Reklama

Reklama

66 scén z Ameriky

(neoficiální název)
  • Dánsko 66 scener fra Amerika (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Dánsko, 1982, 43 min

Režie:

Jørgen Leth

Scénář:

Ole John

Kamera:

Dan Holmberg

Hrají:

Andy Warhol
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vizuálně narativní snímek připomíná hromadu pohlednic z cest – a tou také skutečně je. Skládá se z několika dlouhých záběrů evokujících malířské výjevy, z nichž každý představuje více či méně nahodilý výřez z americké reality, dohromady však skládající silně emblematický obraz Spojených států. Tyto obrazy či pohlednice lze vnímat coby sérii zřetězených motivů, zabíraných jak zblízka, tak panoramaticky, zachycujících krajiny, dálnice a reklamní plochy, budovy natáčené zvenčí, často s třepetající se americkou vlajkou v pozadí, dále předměty, jako jsou mince na pultu, lednice s typickými místními produkty, talíř jídla či lahev bourbonu Wild Turkey, a konečně lidi, kteří na kameru v pár slovech shrnují své životy – od newyorského taxikáře po celebrity, jako je Kim Larsen či Andy Warhol. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Tsuki

všechny recenze uživatele

Viděna pouze scéna s Warholem a hamburgerem, takže nehodnotím celkově. Ve Warholově podaní to ale působilo mnohem víc naturalisticky, přirozeně a s určitým významem, než když se o podobnou věc pokusil Macaulay Culkin. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Poučná pohlednice. Vše to známe z Holywoodských filmů. Po 40 letech je Amerika úplné jiná. Průměrná středostavovská bělošská rodina měla jen jedno dítě a do země proudily miliony přistěhovalců, takže se dnes staly kulturně diskriminovanou menšinou. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

66 minimalistickych zaberu, doprovazenych autentickymi zvuky prostredi, hudbou, nebo mluvenym slovem. Vetsina scen je jednozaberova a staticka, ale objevi se i panorama nebo nataceni z jedouciho auta. Dobrou chut, pane Warhol. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Krásné střípky z Ameriky let osmdesátých. Setkáme se s přistěhovalci z New Yorku, majonézou v lednici, Warholem s burgerem i kaktusem v Tusconu. Amerika jak se patří... ()

mrart 

všechny recenze uživatele

Excelentní konceptuální dokument, u kterého si každý prožije Ameriku tak trochu jinak. Vedle aktuálního stavu naladění, hlavně díky schopnosti přemýšlivě vnímat a hledat v detailech i celcích. Takto složená Amerika je pak spíše emotivní cestopisnou výpovědí, což je víc než dobře. A mlčky poobědvat s Andym přibližně akorát vprostřed snímku, je jednoduše dokonalé vydechnutí. ()

Reklama

Reklama