Reklama

Reklama

Little Fires Everywhere

(seriál)
Trailer 1

Epizody(8)

Obsahy(1)

Založen na stejnojmenné knižní předloze, seriál Little Fires Everywhere sleduje dvě matky s naprosto odlišnými sociálními a ekonomickými kořeny. Na jedné straně stojí Elena Richardson (Reese Witherspoon), která usilovně pečuje o dokonalý obraz své rodiny. Druhou stranu představuje matka (Kerry Washington) s dcerou, které svým příchodem do Shaker Heights, předměstí Clevelandu v Ohiu, převrátí život naruby do té doby perfektně a spokojeně vypadající rodiny Richardsonových. (oli009)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (9)

Little Fires Everywhere (2020) 

(Zase) hned z úvodu vidíme, co fatálního se jedné rodině přihodí. Následuje časový skok zpět, konkrétně do léta páně 1997. Reese Witherspoon coby ambiciózní Elena velmi usilovně pečuje o dokonalý obraz své rodiny. Má manžela-právníka, čtyři dospívající děti (Lexie, Izzy, Moodyho a Tripa) a právě čtyřikrát si vzala volno v práci na pouhých šest týdnů. V poklidném předměstí Clevelandu mají honosný dům a děti navštěvují prestižní školu. Kerry Washington coby Mia je přesný opak: samoživitelka, Afroameričanka a se svou dcerou Pearl se zase stěhuje. Nehodlá se přizpůsobovat. Částečně ji živí umění, fotografuje. A hle, jeden kvartýr jim k pronájmu nabídne zrovna Elena. A vzápětí i místo hospodyně u sebe doma. A obě se tváří, že je všechno v pořádku. Není. Dvě rodiny, dva pohledy na život. Postupně se prolínají a divák ví, že tyhle odlišné světy způsobí něco nemilého. A na to v Shaker Heights, kde všechno běží přesně podle šablony á la Americká krása, nejsou zrovna zvyklí. A kostlivci vylézají na povrch. Která z nich je nakonec větší mrcha? Poloha některých postav mi úplně neseděla, místy jsme dost klouzali po povrchu, naštěstí po třech dílech atmosféra konečně zhoustla. A rozhodně to nebylo jen o tom, kdo teda nakonec škrtnul sirkou. Série o předsudcích, o očekáváních, která od nás společnost má, i o tom, co si sami sobě (mnohdy zbytečně) nakládáme. A Elena společného jmenovatele (nejen) aktuálních potíží pořád nevidí. A nakonec se nebude dusit jen kouřem. ()

Jiskra (2020) (E01) 

(Zase) hned z úvodu vidíme, co fatálního se jedné rodině přihodí. Následuje časový skok zpět, konkrétně do srpna 1997. Reese Witherspoon coby ambiciózní Elena velmi usilovně pečuje o dokonalý obraz své rodiny. Má manžela-právníka, čtyři dospívající děti (Lexie, Izzy, Moodyho a Tripa) a právě čtyřikrát si vzala volno v práci na pouhých šest týdnů. V poklidném předměstí Clevelandu mají honosný dům a děti navštěvují prestižní školu. Kerry Washington coby Mia je samoživitelka, Afroameričanka a se svou dcerou Pearl se zase stěhuje. Nehodlá se přizpůsobovat. Částečně ji živí umění, fotografuje. Zatímco (dosud chápavá) dcera se opakovaně sžívá s novým středoškolským prostředím, ona si volnomyšlenkářsky vybírá místa, ve kterých může realizovat své umění. Právě si na záchodě v supermarketu omyly obličej a vyčistily zuby, aby se mohly poohlédnout po nějakém dočasném bydlení. A hle, jeden kvartýr jim k pronájmu nabídne zrovna Elena. A vzápětí i místo hospodyně u sebe doma. Ajaj. Série o předsudcích, o očekáváních, která od nás společnost má, i o tom, co si sami sobě (mnohdy zbytečně) nakládáme. ()

Semena a tak (2020) (E02) 

Téma mateřství v různých podobách. Pearl je unavená z věčného cestování a přála by si vymalovat „víc než jen jednu zeď“. Její nekonformní matka evidentně skrývá nějaké ty kostlivce ve skříni, ovšem ani u Eleny, která ztělesňuje idylu úspěšné americké famílie, to není růžové. Mimo jiné proto, že její dcera Izzy nechce být ničí loutkou. Bílí jsou bohatí a přes to nejede vlak. Trošku povrchní sdělení, nicméně tvůrci zatím tak nějak mělce kloužou po povrchu. Mia přijala nabídku „hospodyňky“ u Eleny doma, ale od začátku to nefunguje (co na tom, že večeře strávníkům chutná?). Čtenářský dámský sedánek má nicméně zajímavou dohru. Mia si ve své druhé práci servírky všimne zoufalé reakce své kolegyně, která kdysi z nouze odložila v noci kojence před požární stanici. Proč se Mia do trápení druhé tak usilovně vloží, divák nechápe, ale uvidíme. Kromě ústředního ženského dua si tvůrci dali záležet i na výběru mladých tváří. ()

Sedmdesát centů (2020) (E03) 

Dvě rodiny, dva pohledy na život. Postupně se prolínají a divák ví, že odlišné světy způsobí něco nemilého. A na to v Shaker Heights, kde všechno běží přesně podle šablony, nejsou zrovna zvyklí. Středobodem vyprávění jsou dvě matky s rozdílnými sociálními a ekonomickými kořeny. Jedna nakráčí do honosného domu té druhé a tváří se, že je všechno v pořádku. Paní domu má stejný výraz, protože je dál zahleděná do bezvadného obrazu své rodiny. Jenže tyhle dvě se neshodnou prakticky v ničem. Elena podle Mii mohla celý život dělat jen dobrá rozhodnutí. Díky možnostem, které jí náleží, protože je bílá a prachatá. Atmosféra konečně houstne. A možné SPOILERY: Izzy podle bratra nemusí nikomu nic dokazovat. A zatímco ona má blíž k Mie a jejímu způsobu vnímání života, její dcera Pearl se zase lépe cítí v rodině Eleny. A pokukuje po jiném bratrovi, než který se jí dvoří. Na roční oslavě dcery rodinných přátel Lindy a Marka pak přispěchá jeden čínský tajfun: zoufalá biologická matka. Diskutabilní jsou v tomto kroky Mii, která dotyčné Bebe půjčí své auto (to nedomýšlela, že je možné, že si přítomní spojí, jakým autem přijela?). ()

Pavučina (2020) (E04) 

„Já bych do toho rasu nikdy netahala!“ – „Tu jste do toho zatáhla, když jste mě na ulici poprosila, abych byla vaší služkou!“ Konečně se mnohé přiostřuje. Pozlátko zdánlivé dokonalosti dostává pár výchovných. Mia kdysi nabídku přijala, protože podle svých slov chtěla ochránit svou dceru: před nástrahami zbohatlického života. Jedna z režisérek (bohužel loni – 2020 – zesnulá) Lynn Shelton u mě zabodovala s nezávislým dramatem Sestra její sestry. Příjemně plynoucí konverzačku s několika životními pravdami přinesla i její hořkosladká komedie Laggies. Jiný z režisérů Michael Weaver se zase dlouho motal okolo Californication. Originální uchopení témat, silné postavy. Jenže tady mi poloha některých postav nesedí. Opravdu si pustím do svého soukromí někoho, komu evidentně nedůvěřuji? A co ty jejich prazvláštní debaty o přátelství? Naštěstí vše vyvrcholí solidní hádkou, která sérii zřejmě rozpůlí na předtím a potom („Bělošky se vždycky chtějí kamarádit se svými černými služkami. Já ale vaše služka nikdy nebyla. A nikdy jsem nebyla vaše kamarádka!“). Zarputilost Mii v případě kolegyně z práce Bebe pořád nechápu. Zda ona si sama sobě nepotřebovala dokázat, že její někdejší rozhodnutí bylo správné? A kdo dá dítěti lepší život? Bebe potřebuje na dobrého právníka balík peněz, podle Eleny z druhého tábora nesmí mít čas, aby se na spor o péči připravila. Jenže peníze nesvedou všechno („Za kolik peněz byste své děti prodala vy?“). ()

Duo (2020) (E05) 

Jedna z režisérek (bohužel loni – 2020 – zesnulá) Lynn Shelton u mě zabodovala s nezávislým dramatem Sestra její sestry. Příjemně plynoucí konverzačku s několika životními pravdami přinesla i její hořkosladká komedie Laggies. Jiný z režisérů Michael Weaver se zase dlouho motal okolo Californication. Vše poměrně originální kusy. Tady zatím vyčkávám, kam tohle klouzání po povrchu doklouže. Středobodem vyprávění jsou dvě matky s rozdílnými sociálními a ekonomickými kořeny. Jedna z nich funguje „idylicky“ podle šablony jak z Americké krásy, druhá v sobě kromě předsudků nese i nějakého toho kostlivce. Která z nich je nakonec větší mrcha? Elena naplno vystrkuje drápky a okolí (dcera Izzy) jí to vrací („Je to proto, že Mia je v New York Times a ty tam nikdy nebudeš?“). Ani druhá z dcer, Lexie, ovšem nejedná tak, jak si matinka přeje, a musí navštívit jednu kliniku. A „kamarádčino“ jméno se jí bude sakra hodit. U Mii pochopení najde, ale vše má své meze („Až to dopiješ, ten hrnek po sobě umyj. Pro jednou!“). Elena se vydává do New Yorku: tak nějak za vším, co jí zůstalo zapovězené. Dělat její život snesitelnějším, ovšem není práce druhých. ()

Tajemný (2020) (E06) 

Jestli Mia nedala peníze Bebe proto, že si sama sobě potřebovala dokázat, že její někdejší rozhodnutí bylo správné. Je tady další velké cestování časem, kdy se rodiče modlí za úspěch dospívající dcery Mii v tom velkém New Yorku, kde má studovat výtvarné umění. Na univerzitě padne do oka profesorce, která vnímá její potenciál. A nejen ten. Pak jí ovšem vedení univerzity oznámí, že kvůli rozpočtovým škrtům jí v příštím semestru nepřidělí stipendium. Cesta za penězi se ale objeví. Mladá Elena naopak pečuje o tři děti, vrací se zpět do práce, jenže čtvrté je na cestě: nejen coby kojenec „náročná“ Izzy. A už nebude nic stejné. Knižní předloha americké spisovatelky Celeste Ng si nové čtenáře rozhodně získá. ()

Picture Perfect (2020) (E07) 

Jsme zpět v roce 1997, blíží se vánoční svátky a Izzy dostává před spolužáky další direkt do svého sebevědomí. Ale hlavně se blíží soudní proces, který rozhodne o osudu malé holčičky. Elena vysype Mie vše, co vyčmuchala z její minulosti. A pak to jaksi (a velmi ráda) sdělí i její dceři. Už mi trochu víc sedí zapojení Mii v celém případu, přesto ale musela tušit, že coby u svědka může vyplout nějaký ten kostlivec na povrch. Navíc se (v případě soudu o dítě i u svého dávného činu) tváří jak autoopravářka, která spravila nějakou káru, pak si řekla, že se u toho vlastně dost nadřela, tak si auto nechá. Blížíme se do finále: v dílčích momentech je to skvělé (hádka Pearl s matkou, opakované rodinné focení, napínání toho, kdo tedy škrtnul sirkou), celkově ale pořád tak nějak stejné a nevzrušivé. ()

Najít cestu (2020) (E08) 

V předměstí Shaker Heights všechno šlape podle šablony – stejné domy, stejné trávníky, stejné úsměvy a stejně radostně žijící rodiny. Jenže mnohé dokáží zaslepit předsudky a přesvědčení o vlastní neomylnosti. Izzy vyhodí do koše neoblíbené tenisky, protože takhle se to u nich doma přece dělá, že se vyhazují věci, které se jim nelíbí. Pearl chce znát svou minulost, jenže odpovědí má málo. Soud dopadl tak nějak podle očekávání, ovšem věci přesto naberou zajímavý spád. Elena společného jmenovatele aktuálních potíží pořád nevidí. A nakonec se nebude dusit jen kouřem. Finále nakonec poměrně silné, jen „příčinu“ požáru bych rozhodně očekával jinou. Tohle bylo už moc přitažené za vlasy. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama