Reklama

Reklama

Rapa Nui - střed světa

Trailer

Obsahy(1)

Když v 18. století na Velikonoční neděli objevili holandští mořeplavci nejodlehlejší místo na Zemi, našli zde několik znepřátelených klanů bojujících proti sobě a domnívajících se, že jsou jedinými lidmi na světě. Společnost rozdělená na dvě kasty - dlouhouší a krátkouší, měla přísná pravidla a tabu stanovená hlavním kněžím. Dva muži, člen vládnoucího rodu Noro (Jason Scott Lee) a kameník Make (Esai Morales) bojují v závodu o titul Ptačího muže. Během příprav vyvrcholí dlouho trvající konflikty rozdělující společnost a závěrečné boje ji rozdělí definitivně. (ArnoldJ)

(více)

Recenze (34)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně příjemné překvapení. Film, jenž je zajímavý nejen exteriéry, v nichž se odehrává, ale také samotným dějem, v němž se snaží divákům přiblížit alespoň hypotetickou představu života na Velikonočním ostrově před několika stoletími, kdy tam žily ve zdánlivé harmonii (dá-li se tak nazvat stav nadřazenosti jednoho vůči druhému) dva hlavní klany domorodých obyvatel. Věrohodnost příběhu může být sice různými odborníky zpochybněna, ale fantazii se jak známo meze nekladou a každý si může věřit čemu chce. Zde uvedenému příběhu se snad i věřit dá, a napomáhají tomu i typově dobře zvolení herci - hlavně oba hlavní přátelé a současně i soci, Esai Morales a hlavně Jason Scott Lee. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $305,070Tržby Celosvetovo $1,100,000║ Dobrodružná dráma pripomínajúca Gibsonovo Apocalypto, tvorcovia sa dali na tom záležať a aj keď príbeh až tak nestrhne ako by mal, všetko ostatné dokáže slušne upútať, vrátane vizuálu, súperenia kmeňov a smutného nevyhnutného záveru. /60%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zánik rajského ostrova, ktorý v skutočnosti vôbec nemusel byť rajský, je sám osebe zaujímavý a dráždivý. Súperenie domorodých klanov, šialené mystické rituály, „kocka ľadu“, kanibalizmus, to všetko by sa dalo pokojne sfilmovať tak omračujúco, ako Apokalypsa alebo Boh múch. Ako niečo obrovské, temné, ťaživé, zlé, zlovestné, hrôzostrašné, znepokojivé a desivé. No režisér sa uspokojil s tuctovým príbehom a neoriginálnymi postavami, medzi ktorými panujú nezaujímavé vzťahy. Neviem, kde sa stala chyba. Či to malo byť takéto hlúpe od začiatku alebo to takto domagoril až producent Kevin Costner v strižni. Neviem si vysvetliť záhadnú minutáž (dve smrtiace hodiny na scenár, ktorý by si zaslúžil o hodinu menej), nepríjemný rozdiel medzi veľkolepými scénami a scénami, ktoré akoby sa nakrútili na dvore Costnerovej vily. Neviem si vysvetliť komediálne scény brutálne skombinované s až hororovými (úmrtia, šialenstvo) a nahotinkami (prsia v každom zábere). Výsledkom je bizarný, kuriózny (a zlý) mix dospelého filmu s komediálnou rozprávkou. Herecké výkony sú približne rovnako otrasné, v čele s neuveriteľným Jasonom Scottom Lee. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pohodová dobrodružná dráma z Veľkonočného ostrova. Stavanie sôch, tak typické pre túto kultúru, sa mi zdalo vierohodné a zaujímavé. To isté platí aj pre stvárnenie bežného života domorodcov. Film sa vlastne snaží o najpravdepodobnejšie vysvetlenie, prečo na ostrove nie je stromová vegetácia a musím uznať, že ponúknuté riešenie je logické. Súťaž o titul Vtáčieho muža sa zase postarala o slušnú dávku napätia a pobavenie. Milostný trojuholník mi tu však vadil, často odpútaval pozornosť od podstatnejších vecí. Jednoducho sa to sem nehodilo, aj keď na druhú stranu chápem tvorcov, že sa snažili snímok niečím okoreniť a zatraktívniť. Silný priemer. 65/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mezi spoluprací s Kevinem Costnerem, si Kevin Reynolds střihl Rapa Nui - střed světa, který se snaží působit epicky ale je táhlou a nezajímavou nudou na hezkém ostrově. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Rapu Nui (Velikonoční ostrov) - střed světa je příjemná dobrodružná oddychovka. Největším kladem je samozřejmě zajímavé prostředí a lehká snaha znázornit historii, neboť život na ostrově, působení klanů, stavba soch a kult ptačího muže je ve filmu zobrazeno dosti věrohodně. Sice příběh o milostném trojúhelníku spadá do označení "cliche", ale herci se do svých rolí poměrně hodí, tak ještě zůstanu u 4 hvězd, neboť to znázornění historického tématu zvedá film o jeden stupeň (protože takové filmy se netočí každý den). ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to parádně raw a akční scény v závěru (lezení po skalách, plavání v rozbouřeném moři) jsou natočeny velmi uvěřitelně a působí tak, jak by to dneska horko těžko jen někdo dokázal (dneska by to točili na umělých skalách/v bazénu za podpory tuny CGI). A je tak až s podivem, jak nenápaditý a rutinní je zbytek filmu. Zejména navzdory tak ohromně atraktivnímu námětu. Primitivní dialogy, jednoduchá dějová kostra, často je to jen sled nějakých scén ze života domorodců (mluvících vtipně dokonalou britskou angličtinou) a je to prostě trochu nuda. Tu zmiňovanou syrovou autenticitu právě ta jednoduchost a naivita stokrát ohraného příběhu (v zásadě milostný trojúhelník) dost kazí. Film se navíc dost blbě shání a jediná dostupná verze v originálním znění je svou kvalitou dost za hranicí koukatelnosti, což je taky škoda, protože ty exteriéry by v případné zrestaurované blu-ray verzi mohly stát za to. 2,5* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně kýčovitá volovina.. To nejblbější ze slabomyslné romantiky devadesátých let.. Tváří se to exoticky, ale ona exotika klouže jen po povrchu (fasádě/designu). Scénáristi se ani nesnažili vnést exotiku do jednání postav.. Jasně, je to fabulace. Já ani nečekal historickou autenticitu.. Ale když se tady všichni chovají jako by vypadly do tohoto velikonočního světa z nějaké pokřivené britské variace venezuelských telenovel, člověk prostě vnímá, že tady něco zásadně nesedí.. Dvě hvězdy, asi z jakéhosi sentimentu .. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V mnohém zajímavá, v mnohém podnětná, v mnohem nepřesná (instalace soch, jejich ničení a kult ptačího muže se zřejmě neodbývaly v rámci jedné generace), ale v jiném zbytečná filmová rekonstrukce degradovaná na romantiku. Příběh soch, dlouhouchých a krátkouchých a slova "rapa nui", "rongorongo" a "moai" znám z rozhlasových vysílání z doby před 60 lety. Teď mě už jen mrzí, že bílí konkvistadoři přerušili postupnou degeneraci místního obyvatelstva ještě více devastující zásahem. Viděli bychom, k jakým koncům takové řezání větve, na které sedíme v rajské zahradě, povede. Doporučuji si tento film poupravit podle vlastních znalostí, představ a katastrofických vizí a sklonů. Jinak vidí pozitivum filmu především v zobrazení touhy (latentní i projevené) opustit uzavřenou společnost, kterou projevili téměř všichni hrdinové (až na šamana a krátkouchého "kamaráda z mládí"), která se zřejmě projevila i v mánii stavění soch. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalo msa to sfilmovat podstatne lepsie, ako Gibson natocil svoje Apocalypto - ako nieco desive, realne, hrozostrasne plne tortury krvi a náslia, kde vo vzduchu viselo nieco zlovestne - tak isto natocil Francis Ford Coppola svoj film Apocalypse now. Reziser Kevin Reynolds sa s tym ale nesral, pribeh je tucotvy, rezia je len rutinerska, kde vo vzduchu visi tak akurat amaterizmus rezisera a hercov. herci sa ani nesnazia, skor mi pripominali, : dobre, antocime to, nech uz je s tym svaty pokoj, aj tak mam n a poobedia na starosti A, B, C..... ostrov je sam o sebe dobry, len natocene je to otrasne, bez invencie, divak sa tych 107 moinut bude nudit ... fakt ako spackany film, necudujem sa, ze to komplet zhorelo . 20 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

V detstve som tento film chcel vidieť, no podarilo sa mi to až v dospelosti. Asi to bolo dobré, lebo by sa mi nepáčil, ale teraz má milo prekvapil. 6/10 ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Poutavý a ve své podstatě jedinečný snímek. Alespoň já jsem zatím žádný film z historie Velikonočního ostrova neviděl. Navíc podle toho, co jsem si přečetl na wikipedii se zde jednalo o docela věrné zachycení skutečnosti (stavba a transport moai, vykácení palem, kult Ptačího muže, válka kmenů). Natáčení probíhalo přímo na místě, takže i exteriéry jsou původní... a samozřejmě nádherné. Příběh mě taky nenudil, takže já nemám co vytknout. Jenom se divím, že je Rapa Nui dost neznámý film (na to, že ho produkoval Costner), i že má tak nízké hodnocení. Nezbývá, než ho popostrčit trochu výš :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Velmi príjemné prekvapenie. Nádherný dobrodružný film o domorodom kmeni z Veľkonočného ostrova. Snahou autorov bolo serióznou cestou odhaliť tajomstvo tohoto záhadného ostrova. A musím povedať, že sa im to nadmieru podarilo, celé to pôsobí veľmi vierohodne. Skvelý námet, rýchle tempo a výborne spravené akcie vám nedovolia odísť od filmu. Nie je núdza ani o napätie, ani o humor, ani o vygradovaný záver. Postavy sú sympaticky, aj keď charakterovo nie zložité. Mužskému oku dobre padnú polonahé domorodky. V niektorých veciach to pripomína Gibsonove Apocalypto, aj keď záver dopadol možno inak, ako väčšina divákov očakáva. Hodnotenie: 90% ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Kulturně i historicky velice výstižné. Stromová vegetace se dnes na Rapa Nui opravdu téměř nevyskytuje, což zamotalo na delší dobu hlavu archeologům, kteří se snažili rekonstruovat transport a vůbec celé vyhotovení moai. Celkem mi tam sedělo i to vzájemné vybití kmenů, kanibalismus. Vadila mi trochu ta angličtina, což se ale zase na rok '94 dá celkem pochopit. Spíš to zabilo to milostné kokrhání, těhotná žena žijící 6 měsíců téměř bez jídla a pohybu v jeskyni 2x1 metr, pak její slepota a po porodu zase vidíme? No a nechci být skeptická, ale tihle dva asi na bárce bez jakýchkoliv zásob Pitcairnovy ostrovy asi nezalidnili. Život je tak krutý. Holka žije 6 měsíců v jeskyni, ten se tam honí jak na Spartakiádě, a pak se vydají na moře vstříc jasné smrti. The End. Co by na to asi řekl Heyerdahl? ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Film o zániku jedné malé izolované civilizace, natočený bez větších ambicí. Protože jsem se při jeho sledování trochu nudil, vymýšlel jsem jinou verzi scénáře: Náčelník největšího klanu svolá náčelníky ostatních klanů a takto k nim zahovoří: „Kolegové! Náš národ tady už celá staletí žije jak prase v žitě. Moudrost starých Atlanťanů však učí, že civilizace nejen vznikají, ale i zanikají. Dostalo se mi božího vnuknutí, že je na čase to zabalit. Atlanťané to udělali tak dokonale, že po nich nezůstal ani prd. Tak efektně to asi nedokážeme, ale proč bychom si neměli zvolit vlastní, jedinečný způsob záhuby? Má někdo nějaké návrhy, jak bychom se mohli zničit?“ Jiný náčelník: „Měli bychom vynalézt peníze a postavit banku ze sopečného kamene, aby si lidé mohli brát hypotéky na stavbu chýší. A když už tu budeme mít finančnictví, zavedeme taky daň z příjmu, daň z nemovitosti, DPH, inflaci a všechno co k tomu patří až po soukromé exekutory. Moc bych se divil, kdyby z toho lidi nevychcípali.“ Další náčelník: „K cíli by to asi vedlo, ale trvalo by to moc dlouho. Daleko lepší by bylo upustit od ekonomiky s nulovým růstem. Když to uděláme, bude z tohohle ostrova za padesát let poušť. Kromě toho lze početní stav populace snížit válkou. Potíž je v tom, že nemáme s kým válčit. Tomu by se však dalo odpomoci umělým rozdělením obyvatelstva do dvou skupin. Jedni budou mít na prdeli jedno tetování a druzí jiné tetování. Pak jednu skupinu zvýhodníme a lidé se mezi sebou už začnou řezat sami." První náčelník: „To zní slibně, jenom to tetování na zadku by kvůli bederním rouškám nebylo praktické. Chtělo by to něco, co by bylo vidět na první pohled, třeba nějaká úprava uší. Kromě toho by bylo zapotřebí vymyslet ještě vhodný megalomanský projekt, který by zruinoval naše hospodářství. Zkusím se zeptat kněze, jestli nemá nějakou ideu. Škoda, že k nám nemigrují žádní migranti, kteří by pomohli destabilizovat naši společnost, ale co se dá dělat, Rapa Nui je pro zbytek světa moc z ruky.“ ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých srdcovek z dětství. Fajnový dobrodružný příběh z minulosti tajemného Velikonočního ostrova, to bylo něco pro mě. Nedávno jsem znovu viděl a znovu jsem byl spokojený, opravdu dobře udělané žůžo dobrodrůžo, řekl bych rozhodně lepší než mladší Apocalypto Mela Gibsona. ()

FeiNike 

všechny recenze uživatele

Vcelku baviaci dobrodružný film s úchvatnou kamerou, skvelou hudbou a nejedným instantným žánrovým klišé..Snaha sa cení a ja v tomto prípade oceňujem štvorhviezdicovým hodnotením, za okrem vyšsie spomenutého [mínus tie klišé a veľké plus V-Y-N-I-K-A-J-Ú-C-O natočené scény birdman competition] najjmä za poctivý prístup k téme keďže tvorcovia si evidentne dali námahu, dôkladne naštudovali fakty i mýty o histórii Rapa Nui a výsledkom je tak podľa môjho názoru relatívne vydarený pokus o komplexné a autentické priblíženie jednej fascinujúcej etapy dejín najizolovanejšieho ostrova našej planéty..Napriek relatívnej spokojnosti s touto Reynoldsovou verziou mi ale nedá nevyjadriť názor, že pád stromov, kamenných obrov a následne i celej ostrovnej civilizácie je tučný šťavnatý námet, ktorý by si zaslúžil kvalitnejšie filmové spracovanie, niečo temnejšie, tragickejšie, drsnejšie, monumentálnejšie, proste niečo čo by ma nielen zaujalo, slušne pobavilo na jeden večer ale vyrazilo by mi dych a navždy sa vrylo do pamäti..Nezostáva než dúfať, že toto moje filmové želanie bude jedného dňa splnené. ()

Reklama

Reklama