Reklama

Reklama

Dvanáct

(seriál)
Belgie, 2019, 8 h 2 min (Minutáž: 46–55 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dvanáct obyčejných lidí s kupou vlastních problémů zasedne v porotě a musí vynést verdikt nad ženou, která je obviněná z vraždy svojí nejlepší kamarádky a vlastní dcery. (Netflix)

Recenze (26)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“12 rozhnevaných osôb” z vlastného spôsobu života, plného trpkých skúsenosti, súdi človeka, obvineného zo zločinu, s nejasnou odpoveďou na najdôležitejšiu otázku. Milujem tieto súdne “fighty”, je to po celú dobu zradne podané, opierajúc sa o mnoho špekulácií, presne tak, ako to mám rád. Výborná séria .. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Belgická vzdialená verzia 12 rozhnevaných mužov, respektíve ruského remaku, ale skutočne ide iba o inšpiračný zdroj, čiže priebeh súdneho procesu je podstatne odlišný, ale zase hľadanie spoločných prvkov a rozdielov môže potešiť. Nie je ani tak dôležité, kto čin/činy spáchal, ale aký pomer viny pri smrti dvoch ľudí má každá z ich blízkych postáv. Nebolo by od veci si urobiť koláč s percentuálnym vyjadrením u každej postavy a potom si ho s ostatnými divákmi porovnať. Prekvapilo ma, že sa venujeme len zopár postavám z dvanástky porotcov, ale je to akurát ako z dramaturgického hľadiska, tak zo zvolenej témy polemiky o vine. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

V seriáli rozhoduje 12 obyčajných, nezávislých ľudí o osude ženy odsúdenej z vraždy vlastného dieťaťa a najlepšej kamarátky. Pozadie obžalovanej a jednotlivých postáv z poroty sa odhaľuje pomalým tempom, čo je len dobré. V divákovi tak hlodá zvedavosť a patričný priestor dostáva aj jeho fantázia. Každý diel je pomenovaný po jednej z postáv, počas ktorého hlbšie nazeráme do jej minulosti. Chamtivosť, sebeckosť, žiarlivosť, neprajnosť…tvorci seriálu podávajú charaktery postáv zostra a pomerne kriticky. Ani ku koncu netušíte, kto stojí za vraždami, pretože jednotlivé výpovede si značne odporujú. Minimálne polovica seriálu The Twelfe sa odohráva na súde. Ten zvyšok v súkromí postáv, v ktorých sa nachádza tiež slušná kôpka špiny. Riešia problémy, ktoré vôbec nie sú banálne. Denne stoja pred morálnymi dilemami. Niektorí si procesom riešia nedostatok uznania, iní sa v ňom snažia nájsť katarziu v podobe vykúpenia z ťažkej minulosti. Kto má vlastne právo rozhodovať o osude druhého človeka? ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci této televizní minisérie si od začátku a téměř až do konce dali velkýho majzla, aby nepředložili důležitý fakta k objasnění dvou brutálních zločinů ze kterých je obžalovaná hlavní podezřelá. Promyšleným způsobem nám to malými kousky pečiva pěkně nadhazovali až jsme se nechali chytit na udici jak nějaké přitroublé ryby. Respektive vidíme a slyšíme skoro to samé, co naši vybraní porotci o kterých tento příběh je. Po předložení všech důkazů a vyslechnutí všech svědků obžaloby a obhajoby se všichni sejdou v zadní místnosti a rozhodnou o osudu obžalované. Jelikož většina z nich má nemalé problémy sama se sebou, tak fakt nevím jestli bych