Reklama

Reklama

Pyramidy: Odhalená tajemství

(seriál)
  • Česko Pyramidy: rozlousknutí záhad (více)
Francie, 2018, 4 h 44 min (Minutáž: 46–48 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak byly vystavěny pyramidy v Egyptě? Odpověď na tuto otázku zůstává nevyřešeným tajemstvím. Mnoho ukrytých pyramid a pohřbených krypt nebylo dosud objeveno. Naštěstí mají moderní egyptologové a archeologové užitečného pomocníka. Díky leteckým a satelitním záběrům získávají cenné, nové stopy o poloze, konstrukci a vývoji těchto ikonických budov. Devět z nich nyní můžeme prozkoumat z úplně nové perspektivy: fascinující stupňovitou Džoserovu pyramidu, záhadnou Lomenou pyramidu a nedaleko stojící Červenou pyramidu, nejznámější, a přesto neméně mysteriózní trojici pyramid v Gíze, úchvatnou pyramidu v Meidumu, ikonickou Sfingu a málo známou archeologickou lokalitu Abú Rawáš. Seriál využívá digitální efekty, satelitní snímky i nejmodernější techniky letecké archeologie a rekonstruuje Egypt v takové podobě, jakou měl před 5000 lety. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

pevico 

všechny recenze uživatele

Zdejší "komentátor" jednoduchá ovečka "zahadum" pravděpodobně sledoval úplně jiný seriál. Nejen, že tento dokument poskytuje zásadní informace o vzniku i datování, ale hlavně přináší zcela nová data ze soudobého bádání. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument těžící ze záběrů dronu a přenesení jeho dat do 3d modelu. Zaujmou hlavně náznaky jak vlastně Egypťané dostaly ty velké kvádry k samotné stavbě pyramidy a hlavně jak na sebe. Slušné a 3z5 ()

zahadum odpad!

všechny recenze uživatele

klasika blábol rádoby dokument...nedozviete sa kto ich postavil, ako ich postavil, kedy ich postavil a prečo ich postavil. jednoduchým ovečkám stačí ak im nejaký ujo a teta čo akože študovali archeológiu povie takto to bol synak a teraz bež sa hrajkať...načo sa trápiť,že ľudstvo by dnes NIKDY nebolo schopné vytvoriť niečo takéto.. pre všetkých ktorí v hlavičke majú viacej ako prievan odporúčam tento skutočný dokument ktorý otvára oči a núti aj rozmýšľať racionálne a bez emócii....jednoduchým ovečkám neodporúčam.: https://www.youtube.com/watch?v=ighgFUldjIM&t=2978s ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem dobrá dokumentární série. Především oceňuji, že odhalovaná "tajemství" jsou převážně vědeckého charakteru. Ezo tématiku tu naštěstí nenaleznete. Klad rovněž představuje to, že se v sérii přibližují současné archeologické metody - především tedy fotogrammetrie, která je tu snad v každém díle až obsedantně připomínána. 46 minut každé epizody je nabito informacemi, často i zajímavými novinkami, které přinášejí současné výzkumy. ()

Johny M. 

všechny recenze uživatele

Pyramidy jsou fascinující stavby a tenhle dokument je rozhodně zajímavej, ale když třetinu každýho dílu zabere onanování nad moderníma technologiema a aspoň 30x v každym díle slyšíte jak je fotogrammetrie úžasná a 'pohled z ptačí perspektivy' (místo aby třeba využili moderní grafiku a ukázali, jak pyramidy a okolí vypadaly tehdy), tak už u třetího dílu nevíte, jestli se tomu smát nebo roztřískat televizi. Ještě že je těch dílů jen 6. Ale škoda, že pyramid není víc... PS: iritoval mě překlad "Chufuova" pyramida, místo "Cheopsova", jak jí zná asi většina lidí (wikipedie mě to ale následně vysvětlila). ()

Falwic 

všechny recenze uživatele

Série prezentuje zajímavé vědecké objevy i místa. Neustálé opakovaní "fotogrametrie a archeologie 2.0" několikrát za epizodu bylo opravdu velice otravné. ()

cOOk 

všechny recenze uživatele

Naštěstí už většina lidí ví, že Zahi Hawass je zločinec první kategorie, tudíž pro mě nemá tento dokument žádnou hodnotu, i když je natočený pěkně. Ale bláboly neskutečné. Škoda že tyto technologie neumožní na místě použít skutečným archeologům. ()

Reklama

Reklama