Reklama

Reklama

V tomto postapokalyptickém dobrodružství je celá budoucí Země díky tání ledovců pod vodou. Kevin Costner jako osamělý poutník vezme pod svá pomyslná křídla matku s dcerou, aby je ochránil před partou kočovných tyranů. Díky staletí trvajícímu globálnímu oteplování, jež zapříčiňuje tání ledovců, je celá Země pod vodou. Poslední zbytky lidí přežívají na umělých plavidlech a v na vodě plovoucích městech neustále napadáni partou zlověstných pirátů v čele s Deaconem (Dennis Hopper). Jejich poslední šancí je Meriner (Kevin Costner), osamělý poutník, který se dokonale přizpůsobil novému prostředí. Společně s překrásnou ženou (Jeanne Trepplehornová) a její dcerou se vydávají navzdory Deaconovi a jeho kumpánům najít suchou zemi. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Costner se rozhodnul natočit svou vlastní variaci na Šíleného Maxe, jen písek vyměnil za vodu a do hlavní role obsadil koho jiného než sebe. A povedlo se to asi stejně jako Max dvojka. Čmoudi nejsou o nic míň "komixoví" než záporáci tam, Costner není o nic menší frajer než Gibson (a navíc má cool žábra) a atmosféra tísnivého postapokalyptického světa "všechno je v prdeli, všude kolem je jenom písek/voda" funguje dokonale (a ke všemu obsahuje silné ekologický podtext). Vodní svět je zkrátka hodně dobrý a silně nedoceněný postapokalyptický akčňák, za který se Kevin rozhodně nemusí stydět. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Beriem aj tie police.“ Vodný svet je v poradí štvrtým (a po vzájomných nezhodách na veľmi dlhú dobu aj posledným) spoločným projektom dvoch namyslených Kevinov, Reynoldsa a Costnera (po Fandango, Robinovi Hoodovi a Rapa Nui). Má povesť jedného z najväčších prepadákov v dejinách. Pri pohľade na fajnovú celosvetovú tržbu 264 miliónov sa tomu ťažko verí, problém je v tom, že vinou neskutočnej série ohromných katastrof rozpočet nabobtnal až na neskutočných 235 miliónov, takže používať pri tomto filme slovo prepadák naozaj nie je od veci. Aj keď skutočným prúserom, a tentokrát už aj mizerným filmom, bol až Kevinov o 2 roky mladší (a taktiež post-apokalyptický) Posol budúcnosti, ktorý stál 80 a celosvetovo zarobil 17 (!). OK, dosť čísel, aký je Vodný svet? Prekvapivo dobrý, hoc dlhý. Ďalšími zápormi sú nesympatický Dennis Hopper, čudný mix drsných a komediálnych scén, nepresvedčivý románik medzi drsňákom a kráskou a viacero nudných scén, kedy sa čas vlečie a vlečie, proste sa nevie dovliecť. Pozitívne vnímam (až na Hoppera) fajn kasting (okrem permanentne podráždeného Costnera je OK i Jeanne Tripplehorn, Michael Jeter alebo Tina Majorino), parádnu morskú výpravu, skvelé dekorácie (realisticky, uveriteľne pozliepané z toho, čo zostalo zo sveta "predtým") a monštruózne dominanty ako umelý atol a tanker. Bizarné je, že v oboch Costnerových apokalypsách je vedľajšími postavami žiadaný o darovanie jeho "dokonalého ejakulátu". Tomu poviem meganarcizmus, Kevin, bravo. Absurdné je, že pôvodne mal záporáka hrať Laurence Fishburne (!), ale napokon to nedopadlo a rolu stvárnil spomínaný Hooper. Laurence zo situácie nebol nadšený, keďže kvôli Vodnému svetu odmietol rolu v Smrtonosnej pasci 3 a práve to bol napokon dôvod, prečo ju po boku Brucea Willis a získal Samuel L.  Jackson. Kino Považan NMnV 1995 ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Na Zemi roztály ledovce a tu následně zaplavila voda. Půda je zde velkou vzácností a jen malá holčička má na sobě vytetovanou mapu, která vede k vytoužené souši. Kevin Costner sní jako Námořník sen o pevné zemi. Lidstvo živoří na lodích nebo umělých ostrůvcích. Jedním z nich je i Námořník, který z moře a atolů sbírá potřebné věci a prodává je. Nejcennější je čistá voda a hlína. On je mutant a umí dýchat pod vodou. Sice předražený, ale ve výsledku výrazný a velmi originální akční spektákl plný nápadů a akce se skvělým Kevinem Costnerem. Invence vydrží zhruba do poloviny snímku, a pak se film postupně zhoršuje, což se projevilo i na mém hodnocení. Připočíst k mínusu se dá i poměrně přehrávající Dennis Hopper v záporné roli. A současně je to film, který měl negativní dopad na další Costnerovu hereckou kariéru. 70% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Velký dobrodružství s Kevinem Costnerem a výborným prostředí kulis a se skvělou výpravou v doprovodu hudební složkou J. N. Howarda. Rozšířená verze je silnější oříšek a Reynolds s Costnerem mohou být spokojeni. Film zůstal v paměti a zanechal slušný ohlas. Costner je velmi zajímavá postava ve vodním světě. První polovina filmu je na vyšší hodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vodní svět je jen jeden, ztvárněn, co nejvodnatěji právě v tomto filmu, na kterém spolupracoval i sám Kevin Costner. Namlsal diváky úspěchem Tance s vlky a tak se právě od tohoto filmu čekal další velkofilm, který pokoří ten předešlý. To co z toho vzniklo může někomu přijít k smíchu, ale ty neuvěřitelné atoly a pěkné plavidlo, které Costnerovi vezme během filmu za svoje rozhodně nějaký prachy stát muselo a ne že ne. Na druhou stranu to není špatné, tak jak plno lidí tvrdí a tak jak to v té době nechali jemu s chutí sežrat. Je mi ho líto, protože právě v tomhle filmu špatně rozhodně nehraje Překvapivě jeho postava se mi zdá minimálně zajímavá a díky jeho schopnostem neuvěřitelně komplexní. Akční scény už jsou druhá věc. Na jednu stranu nečekaně působivé a na druhou stranu roztodivně kýčovité a často neuvěřitelně nesmyslné, kulisy prachbídně ubohé a pozadí překvapivě vodnaté. Neuvěřitelnější už je jen fakt, že najít jakoukoliv pevninu je v tomto světě prakticky nemožné. Tento film není tak špatný jak se na první pohled zdá, peněz se do něj nakoplo hodně a možná právě proto ho naše televize vysílá v jednom kuse. I tak je to povedený reprezentant žánru sci-fi a těch opravdu slušných je pomálu, velice pomálu. --- Dovolil jsem někomu, aby odešel dřív, než bitva skončí? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (35)

  • Kevin Costner (Námořník) na filmu pracoval 157 dní - šest dní v týdnu. (ČSFD)
  • Keď loď Námorníka (Kevin Costner) uniká pred Smokermi tým že sa nakláňa na strany, pri druhom náklone - keď Námorník volá na Helen (Jeanne Tripplehorn) - má kreslo na kraji lodi už rozložené, no keď Helen k nemu pribehne, kreslo práve rozkladá. (Lukoh)

Související novinky

Vodní svět se dočká seriálového pokračování

Vodní svět se dočká seriálového pokračování

30.07.2021

Studio Universal a producenti John Davis a John Fox přišli s poměrně nečekanou zprávou. Vodní svět, sci-fi z rou 1995, které se proslavilo zejména produkčními potížemi, kvůli kterým rozpočet narostl… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama