Reklama

Reklama

Antigona

  • Kanada Antigone
Trailer 1

Provokativní a aktuální adaptace stejnojmenné klasické řecké tragédie od kritikou uznávané filmové tvůrkyně Sophie Deraspeové vypráví příběh ženy hledající spravedlnost, a to v podobě komentáře o zkušenostech imigrantů v současném Montrealu. Antigona je 16letá dívka, která přijela do Kanady z Alžírska s částí své rodiny, když byla ještě malá. Zatímco ona ve škole vyniká, její dva bratři si zvolili zločinný život. Když jde někdo do vězení a hrozí mu deportace, Antigona vymyslí plán, jak ho dostat na svobodu, což jí způsobuje problémy. (Cinemax)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje zoufalstvi emigrantu pohledem recke tragedie s duchem Sofokla. Je to filosoficky a emocionalne zajimave. Originalni. Otrocky to od predlohy neopisuje. Ricci jako teenagerka film tahne. Jako Antigona ve sve tvari ukazuje tolik emoci a kdyz v jedne scene kouka primo do kamery, je to jako by se divala do duse divaka. Kanada byla se Svedskem a Australii jedna z prvnich zemi na svete,kde si obcane v osmdesatych letech odhlasovali ideologii multikulturalismu kvuli nizke porodnosti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Antigona ako povinné čítanie ma pomerne nudilo, ale Antigona ako moderná filmová adaptácia ma až sklamala. Námet je celkom v poriadku, dievča sa ostrihá a vymení v base za brata, aby ten mohol ujsť. Následne je súdená. Nechápem ale niektoré momenty filmu, ktoré sa mi zdajú nepravdepodobné alebo je v Kanade už veľký bordel. Je normálne, aby na pojednávanie prišla nejaká sfetovaná liberálna mládež a rušila proces zvonením z mobilu či arogantným húkaním? To sme kde, v 17. storočí, kde na niektorých miestach Británie roľníci sudcom hrozili vidlami? Potom prídu zábery z pasťáka, tam si tiež každý robí čo chce, bachari skoro nikde. A potom zas zábery zo súdu a tá Antigona tam hystericky kričí na sudkyňu, že "si má s občianstvom vytrieť prdel". Už som len čakal, či to skončí tak ako v literárnej Antigone a spácha samovraždu. Bolo by to totiž vykúpením. Lenže moderná Antigona si radšej vybrala súlož v kriakoch. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Antigona je hloupý film. Hlavní hrdinka je sice premiantka třídy, dostane stipendium, ale zároveň si neuvědomuje základní morální principy nebo důsledky svých činů a dokonce za ně v určitých momentech odmítá nést zodpovědnost. Problém s celkovým morálním vyzněním filmu je, že zákony jsou od toho, aby se dodržovaly a jedním ze znaků dospělosti, je přijmout zodpovědnost za svoje skutky, což nedokáže nejenom Antigonin bratr, ale ani ona sama, protože ať řiká, že je vinna sebečastěji, stejně se ve finále pořád snaží dostat ven z vězení a kromě přijmutí zodpovědnosti, tak má ještě problém s domýšlením důsledků svých činů, což opět, na to, jak je chytrá, nedává smysl, i když pořád budu brát v potaz, že to je prakticky ještě dítě. Za svoji tohou pomoc rodině si neuvědomuje, že jí zároveň také škodí a ubližuje, čímž ztrácí hlavní poselství a myšlenka filmu touto nechtěnou kontradikcí zcela na hodnotě. Antigona jedná nelogicky, nemorálně a nedá se s ní, ale ani s žádnou jinou postavou (možná snad jedině s Hémonem), nijak ztotožnit. Navíc mám k tomu ještě osobní odpor, protože nesnášim feťáky a i když jsou součástí rodiny, tak je pro mě jejich obhajoba nepochopitelná a ona udělala daleko víc než jen obhajobu. A jak sama Antigona říká: "Mám ho ráda, neptej se proč, prostě to tak je." Lidi má člověk rád na základě nějakých kvalit, ne jen proto, že spadají do stejné sociální skupiny jako jsem já a zastávat se někoho, kvůli komu mohou umřít nevinní lidé a dokonce ho pustit na svobodu, je pro mě z morálního hlediska nepřijatelné - rodina/nerodina. Pomsta typu oko za oko, zub za zub je naštěstí už zapomenutý přežitek, ale ten film ho vytahuje a dokonce obhajuje. Jeden z civilizačních pokroků je moderní právo, jak ho máme a známe dnes. A lidi, co stále žijí v tomhle oplácecím světě, jsou podle mě zaostalí. Co fungovalo možná v Antice už dnes prostě nefunguje. Postavy jsou vykresleny jako hrdinové, ale ve skutečnosti jsou to antihrdinové, které bychom rozhodně neměli obhajovat nebo s nimi soucítit, což je zřejmě věc, která mi na celém snímku vadí nejvíc. Antigona nutí sympatizovat s postavami, co nejsou schopni přijmout zodpovědnost za svoje činy a tím se stává nemorální. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

S. Deraspe je so svojou adaptáciou Antigony priamočiara, mená postáv zo slávnej hry zostávajú rovnaké, svoj film teda nestavia na skrytej alegórii kde by ste mali hádať kto predstavuje koho. Antigone je výrazná predovšetkým vďaka svojej pridanej hodnote, ktorá spočíva v "aktualizovaní" hlavnej hrdinky na dnešnú dobu: táto moderná verzia Antigony, ktorá má odlišnú motiváciu a smeruje k odlišnej forme katarzie, funguje výborne a bojuje aj s predvídateľnosťou; vo výsledku si divák nie je istý, aký koniec má očakávať. Celá adaptácia je posilnená strhujúcim výkonom hlavnej herečky. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Keď som narazil na tento film, tak som sa celkom potešil, keďže som veľký milovník antickej kultúry vo všetkých formách. Ale tento film nemal so Sofoklovou Antigonou okrem mien postáv takmer nič spoločné. Takže z mojej strany zavládlo sklamanie. Pritom film ako taký až tak zlý nebol, akurát sa to vôbec nemalo volať Antigona. Dej sleduje príbeh rodiny prisťahovalcov, ktorá sa ocitne v atmosfére plnej dilem vytvorenej iróniou osudu. S postavami sa ťažko sympatizuje, dokonca aj so samotnou Antigonou, ktorá je vykreslená ako inteligentná bytosť, no niektoré jej ťahy mi prišli veľmi afektované. Nuž, divné to bolo... Sofokles by za toto rozhodne nezatlieskal! ()

sator

všechny recenze uživatele

Moderní adaptace klasické řecké tragédie od  Sofoklése, která spadá do sociálního realismu. K zákonům lidí si přidává mladá Antigone (Nahéma Ricci) své vlastní sady hodnot. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

S původní Antigonou má děj pramálo společného, snad jen zásadní postoj hrdinky, která je zpodobena přesvědčivě. Ale jinak je to antisystémový film, čímž si lze vysvětlit vysoké hodnocení na IMDb. (max.50%) ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Antigona sa pozera na tažku situaciu zufalych pristahovalcov optikou greckej tragedie.Režiserka rovnomennu hru adaptuje a modernizuje postavy zo starovekeho Grecka do dnešneho Montrealu.Sledujeme strhujuci portret rodiny v krize v hrdinskom pribehu o surodeneckej lojalite a v žalostnej obžalobe imigračneho a sudneho systemu.Soundtrack kombinuje hip-hop ,pop s blizkovychodnou ludovou hudbou ,vypočitany tak aby zaujal,ale nepohltil zmysly.Vyborna je aj mlada herčka ktora zahrala Antigonu.Antigona je v novej krajina uspešna,ma dobre akademicke vysledky,priatela,pre jej bratov je to však iny pribeh a stanu sa sučastou pouličnych gangov.Pri nevydarenom policajnom zasahu jeden z bratov zomrie a druhy sa dostane do väzenia a hrozi mu deportacia.Antigona sa rozhodne pre zufaly čin.Bude to mat pre nu nepredvidatelne nasledky.Ale pre tuto odvažnu a zasadovu mladu ženu neexistuje ina možnost.P.S.tunajšie nizke hodnotenie neodpoveda kvalitam tohto filmu,zrejme zauradovali predsutky,alebo sa ludia tomu nerozumeju.Roten Tomatoes 95% a IMDb 7.3. ()

Reklama

Reklama