Reklama

Reklama

Bikram: jogín, guru, sexuální násilník

  • USA Bikram: Yogi, Guru, Predator
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tenhle dokument popisuje vzestup a pád zakladatele hot jógy Bikrama Choudhuryho od zrodu jeho globálního impéria až po odhalení znepokojivých skutečností. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá koláž choreografických vystúpení a posadnutostí submisívneho postavenia. Bikram je stelesnením božstva ako egyptský staviteľ pyramídy Cheops. Akékoľvek zlyhanie jednotlivca v systéme je pranierované ako špinavé prádlo na verejnosti (metódy lynčovania prechádzajú na psychologickú tortúru) a takmer každý úspech jednotlivca závisí od jeho zbožného želania a poslušnosti (a nálady a sympatií) druhých voči jeho maniakálnym chúťkam. V rámci lobingu prípadu a širšieho povedomia je propagácia snímku cez Netflix dobrou voľbou, hoci je prípad temer uzavretou kapitolou. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Sám som ešte za komančov chodil na joju k p. Poláškovi, ktorého považujem za osobnosť. Aj keď už jogu pravidelne necvičím, stále s tých poznatkov čerpám. Preto ma prekvapilo, ako ľahko si môže nejaký hochštapler na joge, o ktorej tvrdí, že je jeho, vybudovať takú nehoráznu kariéru a zblbnúť toľko ľudí. V Amerike je ale možné všetko... a nie len tam. Poučný dokument. ()

Reklama

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Když někomu nevadí, že mu po zádech hopsá skoro nahý plešatý trpaslík...taky jsem byla na pár lekcích, kvůli licenci pojmenovaných jinak, sestava totožná. Místní požadavek, že není možné NIKDY opustit hodinu během cvičení, mi zaváněl poněkud manipulací. Dokument je zábavný i děsivý, nakonec pro hlavního slizouna nic neskončilo. Ženy, trochu sebeúcty ! Cvičení není všechno. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nic převratného- a tím myslím příběh, ale zejména jeho filmové zpracování. Náš hlavní odháčkovávač guru Jára- to by bylo o jiných numerech. P.S.: Jen takový postřeh- zhruba před čtrnácti dny jsem viděl dokument o Jiřím Big Bossovi Valtrovi- zpěvákovi brněnských Root. Používal tutéž větu, jako Bikram: já jsem nejchytřejší chlap na světě. Big Boss pro změnu celý život przní mladý kluky (což v dokumentu o něm, světe div se, nezaznělo ani náznakem). Ty velikášský kecy by mohly být jedním z poznávacích znamení těchhle sexuálních predátorů. Prvně na to balej, a pak tomu chudáci sami uvěří. Hodilo by se svézt je všechny na jedno místo, aby si to vyříkali mezi sebou. Nejchytřejší může přece být jen jeden. Ovšem vymyslet 26 cviků jógy, to už chce asi pořádnýho fištróna. Einsteine, ty povaleči... ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Self-made man, kterej to jógou dopracoval k hangáru plnýmu Rolls-Roycu a Lamborghini. V průběhu dokumentu se kromě obvinění ze sexuálního zneužívání ukázalo, že to je agresivní rasistickej buran ("ať ta černá svině opustí sál!", což z úst Inda zní trochu zvláštně), patologickej lhář (tvrdil, že vyhrál pětkrát mistrovství v józe, když ještě žádný neexistovalo, vyléčil Nixona, což jeho archiváři vyvrátili, jeho "vlastní" sestava byla nepřiznaně obšlehlá od jeho mistra) a narcistní egomaniak ("jsem nejspirituálnější muž na planetě", "nepotřebuju nikoho znásilňovat, klečí přede mnou milióny žen, které touží se se mnou vyspat"). Dobrá byla jedna indická novinářka, která když pracovala na jeho případu, tak s pobavením zjistila, že to je prostě jeden z charakterů, kterýho zná v nějaké verzi skoro každej v Kalkatě - chvastoun sedmilhář, kterej vypráví o tom, jak zabil tygra vlastníma rukama :-). Očividně byla překvapená, jak daleko se mu to podařilo dotáhnout. Jak začalo být dusno a soudno, tak z USA zdrhnul a dodnes pořádá všude po světě kurzy instruktorů za 10 000 euro. Mimochodem po dokumentu o jednom vůdci sekty, který taky zneužíval své žáky ("Holy Hell") už druhá postava, která z nějakého důvodu trávila většinu času v zařezaných plavkách. Tak jestli to nemá nějaký neblahý okultní vliv na daná místa, která jsou pak splašená a utržená z řetězu. ()

Reklama

Reklama