Reklama

Reklama

Péter, policista z velkoměsta, pátrá v Brašově po gangu, který obchoduje s lidmi. Svůj život zasvětil hledání pohřešovaných žen. V každé dívce, kterou zachrání, vidí svou sestru Juli. Ta zmizela před dvaadvaceti lety z jejich rodného města Valanu uprostřed chaosu vyvolaného rumunskou revolucí, která vypukla roku 1989. Péter je nucen vrátit se do transylvánského hornického města poté, co je informován, že bylo tělo jeho sestry nalezeno mezi borovicemi na zasněžené hoře. Následné vyšetřování ho nutí čelit nejen vysoké kriminalitě v dané oblasti, ale také jej vrhá zpět do labyrintu minulosti, kde musí bojovat s vlastními démony. (Cinemax)

(více)

Recenze (47)

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Rumunske kriminalne zivly v plnej parade. Na atmosfericky, seversky sposob (sneh, vtacia perspektiva, opustene (rozborene) nehnutelnosti, rozkladajuce sa mrtvoly, svojsky vysetrovatel). S nestalym tempom (kratka vzbura na policajnej stanici je ale vynikajuca) a zaujimavymi flashbackmi, s vtahujucou linkou, ale nedostacujucim rozuzlenim. A chalanisko s tymi "vyplestenymi" ocami, ktory hra ustredneho "investigatora" by sa mi skor hodil do ulohy nejakeho psychopata, alebo zlocinca. I tak to lepsie z juhovychodnej Europy. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Maďarsko je pro mě opravdu v současné době jedničkou mého filmařského zájmu. Tady rozjíždějí atmosférickou kriminálku, kde zima a deprese si podavají dveře. Ten příběh a postavy jsou hodně dobře napsaný a kdyby se malinko vymazlil závěr, neváhal bych s pěti, ale i tak jsem unešen z toho jak Maďaři jedou bomby napříč žánry. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Maďarsko-rumunský "nordic noir". Dobre vystavané, šikovne natočené, presvedčivé postavy, výživná atmosféra. Len škoda, že páchateľ je pomerne jasný takmer od začiatku a šokujúce rozuzlenie, o ktoré sa tvorcovia tak veľmi snažili, sa nakoniec nekoná. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Béla Bagota je jeden z mnoha o kterých nevím zhola nic, ale hned napoprvé se mu Valan povedl a nedivím se, že získal i ocenění. Maďarsko překvapuje čím dál víc. Velmi dobré zpracování, kamera, atmosféra, gradace a v neposlední řadě i výborný casting. Možná to časem zvýším, ještě si to nechám uležet v hlavě. Jen tak dál Bélo, pokračuj, jsi na dobré cestě za úspěchem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bohem zapomenuté místo a v něm bohem zapomenutí lidé. A nebo jsou sami lidé tím bohem..? Sněhová pokrývka a dávný zločin zasahující do současnosti evokují severské kriminálky, ale neokoukané maďarsko-rumunské tváře a bezútěšnost činů i prostředí otočí střelkou nad mapou. Od žánrového standardu to mírně odkloní detaily jako třeba vývoj postavy koktajícího policejního pucfleka či dosud nevyvětraný Ceaušescův duch, nicméně je škoda, že se okruh podezřelých (či chcete-li pravděpodobných) i přes některé falešné stopy rychle ztenčí do jediného bodu.. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony a scénář, který má postavy vždycky na tom správném místě, jsou sice občas legrační, ale jinak se jedná o překvapivě temnou a odsýpající detektivku. Všechna čest Maďarům. [HBO GO] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Temné, drsné krimi z Maďarska by bolo rado na úrovni Zberateľa bozkov či Purpurových riek, čo na úrovni scenára asi aj je. Lenže zimná atmosféra skôr upomenie na slovenskú drámu Nech je svetlo, než na spomínané tituly alebo severské záležitosti. Ale nevadí, vznikol solídny zástupca svojho žánru a nebolo by od veci niečo podobné vidieť aj v našej produkcii. Len škoda, že film sa až príliš snaží byť cool a vo výsledku neponúkne žiadne extra veľké prekvapenia. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Transylvánia bola známa vysokou kriminalitou už za čias Draculu, pravým menom Vlad III., ktorý tam pekne narážal na koly tisíce Osmanov i vlastných obyvateľov. To bolo pred 500 rokmi a dnes sa situácia zrejme nezmenila, len zbrane. Chladná atmosféra môže pripomínať Škandináviu, ale chýbalo mi tu viac napätia. Na záver bol psychouš dolapený, ale o mňa ostal len pocit pekne zasnežených ihličnatých stromov. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Severský styl detektivky. Ty hromady sněhu jim teď o vánocích můžeme závidět. Bonusem je hezké horské prostředí. Takové poctivé dělnické průměrné žánrové dílko. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Vydařená kriminálka "severského typu", maďarská, ale točená v Rumunsku, což by mě asi příliš nelákalo, ovšem chyba, protože mě to bavilo od A do Z. Zajímaly by mě i další díly. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Maďari sa inšpirovali temnými severskými kriminálkami a pokúsili sa natočiť atmosferickú drámu o stratených dievčatách. Treba povedať, že sa im to podarilo, príbeh je dobre natočený, škoda len, že rozuzlenie divák tuší už od polovice filmu a nemýli sa. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jedna velká reklama na rumunské hory. LOL. Atmosféra je povedená, seversky temná. A do toho zaostalost, bída, bordel, koktavý policajti, alkoholismus... Líbilo se mi to, moc. Maďaři točí poslední dobou moc dobře. Klobouk dolů v porovnání s českou tvorbou. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Maďarskou filmovou tvorbu jsem si už před nějakým časem oblíbil a s každým dalším filmem se utvrzuji v tom, že se tak nestalo pouhou náhodou. Tím nechci říct, že by Valan neměl své nedostatky, má je a má jich víc, ale i přes všechny nesrovnalosti mě film hodně bavil. Doopravdy mě vlastně zklamalo jen to, že byl hlavní zloduch tak snadno identifikovatelný, jinak šlo o velmi slušný thriller s mrazivou atmosférou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se podívat na nějakou pořádnou detektivku. A protože se Maďarům ve všech směrem daří, myslel jsem, že to bude i zde. Ale moderní detektivky už nejsou založeny na "chlapském činu", ale na fantasmatech psychopatů. Jedno z marketinkových pravidel říká, že firmu dělá (řídí, vyvýjí, zlepšuje) zákazník. Tak i kriminální činy jdou na vrub zákazníka, který si je v podstatě "objednává". Třeba jen najít koncového uživatele. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvotina neznameho rezisera Belu bagota a film sa odohrava v rumunskom Brasove. Rezisersky je to slabe, reziser nema skusenosti, temp onic moc, o hereckych vykonoch sa snad ani neda hovorit : 50 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Vydarená maďarská krimi dráma, osadená do rumunského prostredia (asi sa Maďari báli, že u nich sa také dačo nemôže stať ... hihi), možno aj preto mi vadilo, že písané texty a listiny ukázané na kameru boli v maďarčine. Ale film naplnil moje očakávania, aj ked takmer od zaatku sa dalo tušiť, že "vrahom je záhradník". Milovníkom kriminalnych drám odporúčam. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přitažlivé zpracování kriminálního příběhu s divákovi dovedně podstrčenými stopami v kulisách předvánočního periferního Rumunska, ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Natočené v štýle severských krimináloch. Prírode vládne sneh a ponurá atmosféra. Jeden z policajtov je do prípadu, ktorý nebol vyriešený pre mnohými rokmi, osobne zaangažovaný. Po rokoch sa prípady začínajú opakovať. Páchateľ je predvídateľný, hoci jeho pohnútky spočiatku nechápeme. Ale film má atmosféru (zastrčená dedinka v kopcoch kdesi v Transylvánii), sympatické herecké výkony a uveriteľný príbeh. Pôsobil však, akoby sa odohrával kedysi v 80-tych rokoch. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Európske krimi v temnej atmosfére. Stretnutie prítomnosti s duchmi minulosti vyustil do veľmi dobre zápletky a skvelo napísaných postáv. Trochu si ale myslím, že severania by z toho minimálne po stránke atmosferickej vytrieskali viac. Od Maďarov ale ďalšia solídna krimi. Ide im to no. 3 z 5 ()

Reklama

Reklama