Reklama

Reklama

Joachim Barrande - ztracená moře

(TV film)

Obsahy(1)

Ve 30. letech 19. století přichází do Prahy francouzský inženýr, který proslavil zkameněliny českých prvohorních moří. Jeho sbírka fascinuje paleontology dodnes... Významný francouzský inženýr a vědec, který zasvětil svůj život Čechám natolik, že se po něm jmenuje nejen pražská čtvrť, ale i oblast táhnoucí se od Prahy k Plzni: Barrandien. Barrande přišel do Prahy s exilovým královským dvorem francouzských Bourbonů – ostatně princ Jindřich, hrabě ze Chambordu, byl Barrandovým celoživotním přítelem a mecenášem. Velice rychle se spřátelil s elitou českých vědeckých a kulturních kruhů té doby a zapojil se do projektu výstavby koněspřežné dráhy údolím Berounky. Tato práce se mu stala osudnou, neboť zde objevil bohatá naleziště zkamenělin. Systematicky se jim věnoval po zbytek svého života a publikoval nejrozsáhlejší dílo, jaké kdy vytvořil jediný paleontolog. Popsal více než 3500 druhů zkamenělých organismů a proslavil česká naleziště v celém světě. Svoji monumentální sbírku odkázal Museu Království českého – dnešnímu Národnímu muzeu, přitom i sbírky českých vědců a sběratelů tehdy často končily ve Vídni. Sbírka je dodnes předmětem sekundárního výzkumu a obdivu laické i světové odborné veřejnosti. Na přípravě filmu se podíleli špičkoví současní paleontologové, kteří provázejí diváky zajímavými okamžiky Barrandova života a symbolicky nás zavedou i pod hladinu dávno ztracených prvohorních moří: do světa trilobitů, hlavonožců a prastarých korálových útesů. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pomník velkému Francouzovi prokazuje nezastupitelnost systematičnosti, transdisciplinárnosti, slušnosti a obětavosti. Není náhodou, že se naučil češtině a je nutné ocenit i jeho vztah k naší zemi. Poctivost a Barrande jsou zkrátka - jak prokazuje tento pozoruhodný pořad - synonyma. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Více takových dokumentů popularizujících českou geologii a geologii vůbec! Schopní lidé tu jsou a dokonce i bez velkých rozpočtů se dá natočit velmi zajímavý kousek. Děkuji za něj ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mě školní šutrologie nebavila, tak při sledování tohoto dokumentu mi došlo, čím je paleontologie krásná. Jinak dokument je natočený bezvadně, komentáře jsou srozumitelné i bez hlubších znalostí, civilně podané. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

[AFO Olomouc 2020] Naprosto pohodový dokument, který nabízí uzounký vhled do působení Barranda u nás. Velmi dobře zpracovaný, s příjemnými, erudovanými a zapálenými průvodci. P. S. Rád jsem si připomenul historky o Nerudově matce, který byla Barrandovou hospodyní a která mu měla tendenci "ty šutry" vyhazovat. Poprvé jsem je slyšel vyprávět dr. Slavotínka na přednáškách české literatury někdy na začátku tisíciletí. ()

Reklama

Reklama