Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf veliké milánské firmy je majitelem basketbalového týmu. Aby mělo mužstvo šanci vyhrát mistrovský titul, je commendatore rozhodnout koupit největší hvězdu NBA. Proto do USA vysílá svého prokuristu Bonfiglia (Paolo Villaggio), aby jej přivezl do zahraničí. Basketbalová hvězda je dvoumetrový černoch, který se zajímá o všechno možné, jen ne o odlet do Itálie. A to je ten problém! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na komedii pramálo komické, jako sociální kritika bez vhledu tupě deklarující, jako vylíčení přátelství dvou rozdílných osobností nevěrohodné, jako film nehodné delšího komentáře. Slabé **. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Byla chyba ocekavat dalsi komedii o ucetnim. Ze zacatku to tak sice chvily vypada, mladej Villaggio v jedny ze svejch prvnich roli prijizdi do Ameriky, nikdo mu nerozumi, furt se tam srandovne mota a vecne ho urazi po telefonu jeho sef. Neni to sice nejaka desna legrace, ale pobavit to dokaze. Jenze nekdy po pulhodince se z toho stane protirasisticka agitka, kde si furt nejaky cernosi stezujou, jak se maj spatne, aby za chvily zacli nekde delat bordel, misty je to fakt dost otravny a nektery sceny na sebe ani moc nenavazujou. Ale Villaggio to odehral paradne, jeste to neni ten tlustoch s vystrcenym jazykem a gigantickejma spodkama, ale vcelku normalni typek, co obcas neco posere a obcas se nastve a lip sem ho patrne hrat nevidel. Takze celkove nevim, jak film ohodnotit. Na jednu stranu to jako komedie moc nefunguje, na druhou stranu to je jako nejaky drama dost nedotazeny, proste film zustal tak trochu na puli cesty, jak kdyby se tvurci nemohli rozhodnout, co to vlastne toci. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od Villaggiona torchu víc, tohle se mi zdálo občas vážné a dost nudné. Nicméně je stále i po letech zábava koukat n tohohle kašpara. Je to navíc poměrně krátké takže na to jedno rychlé zkouknutí se to dá. Ale nehledejte v tom něco dlouhodobého. Villaggiův průměr nic víc nic míň. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Proč se někdo rozhodl reflektovat sociální situaci a rasové otázky na popředí příběhu s popleteným panem účetním? Kromě skvělého původního dabingu (sice Brabec na Villaggia, ale Miloš Kopecký jako kuplíř Alex Biondi) není co chválit. Po nadějném začátku vše skončí v černošských ghettech. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: +R: ČST 2 = 25.4.1981, réžia českého znenia (ČST Praha) = ZDENĚK COUFAL (12.11.2016) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že největším kladem tohohle filmu je jeho negativum. Očekávání další ztřeštěné účetní komedie bude zklamáno. Na plné čáře. Na druhou stranu, je velmi příjemné sledovat P. Villaggia opravu a normálně hrát a ne se jen pitvořit a i přesto vytvořit několik humorných scén. Což je ovšem ten nejhlavnější klad filmu. Jinak je to moc jednoduché a vlastně tak nějak i bezobsažné.... Ale koukat se na to dá, už pro ta nenaplněná očekávání a nečekaná překvapení. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jak to hodnotit? Moc komický mě to teda nepřišlo spíš jako docela drsná moralita. Paolo Villaggio v poměrně nezvyklé tragikomické postavě. Spíš je to obrázek o životě v 70 letech v Americe ,kdy jak se ukazuje to nebyla táková demokratická velmoc na jakou si hraje dnes. Ps: nemůžu si pomoct ale Paolo Villagio vypadá jak Ladislav Potměšil ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kritický pohled na Ameriku očima Evropana, konkrétně Itala, v humorné i dramatické poloze. Účetní italské firmy Giovanni Bonfiglio (mladší a ne tak trapný Paolo Villaggio, jako převážně později) je konfrontován s americkou skutečností a odlišností. S hrůzou přijímá skutečnost, že Američané neumí prát a žehlit prádlo. S nepochopením se stává svědkem rasistického rozdělení společnosti na bílé a černé, kdy obě komunity k sobě díky bělošské nenávisti a černošské umanuté hrdosti a vzdorovitosti nedokáží nalézt cestu. Naopak se potlačovaná a utlačovaná strana mobilizuje, radikalizuje a staví se na odpor i formou rebelie a násilí. Tím je vyvoláváno pouze brutálnější potlačování bouří a represe, které ale nejsou cestou ven ze začarovaného kruhu. Z dalších rolí: černošská basketbalová hvězda Ben Fergusson (Sterling St.Jacques), se kterým Giovanni podniká cestu napříč Amerikou, nekompromisní velký šéf italské firmy (Armando Brancia), toužící po velké basketbalové hvězdě do svého týmu, či Vanda (Rita Savagnone), nadržená manželka italského konzula. Kritika rasismu, nepochopení daného stavu, a to obalené trochou vtipu a humoru. Ale trochu mdlé a nevýrazné. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

K panu účetnímu vážná témata nepatří. Zezačátku to vypadá na standartní postup, ale potom se nahrnou otázky menšin a jde spíš o příběh a témata než o vtip. Toho je celkově ve filmu strašně málo. Dívat se na to jako na komedii nedá. Vážnější témata jsou naopak spracovaná slušně, bohužel už je to trochu jiná doba, tak to ted málokomu ještě něco řekne. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak může tenhle film někomu přijít komický. A Villaggio? Ten rozhodně nezazářil, jen tam nesmyslně běhá od nikud nikam. Možná ale, že právě to je na tom to komické. Jediné zajímavé byly davové scény. Rozpočet musel být zřejmě pěkně nafouklý: Italové jeli do Států točit film, ve kterém hraje aspoň tisíc komparsistů. Ale možná že to ti komparsisté, protože většinou černoši, dělali zadarmo. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Kdo se těší na klasické eskapády Pana účetního, bude nepochybně zklamán jak já. Místo legrace na Vás čeká kapku jednostranná sociálně-kritická agitka o rasových problémech Ameriky sedmdesátých let. Pokud jste černoch, občanskoprávní aktivista nebo fanda Černých panterů, přidejte si libovolný počet hvězdiček... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Skor je to ta drama, ako komedia. Predsa len sa nejake prvky komedie objavuju vo filme, ale je ich fakt poskrovnu. Vacsinou sa film nesie v takom dramatickom duchu, ktory ma aj dost casto ubijal nudou:( ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Od italských komedií tohoto druhu moc nečekám a u filmu Jak jsem uspořádal Ameriku se to jen potvrdilo ... ) Nanni Loy to dle mého názoru nevystihl tak , jak si přál scénárista a podle mého se z daného námětu dalo vymačkat více gagů , fórů a mnohem méně sociálně kritických prvků . Moje spokojenost je 50 % . ()

GianniP 

všechny recenze uživatele

Fantozziho rozhodně nečekejte. Tohle je rozhodně tragikomedie a to víc tragická než komická. Možná kdybych to hodnotil jako film o rasových problémech či Černých panterech přidal bych i jednu hvězdu, ale já čekal něco trochu jiného. ()

MrBurns 

všechny recenze uživatele

Docela překvapení čekal sem oddechovku jako příhody účetního Fantoziho. Ale tohle je spíš Farnheit 9/11 po italsku. ()

Reklama

Reklama