šťastnej, kdyby o mně rozhodovali takto nevyrovnaní jedinci. Múžeme zde vidět velké množství minipříběhů ve kterých zvolení porotci řeší své životní, rodinné, sexuální a někdy i existenční problémy. A ani se mi nechce věřit, že by v Belgii byli takhle tupí policajti a celkově ty experti, kteří měli dokazovat vinu. A zároveň IQ některých porotců a jejich argumenty při konečném zúčtování mi přišli do nebe volající, protože při takhle složitým soudním případu dvou vražd musíte rozebrat každou maličkost a ne to dělat pocitově a rozhodně se nenechávat ovlivňovat všudypřítomnými kamerami a nejapnými vlezlými pisálky. Samozřejmě zde nechyběla lezboidní vložka, ale naštěstí nebyla tak moc rozebírána jako v jinejch počinech dnešní doby. Po pravdě jsem si sám sebe představoval jako jednoho z porotců a můžu říct, že bych je tam asi před tím závěrečným hlasování pořádně nafackoval, ať se proberou, to snad není pravda, ale nakonec musím říct, že bych musel nafackovat sám sobě, protože jsem se zmýlil jako ve většině soudních případech a pravda byla úplně jiná než jsem si celou dobu myslel. Za překvapivě napínavé soudní drama o zločinech a trestech ve stylu Dvanácti rozhněvaných mužů dávám skoro plný počet a to zasloužených 90%. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Skoro to není ani detektivka, spíš vztahovka. A velice chytře nasvícená. Vůbec celé je to velmi zdařilé zamyšlení nad tím, jak to mají soudci nezavidenihodne - jak je nesmírně těžké až nemožné někoho objektivně odsoudit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nenápadná,ale o to povedenější seriálová pecka z Belgie.Nejen,že je tu zajímavý případ,kdy diváka zajímá co se stalo,ale spolu s tím je tu ještě porota,kdy většina z ní má svoje vlastní kostlivce ve skříni a to zákonitě mění jejich pohled na danou věc.Seriál navíc velmi dobře dokáže manipulovat s divákem,jelikož zhruba do poloviny ví to samé co porota - tedy nic a i když poté dostane pár informací navíc,ani zdaleka to není tolik aby si byl v čemkoliv alespoň o něco jistější.Moc tomu nepomůže ani - spolier - neurčitý konec,kdy si sice může divák leccos domyslet,ale pořád to není to uzavření,které by čekal.Což je věc,která by tak fungovala i v reálném procesu,kdy sice padne nějaké rozhodnutí,ale jistota tam není žádná.Samozřejmě pokud nejsou opravdu pádné důkazy,což v tomhle případě nejsou.Budu si muset na belgickou tvorbu víc posvítit...85% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Od De Twaalf jsem čekal evropskou verzi Dvanácti rozhněvaných mužů, tedy hutné drama o rozhodování poroty nad osudem obžalovaného. I proto jsem byl hlavně v úvodu trochu zklamán, protože to působilo jako sonda do života porotců, kteří působí dojmem, že absolutně nemají zájem být v porotě. Druhá polovina pak i díky zvýšenému tempu nabrala na zajímavosti a člověk s napětím čeká na verdikt. Moje slabší hodnocení tak vychází z toho, že jsem od toho očekával něco trochu jiného a díky tomu se mi to netrefilo do noty. Pokud ale hledáte konverzační drama ze života, tak v Belgii připravili něco pro vás. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

V súdnej sieni sa ocitne dvanásť porotcov, tak povediac z ulice. Boli náhodne vylosovaní pred začiatkom súdu. Prípad, o ktorom majú rozhodnúť (vlastne sú to dva prípady), diváka vtiahne do deja spôsobom, že do posledného dielu čaká so zatajeným dychom a vlastne ani nevie pochopiť, prečo k obidvom zločinom došlo, motívy podozrivých sa zdajú chabé a nepresvedčivé. Nie je to len o zločinoch, z ktorých má byť usvedčená Frie Palmers, ale o živote. Popri súdnej sieni nahliadneme do života niekoľkých porotcov a sledujeme, ako ich vlastné traumy ovplyvňujú a nadväzujú na prípad zo súdnej siete. Pavučina vzťahov, malých i väčších tajomstiev, sa však nechce rozpliesť do poslednej chvíle. Z hercov zaujal napr. Josse De Pauw (ako Ari Spaak, Friin obhajca). Koľko drobných klamstiev treba odhaliť, aby sa z mozaiky mohla poskladať pravda? ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Další zářná seriálová lahůdka z Belgie se točí kolem porotců, kteří byli osudem vybráni pro proces soudu za vraždu. A je to tak ukázkově přirozený, uvěřitelný a emoční, že diváka kromě rozkrývání tajemství vraždy, zajímá hlavně to, jak problémy v jejich osobním životě mění jejich pohled na celý případ. Hodně potěšila i účast několika herců z jiné belgické pecky De Dag. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo tam boli všetky ženy vykreslené ako totálne čúzy, ani neviem, kto by takú porotu vybral - ak vybrali týchto spomedzi celej sály ľudí, tak nechcem vedieť akí boli ostatní.Vadilo mi, že sa to celé vracia k tým istým faktom a prichádzajú na veci, ktoré si mohli uvedomiť hneď. Čakala som nejaké poriadne fakty a závery, ale ku koncu to celé išlo dostratena. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Jestli nechcete SPOILERY, nečtěte ZÁVORKY. Belgická tvorba je pro mě zatím prakticky neznámá, Dvanáct se mi ale líbilo moc. Spíše než nějaké soudní drama je tahle série takovým rozborem psychologie některých postav porotců a dalších osob nějakým způsobem zapojených do dvou nehezkých trestných činů. A taková psychologická dramata já mám ráda. Série nás nechá trochu nahlédnout do životů několika lidí a i když mnohdy prožívají věci ve své podstatě obyčejné, ono to člověka zajímá, nenudí se u toho, naopak to v člověku dokáže probudit řadu výrazných různorodých emocí (vztek, znechucení, bezmoc v případě bobtnajícího domácího násilí; lítost při sledování osamělého starého pána, střídanou lehkým vystřízlivěním, ale zároveň trochu i pochopením nad jeho zvyšující se zlomyslností, některými nečestnými kroky...). Bude to podle mého jak přirozenými výkony neokoukaných herců, tak také tím, jak se daří příběhy propojit s řešením ústřední kriminální zápletky. Každopádně je vlastně dost zajímavé, že člověka tak baví ty lidi sledovat, protože řada z nich jsou postavami hodně nesympatickými, vyloženě sympatických postav, s nimiž by se člověk mohl nějak výrazněji ztotožňovat a přát jim jen to dobré, je v celé sérii jako šafránu. Líbilo se mi, jak se nám jednotlivé důležité okolnosti odkrývaly postupně a nikdy úplně celé, diváka to hezky udržovalo v napětí a nechalo vymýšlet, jak se to celé mohlo ve skutečnosti odehrát. Oceňuji, že to nebylo předvídatelné a jasné po pár dílech, že si to s divákem tak akorát pohrávalo. Příjemným osvěžením, jestli se to u tak tvrdého jazyka tedy vůbec dá říci :D, byla pro mě vlámština, jíž postavy promlouvaly (netflixovské titulky už mě tolik nenadchly, věty byly mnohdy dosti krkolomné). Dobře zvolený mi připadal hudební podkres, na první poslech možná trochu nenápadný, ale hezky dokreslující napjatou, temnou atmosféru. Chtěla bych jako člověk věnující se (českému) právu věřit, že realita průběhu trestního řízení včetně práce policie je v Belgii jiná, než nám ji představila tato série (bylo toho opravdu hodně, co mě v průběhu zvedalo ze židle, od sběru důkazů, přes jejich provádění až po závěrečné rozhodování porotců a soudu o vině obžalované - tam jsem v duchu křičela "Vinna máte říct, když o tom nejsou, kurňa, žádné pochybnosti, tak co jako děláte?!?"). Jak mě v průběhu série bavily různé náznaky, to, že vlastně nemůžeme vůbec nikomu nic věřit a možná, když to půjde dobře, nám tvůrci sem tam něco poodhalí, abychom se namlsali a s napětím sledovali ty lidi před sebou i dál, tak úplný závěr mě až tak nepotěšil. Zkrátka byl na mě až moc otevřený, nejednoznačný. Jak už jsem naznačila výše, tak krom závěru mě celkově v průběhu také už chvílemi rozčilovaly některé postupy orgánů činných v trestním řízení, kdy už si člověk fakt říkal, že takhle se přece nedá nad věcmi uvažovat, rozhodovat o tom, jestli někdo někoho zabil a půjde na několik desítek let do vězení - ale jestli to takto v Belgii skutečně funguje, pak to není chyba tvůrců, navíc samotné soudní řízení v tomhle seriálu opravdu není to nejpodstatnější. Takže v celkovém souhrnu hodnotím tuhle sérii velmi pozitivně, je to dobře vystavěné, napínavé psychologické drama, které v záplavě seriálů s nějakou krimi zápletkou dokáže svým pojetím přinést něco zase trochu jiného, což si určitě zasluhuje ocenění. 85%. () (méně) (více)

Merkin 

všechny recenze uživatele

Celou dobu výborně postavený seriál až na výsledek a závěrečné zcela zbytečné odhalení . Nemohu si pomoct, ale pokud někoho scénáristé odsoudí na základě de facto nulových důkazů, nepomůže už ani závěrečné ujištění diváctva, že to vrah skutečně byl. Proč? Protože porota to neví a nikdy vědět nebude! To už nám nic naznačovat nemuseli a mohli jsme s tím žít stejně jako oni. Nebo bych naopak poukázala na to, že rozhodli špatně a neví o tom. Takhle je to zase jen pohádka s hořkosladkým koncem. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi slusna vztahova a i psychologicka drama na pozadi kriminalneho pripadu, o ktoreho rozsudku pre obzalovanu ma rozhodnut dvanastclenna porota. Nadobudnete obcas sice dojem, ze takmer kazdy z nich ma znacny psychicky problem, ale nie je to uplne pritiahnute. :) Spokojnost..nenudil som sa. Dve casti velmi dobre, zvysok urcite nadpriemerny. Odporucam. ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec nechápu vysoké hodnocení. Prolínají se příběhy mnoha osob časově nenavazující. Před 5ti lety,před 2 lety, před 12 lety, včera, dnes a zítra. Z toho pramení mnoho nelogičností.Postavy nevýrazné, polomrtvé a mdlé, takže vás to po pěti hodinách unudí k smrti.Je to guláš, ve kterém se nelze zorientovat a prakticky vás ani nic nemotivuje k porozumění. Odmítám se pronudit k posledním dvěma epizodám, ve kterých se snad něco objasní. Končím u 5. epizody. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Dobre vystavaný príbeh plný mätúcich informácií, vďaka ktorým divák nevie, či obžalovaná dané vraždy vykonala, kto ich spáchal a ako to všetko dopadne. K tomu súkromné drámy niektorých porotcov, jazyk, ktorému nerozumiete bez titulkov a máte seriál od ktorého nemôžete odtrhnúť oči ani na pár sekúnd. ()

FIAT 500 

všechny recenze uživatele

Netflix v krátké době servíruje druhé podobné drama ze soudní síně, kde se postupně díváme na to, jak jsou servírovány důkazy proti obžalované osobě a někdo rozhoduje o tom, či je vinná. V De Twaalf je to porota, na kterou se v deseti dílech zaměřujeme především. A po dosledování tohoto seriálu jsem teda fakt rád, že u nás o vině nerozhoduje právě porota, protože nevíte, jakých dvanáct labilních lidí do ní zrovna vyberou. Prakticky každý, koho sledujeme blíže, do rozhodnutí promítá vlastní situaci a vůbec mu nejde o důkazy nebo fakt, že bývalý manžel lže jako když tiskne, jeho nová družka s matkou záměrně upravují fakta a policistka je odhodlaná obžalovanou zničit a vlastně ani na chvilku nepochybuje, že by to mohlo být jinak - a to předtím, než viděla jakékoliv důkazy. Scénář si záměrně sugestivně hraje s detaily, na konci téměř každého dílu se objeví něco, co je k rozkrytí pachatele dvou vražd v rozmezí 16 let tu důležitější, a tu nikoliv. Diváka to nechá pochybovat až do úplného konce a řekl bych, že ani po něm nebudou jeho pocity zcela jednoznačné, jakkoliv by se to mohlo zdát opačně. Dovolím si svůj osobní SPOILER - první vraždu Frie neudělala, druhou ano... Ale tohle všechno až na základě posledních několika minut. Mrzelo mně, že od výslechů k verdiktu poroty se dostaneme strašně rychle. Vůbec by mně nevadilo, kdyby to tvůrci ještě o díl dva natáhli a ukázali nám více z minulosti i současnosti. Tak jako tak ale jdu na pět orionů (možná ještě v průběhu dnů snížím na čtyři, ale pořád zatraceně lepší čtyři). Tohle si fakt dejte, protože je to napínavé, sugestivní, vyvolává to otázky, člověk možná zapochybuje trochu o své integritě a svém vlastním úsudku. Mimořádně povedená belgická věc, více takových... ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Abyste ten serial mohli akceptovat bez vyhrad, tak musite 1) tolerovat, ze belgicka policie je banda neschopnych hovad a sem tam bezskrupuloznich svini, 2) ze belgicky soud je neco jako lotynka a 3) ze clenum poroty staci fakt malo (dukazu). Jinak je to skoda, protoze to ma atmosferu, lidi se sice sem tam chovaji nepochopitelne, ale jejich pribehy vetsinou zaujmou. Proste jedna nevyuzita sance na dobry evropsky seros. ()

uhlerado 

všechny recenze uživatele

Nenechali ma unudit sa ani tou tvrdou flamcinou. Inteligentne spracované, postavy zaujímavé a dej rieši osudy polovice tuctu poroty, ktorá rozhoduje o nejasnom prípade vraždy mladej ženy a dcéry. Žiarlivosť,lož a azda nenávisť sú metla ľudstva. Belgicko nie je výnimkou. ()

Reklama

Reklama