Ničoho viac. Človek dôverujúci sa môže stokrát popáliť, ale nestratí pritom zväčša kľúč od života. Pretože okamihom nadobúdania nedôvery ku kadečomu všeličomu sa stráca zrazu všetko. Nastupuje strach, nenávisť, paranoja, koniec dialógu. A, netreba zabúdať samozrejme na to, že nedôverčivosť je síce múdrosť, to nepochybne. Ale, ako je dávno známe nedôverčivosť je múdrosť výlučne hlupákov. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nic tomu nechybí, jde o další dobrodružství princezny bojovnice, i ten drak je dračice. Ale byť mě tupé, nedomrlé princezny čekající na záchranu, aby zachránce následně ztrestaly svatbou, iritují, souhlasím s uživatelem flanker.27, že nedostatek mužskych hrdinů začíná být alarmující. Už by to chtělo charismatickou mužskou hrdinnou postavu po bok všem těm parodiím na chlapa tam, kde muž jako hlavní hrdina vůbec figuruje. Dětem se Raya s dračicí libily i při páté repríze a knížku, co našly v rafinované skrýši dřív, než nastal Slunovrat, si užily. Snad tedy falešný prorok dovalí plyšovou Sísu včas a radost bude dokonalá. I ta moje. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherný animák, kterému k technické dokonalosti chybí jen fyzika některých postav (není například cítit jejich "tíha", takže kočky působí vyloženě nerealisticky a bez jakékoliv reálné váhy - podobný problém měli sobové v druhém Ledovém království). Raya má však ohromné plus za to, že před diváka staví zajímavý svět, který rozdělením na regiony dává nahlédnout do pěti vizuálně rozlišných prostředí, díky kterým nemá šanci diváka nudit. Hraje sice na jistotu a využívá tradičních žánrových postupů prostředků, které moderní animák má ("šablonovitě" přehnané postavy, roztomilé zvířátko), ale dělá to s láskou a představuje tak dokonalou zábavu pro celou rodinu, která umí být v určitých momentech i velice dojemnou záležitostí. Na Sisu si člověk sice musí chvíli zvykat, ale mytologie Kumandry je budována velmi zručně a divák si v tomto ohledu nemá na co stěžovat. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdin(k)a dává dohromady skupinu složenou ze zástupců různých frakcí + padouch, o kterém víme, že se na konci přidá k dobré partě + velká inspirace jihovýchodní Asií. Ano, mluvím o Avataru, který tohle všechno použil lépe než Raya. Přiznávám, tahle disneyovka vypadá nádherně, po technické stránce (hudba, režie, animace postav i prostředí) je skvělá. Jen nezačněte dloubat hlouběji. Třeba v tom, jak je ne úplně nenápadně misandrický (pohrdání muži, opak mysoginie). Hlavní hrdinka je žena. Hlavní drak je žena. Hlavní padouška (spíše "frenemy") je žena, se kterou má Raya vztah, ve kterém lze najít sexy lesbo podtóny. Mužské postavy tu zastupuje malý chlapec, tlustý jelimanský bojovník a otec hlavní hrdinky, který je většinu filmu mimo děj. Disney se rád ohání tím, že tvoří vzory pro děti, ale fakt nevím, jak si v tomto má malý kluk najít vzor... Raya samotná také není silný vzor a ani zajímavá hrdinka. Je sobecká, tajnůřkářská, dělá unáhlená rozhodnutí. Srovnejte s Aangem z Avataru, na kterém viselo obrovské břemeno, o kterém pochyboval, že ho unese, ale vždycky se snažil udělat dobrou věc. Raya asi bude v sbírat upocené body za to, že "reprezentuje" Asiaty, ale jestli chtějí být reprezentovaní vykrádačkou šestnáct let starého seriálu, který byl po obsahové stránce ve všem lepší, tak to tedy klobouk dolů... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama