Reklama

Reklama

The Vigil

Trailer 3

Obsahy(1)

Muž, který přes noc hlídá zesnulého člena své bývalé ortodoxní židovské komunity, se ocitá naproti zlovolné entitě v elektrizujícím celovečerním debutu spisovatele a režiséra Keitha Thomase. (JasonCZ)

Recenze (27)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, jakoby, když to řeknu eufemisticky, nebavil jsem se. Na plnou hubu jsem se občas dost nudil, The Vigil skutečně není zrovna gejzírem zábavy. Ale dvě hvězdy se mi zdají moc příkré - natočený je ten film imho relativně hezky a atmosféru si drží v podstatě konstantně. Akorát to chtělo do scénáře přidat něco, co by tu nudu v jednom pokoji trochu oživilo. Finále mi pak přišlo až srandovní, jak rychle bylo zfouknuto. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poměrně slibně vypadající a s nápadem neotřelý kousek je ve výsledku nezáživnou nudou, kde nefunguje téměř nic. Film vychází ze židovských tradic, kde hlavní hrdina je požádán, aby byl tzv. Shomerem- tedy aby si vzal noční hlídku v domě a pohlídal zesnulého z židovské komunity, což je celkem originální nápad, bohužel nebyl vůbec využit. Film je minimalistický, odehrává se v baráku s minimem postav, ale strašení se režisér vyhýbá jako čert kříže, na lekačky zde došly jen 2 a nefungovala bohužel žádná, démon se zde pořádně ani neukáže, atmosféra je spíš nezáživná než atmosférická a hlavní hrdina je bohužel taky nezajímavý. Nudil jsem se a nedoporučuji. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost**, Hudba**, Vizuál**, Atmosféra***, Napětí**. 4/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašný horor, ktorý vôbec nezačína zle (skôr naopak), ale postupom času ho máte (i kvôli nesympatickej hlavnej postave a ustavičnému „hučaniu“) po krk a želáte si, aby už bol koniec. Čo je dosť smutné, lebo židovská mytológia zjavne disponuje zaujímavými hororovými momentami a mohlo by byť zaujímavé natočiť o nich kvalitný horor. To však nie je prípad The Vigil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Ťažko” nevyužitý potenciál námetu, ktorý mohol byť ďaleko lepšou, atmosférickou delikatesou. Ono to takto podsunuté vyznieva trochu minimalisticky, no keď si to človek pustí na večer, o vyslovene tragickú, malú ducharinku sa nejedná. Každopádne, raz a dosť .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hlídat jednu noc zemřelého, aby jeho duše došla klidu, se zdá jako brnkačka. A když si Jakov může takto vydělat 400 dolarů, po krátkém smlouvání práci přijme. Jenže netuší, že zemřelý se zapletl s temnotou, která ho chce opustit až nyní....což je smrtelné nebezpečí pro každou nalomenou duši v blízkém okolí. Trochu mi to evokovalo ruský Vij a popravdě konec jsem čekal naprosto opačný, páč k němu to směřovalo. Ten film není vyloženě špatný, ale i přes běžnou stopáž působí chvílemi nekonečně. Tedy já se úplně nenudil, ovšem svižnost by snímku prospěla. Možná zkrátit o čtvrt hodiny. Jakov je až příliš lehkovážný - místo četby modliteb si dopisuje po telefonu (což je při tomto obřadu zakázané a on to ví) a navíc si i schrupne! V napětí mě po dlouhou dobu drželo hlavně přikryté tělo, jelikož jsem pořád čekal, kdy se zvedne. V několika chvílích byla hudba mrazivá a epická, v momentech lekaček neskutečně úděsná až na hranu snesitelnosti - ale proč ne. Slušný vizuál a líbil se mi nápad s tím, jak není možné opustit dům. Být jiný konec hodnotil bych i výše. Slušný průměr na jedno podívání, mainstreamového diváka však asi neosloví vůbec. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

The Vigil nabízí spíš takový komornější strašení odehrávající se v jednom baráku(víceméně v jednom pokoji) za jedné noci. Má to svoji atmosféru a v určitých pasážích to i slušně funguje. Konec je však takovej slabší. Myslím si ale, že hororů s židovskou tématikou zase až tolik není a proto přimhouřím oči a 3hvězdy dám. Je mi ale nad slunce jasný, že žádnou díru do světa filmu tenhle snímek neudělá. Prozatím má pouze 144 hodnocení. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slibně rozjetý hororový snímek z neokoukaného židovského prostředí bohužel hodně rychle naráží na příliš přímočarý a konvenční scénář bez originálních nápadů a hlavně dost postrádá atmosféru, tu se snaží kompenzovat strašně lacinými lekačkami jak z mainstreamových hororů, kdy za hlasitého zvukového efektu něco vyskočí ze stínu, ale hlavního hrdinu to nijak neohrožuje. Keith Thomas zvolil cestu ohraných postupů, jak posouvat děj kupředu, a finále filmu pod jeho rukama už pak zcela vyšumí do prázdna. Fádně jednoduchá a neuspokojivá podívaná. [Sitges 2019] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Klasický horor se strašidelným domem, duchy a démonem, v němž hlavní hrdina – mladý muž, jehož trápí trauma z minulosti i nedostatek financí – vezme za vděk jednorázovým kšeftem jako strážce mrtvého člena židovské obce (což je součást tradice), aniž by tušil, jaké zlo se to na něj bude snažit z mrtvého těla přeskočit. Snímek po solidní expozici celkem rychle sklouzne do hororové rutiny a série standardních lekaček, která využívá židovské elementy jen sporadicky a povrchně a místo toho se upíná k laciným klišé. Napětí je budováno celkem hutně (ačkoli pouze v rámci jednotlivých scén), řada pasáží je patřičně mrazivá a košer kamera hezky pracuje s tmou, to ale vystačí sotva na mírný nadprůměr, oproti slibnému námětu až překvapivě generický a s příliš uspěchaným koncem. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Zdálo se, že by The Vigil mohl být konečně první pořádný horor vycházející z židovských tradic, mýtů a pověr. Ve výsledku jde pouze o další nepříliš invenční démonicko-duchařský horůrek, který zcela zadupává svůj potenciál. Přitom úvod vypadal slibně – první třetina je vcelku povedená a dokáže diváka vtáhnout do dění a vzbudit v něm očekávání strachu z toho, co se záhy bude dít. Jakmile se ale něco opravdu začne dít, tak celý film bohužel selhává a padá do totálního průměru. Napětí a atmosféra jsou místy budovány poměrně slušně, ale skoro vždy to velmi rychle vyšumí do prázdna. Ani jednou mě to nedokázalo chytit pořádně za koule a překvapit mě něčím nevídaným. Jsou zde veškerá možná klišé, která v podobném hororu lze čekat – ať už jde o různé dějové berličky, nudné lekačky či hrdinův boj s vlastním traumatem. Žádná tvůrčí hravost, neotřelý způsob strašení, prostě nic. Asi to mohlo být i mnohem horší, ale žádná oslňující pecka to rozhodně není. Při nejlepším jde o čistě průměrnou záležitost, ale já ji tu třetí hvězdu nedám, jelikož mě hrozně štve ten z okna vyhozený potenciál na strhující atmosférickou nálož s židovským démonem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ortodoxáci so zakrútenými bokombradami, takzvané večné obete, sú hororom samy o sebe. Irán by vedel hovoriť svoje, veď len včera ich humanitárne bombardovali a Palestínci sú im vďační za trvácny status bezdomovectva. A tento film vie vystrašiť podobne. Musím povedať, že hoci väčšinu času ma nudil, dokázal zabrať ľakačkami v temnote a priniesol mi ponaučenie, že ak vám duch povie Shalom, čo znamená (aj) pokoj s tebou, nemyslí to celkom vážne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k mé slabosti pro všechno židovské jsem ocenil námět, líbila se mi atmosféra a sedl mi i představitel tzv. shomera. hlídače mrtvých. Ale Thomas daná pozitiva nedokázal využít. Hlavní hrdina se sice bojí moc hezky, ale předmět jeho strachu tu prakticky není vyjádřen a to mi postupem času vadilo čím dál víc. Film se vlastně omezil jen na plahočení se po domě, pocení a zrychlené dýchání. Těch pár lekaček nestojí za řeč a bubák se tu vlastně jen mihne. Škoda. 40% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nestáva sa často, že je natočený horor zo židovského prostredia, tradícií a mytológie. A tak som sa na tento film do cela tešil, ale asi som sa nemal. Lebo film neponúka nič nové. A aj to čo je stokrát prevarené, nedokáže pojať aspoň trocha zaujímavo či svižne. Jedine s čím ako-tak zaujme je atmosféra. Tá je niekedy celkom silná i ponurá. Ale celý film sa nedá stavať len na nej. Lakačky slabé a zobrazenie démona ako rozmazanú machuľu, tiež nie je určite pozitívum filmu. Ten tu mohol byt znázornený lepšie a hlavne démonickejšie. Tak som myslel, že aspoň finále ukáže niečo mrazivé, poprípade príde aspoň nejaký prepracovaný zvrat. Ale nič z toho sa nekonalo. Ako finále prišlo, tak aj odišlo. Tam ako sa zdá došli celkom nápady. I keď zíva lacnotou, kamerovo bol na slušnej urovni a tým aj atmosféra rástla. Je to medzi 2-3*. Ale keď z tohto prostredia veľa filmov nevzniká, prikloním sa k tomu vyššiemu hodnoteniu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slubny namet je utopeny v reziserskej nemohucnosti, keith Thomas akokeby nevedel, ako dalej a cim ma vobec divaka vystrasit  : 15 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zhruba do poloviny je to solidní atmosférický horor se zajímavým námětem, ale pak z toho bohužel vypadne klasická duchařina s nemalým počtem lekaček. To mě samozřejmě zklamalo, že si to neudrželo svůj potenciál až do konce a skončilo to takhle nevyužitě, ale i přesto musím uznat, že se Keith Thomas dost snažil a rozhodně to mělo něco do sebe i přes viditelně nízký rozpočet. Navíc to ani není horor ze skupiny "neurazí, nenadchne", na to to v sobě má dostatek zajímavých scén, jenže kvůli druhé polovině to u mě do průměru stejně spadlo. No, co se dá dělat, ale určitě to dopadlo lépe, než jsem očekával a za to jsem vždycky rád. 3* ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Jedno velké prázdné nic film Vám nic nedá ani si z něho nic nevezmete. Přitom námět je dobrý chlápek hlídá mrtvolu než přijedou pohřebáci a mezitím na něho útočí démon s obrácenou hlavou , ale tady pozitiva končí. Film je nudný lekačka zde je jedna jump scarů jak nasraných, ale o ničem a démon nevyužitý jelikož se objeví tak 5 minut z 88. 1 hvězda za námět 1 za toho démona jinak ztráta času a ruce pryč. ()

danielosbourne 

všechny recenze uživatele

Není to kdoví jak děsivý horor, ale na druhou stranu musím říct, že mě bavila ta atmosféra. Skvělý hudební doprovod a zajímavá kamera z toho dělají skoro artistický kus. Líbilo se mi i nahlédnutí do židovských rituálů, takže kdyby nebylo toho uspěchaného konce, možná bych šel i výše. Takhle je to průměr, který ale má své silné momenty. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina ide strážiť ako "shomer" mŕtvolu do jedného domu a v ňom sa musí postaviť démonovi Maazikovi. Chválim vynikajúcu atmosféru počas celého filmu a mytológiu, ktorá bola celkom pekne rozpracovaná. Bavil ma aj sympatický hlavný herec. Problém však bol, že strašenie nebolo skoro žiadne a keď prišlo asi 2 krát, tak bolo poznať malinký rozpočet. Na svoju dĺžku je to aj celkom nudné a koniec mohol byť teda rozhodne lepší. Dám 3*, kto má rád pomalé horory tak ho to neurazí. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

V podstatě průměrný horor ve kterém se vyskytuje nějaký démon, ale má to opravdu slušnou atmosféru a zajímavé prostředí. Hororů odehrávajících se v židovské komunitě, zabývající se judaismem a jeho folklórem je jako šafránu, takže u mě opravdu spokojenost a docela mě to bavilo. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Ne,tak to mě opravdu nesedlo.Čekal jsem více toho židovského napětí a odkrytí jejich mystických tajů,ale film se dostával do průměrné šedi a to byla chyba,.kdy atmosféra celého příběhu se rozpadla.A tak to mohlo celkem fajn zafungovat.Škoda,ale průměr si to zaslouží. ()

Reklama

Reklama