Reklama

Reklama

Le Fleuve aux grandes eaux

  • angličtina The Mighty River
Animovaný / Krátkometrážní / Dokumentární
Kanada, 1993, 24 min

Obsahy(1)

Animovaný film The might river vypráví o řece Svatého Vavřince v Kanadě. Ve filmu se setkáme s historií řeky, je zdůrazněn její význam pro živost ve vodách i na jejích březích, ale zejména o její zranitelnosti lidskou touhou po bohatství. Jeden zvrcholů režiséra, známého ekologického aktivisty. (trumpeta)

Recenze (5)

kinej 

všechny recenze uživatele

The Mighty River se s přehledem může měřit s geniálním The Man Who Planted Trees. Výtvarně se jedná o naprosto fascinující dílo, které ohromí nejen každým záběrem, ale snad téměř každým okénkem, protože každé okénko je svébytné umělecké dílo. Backova technika animace je totiž překrásná. Používá tužky, pastely ale i jiné barvy, přičemž jeho obrazy v tomto filmu nápadně připomínají Renoira a jiné impresionisty. A teď se představte, že Back to vše uvede po pohybu. Navíc se často nejedná o lineární švenky, kamera často okolo objektů jež zabírá krouží, čímž je docíleno zajímavého plastického efektu. Mighty River v sobě navíc nese silné ekologické poselství. Tento film je vlastně dokumentem o jedné severoamerické řece, která existovala v harmonii do doby, než přišly Evropani, kteří začali všechny její dary systematicky brát a vybíjet. Jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob, který díky unikátní technice kresby a animace nikdy nezestárne. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejúžasnější film od Frédérica Backa. Příběh o řece Svatého Vavřince (ale může být s klidem vztažen na jakoukoli další řeku), dříve překypující životem, dnes se potýkající s negativními dopady exploatace a průmyslové činnosti. Back (on sám vegetarián a aktivista za práva zvířat) byl při tvorbě hnán nadějí, že film inspiruje diváky ke konkrétním akcím na záchranu řek i dalších devastovaných přírodních zdrojů. Vývoj v příštích sedmnácti letech po natočení filmu ho asi moc nepotěšil. Ke zhlédnutí zde: http://video.google.com/videoplay?docid=2518565066307198534#docid=7022704596032330500 ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Je to pořád o tom samém, ale proč by ne, když to nikdo nevyslyší... Back umí krásně ukázat, jak to všechno dokážeme jako všemocné a dokonalé lidstvo zlikvidovat a zprasit. V jeho podání je však happy end, ale v reálném světě jsem k tomu happy endu poněkud skeptický. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

„Muž, který sázel stromy“ přináší poselství o harmonii ztvárněné v uměleckém díle vysázeného lesa, „Mocná řeka“ je naopak obrazem destrukce a hamižnosti člověka a ztrátě souznění člověka s přírodou. Film vplouvá do vodních hlubin a přibližuje nám zákonitosti v přírodě - zdánlivě na pohled chaotické - a její provázanosti. Mocná řeka pak proplouvá staletími, kde postupně je spoutávána a břehy její jsou znásilňovány. Stačí jen jediný řetězec zpřetrhat, by začal se hroutit celý systém doprovázen destrukcí přírody i člověka… Člověk si tak sám řeže pod sebou větev. Dokáže se ještě mocná řeka vymanit z těchto smrtelných pout? *** Pro mne velmi blízké téma s environmentálním poselstvím s VELKÝM VYKŘIČNÍKEM! Chceme přinášet život nebo smrt?! *** (Nejedná se jen o ekologii, nýbrž též o člověka. ŽIVOTNÍ prostředí zkrátka potřebujeme, se zemí jsme provázáni. Beton kyslík nevyrobí, to mi věřte.) ()

Reklama

Reklama