Reklama

Reklama

Jumbo Jet: 50 let v oblacích

(TV film)
  • Česko Jumbo Jet - 50 let na obloze (více)
Velká Británie, 2018, 2x45 min

Obsahy(1)

Uvedení Boeingu 747 do provozu znamenalo obrovský pokrok v letecké dopravě... Jumbo vneslo do cestování úplně jiný rozměr, tento první širokotrupý letoun byl dvakrát větší než konkurenti z té doby. Jeho rekordních 450 sedadel radikálně proměnilo ekonomiku leteckého průmyslu, díky němu se staly dálkové lety dostupnými i pro méně bohaté cestující. Zpočátku se však jednalo o nesmírně riskantní projekt, na kterém závisela budoucnost celé firmy Boeing. Výroba Jumba si vyžádala tři roky a hlavně stavbu největší továrny na světě. Ale i pak hrozilo projektu fiasko. Přesto Boeing 747 nakonec změnil způsob, jakým lidé vnímali svět a vzdálenosti. Jaké překážky bylo třeba překonat a jak Jumbo ovládlo oblohu? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Letecký trenažér Boeingu 747  jsem si v Praze za 750 korun předplatil a stihl jsem přistát nad Alpami v Innsbrucku, v nočním Buenos Aires  a s odřenýma ušima v Hong Kongu mezi mořem a horama. Vřele doporučuji. Zde v dokumentu to bylo s frontmanem Iron Maiden. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že jsem to už dříve viděl. Prostě oslava jednoho obřího letadla, které aktuálně zůstane jen v nákladní přepravě. Podrobně hezky od zrodu po ukončení provozu v přepravě pasažérů. Britský dokument potěší fanoušky Iron Maiden, neboť tam krátce vystupuje jejich frontman, který je pilotem a řekne pár vět a ukáže letecký simulátor. ()

Supremit 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavo vyrozprávaný príbeh lietadla, ktoré spôsobilo revolúciu v lietaní. Zaujímavé postrehy a príhody technikov, inžinierov a pilotov dodávajú dielu autentickosť. Súčasne objasňujú reálne hrozby ktoré nastali, ale aj vďaka týmu skúsených profesionálov neskončili tragicky. Človek sa dozvedá o rozvoji technológii zaisťujúcich chod lietadla a zároveň bezpečnostných systémoch dodávajúcich pocit spoľahlivosti a bezpečia. Vďaka tomuto technologickému skvostu sa kontinenty navzájom prepojili. Cestovanie leteckou dopravou sa stalo súčasťou celej civilizácie. ()

Reklama

Reklama