Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoli by se mohlo zdát, že se autorský režisér Shinya Tsukamoto po úspěchu Vyšetřování nočních můr uchýlil k praktikám komerčního filmu, jeho snímek s pořadovým číslem 2 není typické pokračování. Tsukamoto totiž nevypráví jinou variaci příběhu staršího snímku, ale podrobněji se věnuje tématům, která dříve pouze nastínil. Více se zaměřuje na postavu depresivního a traumaty drásaného mladíka, který dokáže vstupovat do snů a číst myšlenky. Případ školačky, která ze strachu před svými sny nemůže spát, slouží jednak k prozkoumání samotné podstaty strachu, ale paralelně také odhaluje hrdinovo dětství, a především povahu jeho schopností. Ty se neukazují jako dar, nýbrž prokletí. Není větší hrůzy, než vědět, co si druzí ve skrytu duše myslí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

harfuska 

všechny recenze uživatele

Snová hovadina, v ktorej pár jedincov zažíva preludy, predstavy a strach. Pri tom neskutočne jačia a trase sa obraz, takže je na mieste ubrať hlasitosti a sadnúť si čo najďalej od obrazovky. A keď nejačia, tak tam blábolia samé hovadiny a dejú sa divné veci, takže som ani úplne nepobrala o čo im ide. Pár zaujímavostí ale stojí za zmienku - ohavný štekajúci pes (predpokladám mŕtvy), vysúkanie sa z cudzieho tela a obrovská časopriestorová vagína. Inak to nestojí ani za deravý groš. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa v ucelenosti významov a akejsi sondy do hrdinovej duše - čo značí že už to nie je len kulisa ako v prípade prvého dielu, ale plnohodnotná postava, je pokračovanie Nightmare detectiva lepšie. Stále je to plné bizarností a šialenej exibície hodnej Cukamotovho mena. Jeho šialene roztrasená kamera, výkriky a sugestívne natočené scény nenechajúce pozorovateľa vydýchnuť odkazujú k jeho prvotine Tetsuo. Síce sa mu nepodarilo touto sériou vykresliť natoľko výrazný vesmír, aby po ňom divák bažil ale ako alternatíva k japonskej hororovej škole, je to celkom obstojní zárez. Ani nie tak desivý ako len veľmi osobitý. V zásade ale nemám čo vytknúť, hoci Cukamoto rád preskakuje a zamlčuje, takže od vás vyžaduje strašne silné rozmýšľanie čo aký prestrih znamená. Či sme v sne, alebo v realite. Ale ako vieme, u neho je to účel. Len to občas pôsobí veľmi mätúco. Ale zvyk sem si. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Film přímo do protikladu ke strachu z druhých staví empatii a lásku, tedy hodnoty již konstatované na konci předchozího dílu. Diptich "Vyšetřování nočních můr" tak spíše než tradiční dvojdílnou sérii představuje podobnou tematicky spjatou dvojici jako Cukamotovy filmy o sebevraždě, kde ponurý a hutně fyzický "Haze" vyvažuje meditativně povznášející a emotivně až extatický "Vital". ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Jsem vlastně strašně rád, že se Cukamoto ve dvojce věnuje víc titulní postavě a jejímu psychickému rozpoložení. Celé je to vlastně o něm a jeho rodině. Vyrovnává se se smrtí matky a s dalšími traumaty. Je to více osobní. Skoro to působí, že v prvním díle Koyichi byl jen vedlejší postavou. Sledujeme strach a jeho překonávání. O tom vlastně noční můry jsou, ne? Tahle duologie patří mezi Cukamotovy nejpřístupnější filmy pro běžného diváka, ale rozhodně nejde o jeho nejhorší filmy. Za mě možná patří dokonce k těm lepším. Rozhodně jde o jedny z jeho nejvíc emotivních a empatických. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že se mi to líbilo víc než jednička. Není to tak absurdní a krvavé (i když říci, že sebevražda je v Japonsku absurdní...:-D), ale víc lidské a intimní. Děsivých momentů je tam bezpočet, několik sice trochu klišovitých (na Japonsko), ale to nevadí, pokud fungují. A ten surrealistický pochod dětí s částmi aut na těle byl prostě dokonalý! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama